"Jeg har den beste jobben i hele verden!"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  20.04.2022
Artikkelbilde
Cathrine Erichsen og Duca Di Como som har strålende 17 seire på 28 starter og drøye 4,5 millioner på konto. Foto: Eirik Stenhaug

Hun er "The First Lady" i skandinavisk galoppsport. Og Cathrine Erichsen (52) er i strålende humør foran sesongstarten:  - I love it. Jeg har den beste jobben i hele verden!   

I fjor vant hun hele tre løp på det som ble den forsinkede sesongstarten i mai. 52-åringen er definitivt bygd for både fart og vinnerpaddocker. Den siste jockeyseieren vant hun på Betty (født i 1995) den 17. mai. 2002. Som trener har hun nå 404 førsteplasser på Øvrevoll, listen for kvinnelige trenere topper hun elegant gjennom alle tider.

CATHRINE ERICHSEN

Vi spoler tilbake til 21. oktober i fjor:  Cathrine Erichsen var hovedpersonen i vinnerpaddocken med sin Øvrevoll-seier nummer 400. Sammen med City Code og mange andelseiere fra Stall Fifty Shares ble det en ekstra fest. - Kjempegøy å jubilere med City Code (starter 2. løpsdag i år, red. anm.). Andelseierne blir med også i 2022, og det er sjelden å se en hest med en slik vinnervilje, uttalte en glad Cathrine. Første til å gratulere var prinsesse Märtha Louise. - At du skulle vinne dette løpet med City Code, skal jeg aldri glemme, sa prinsessen. 


City Code og Elione Chaves setter inn trenerseier nummer 400 for Cathrine Erichsen. Slått i finishen blir Prince Of Tides og Carlos Lopez. Foto: Hesteguiden.com

Amatørchampion. Cathrine er født og oppvokst på Frogner. Der er det som kjent få hester.
– Jeg var skilsmissebarn, og fatter’n tok meg med på Tveita rideskole, forklarer hun om det som ligger langt tilbake i tid. Ganske unge Cathrine klatret etter hvert ned av ponniene og opp på større hester, jobbet hos Arne O. Karlsen i Sørkedalen, og ble amatørchampion på Øvrevoll som 16-åring. Etter ti-tolv besøk i vinnerpaddocken la hun bort jockeydrakten for godt. I 1995 ble hun trener på heltid med bosted Hosle. 

34 hester på stallen. I dag har Cathrine samboer og kjæreste, syv ansatte og 34 hester i sin stall. Elione Chaves, nå i USA, har vært storløpsjockeyen de siste årene. Han er tilbake på Pramms-dagen: Stjernehesten Duca Di Como, eid av Stall Como, står inne i løpet han vant i 2020, forøvrig Chaves' tredje jockeyseier i Pramms. Nora Hagelund Holm ble treer på jockeystatistikken i fjor med like mange seire som Chaves, 15. Hun ble korsbåndoperert i november og nærmer seg comeback. - Nora er tilbake i løp når hun rekker opp hånda, sier Cathrine.

- Hva er målsettingen i år?
- Jeg drømmer jo om å bli champion en gang. Ble toer i fjor. Det er jo det nærmeste man kommer topplassen så jeg må jo drømme. Fjorårssesongen? Den var bra! Med utropstegn! Hestene var i form i hele sesongen. Det forteller at vi gjorde ting riktig. Teamet er veldig bra. Terje Lund er med. Jeg er priviligert. Helt klart.

* Dubai-oppholdet med Duca Di Como og Master Bloom ble ikke det det kunne ha blitt med to friske hester. "Duca" fikk en sjetteplass og ble strøket to ganger. - Men det var en opplevelse, sier Cathrine. Jeg lærte veldig mye og fikk veldig gode relasjoner og bekjentskaper.

- Litt om hestene foran sesongen?
"Duca" står altså inne i Pramms, det blir først noen blodprøver nå. Vi vurderer ellers å gå ned i distanse, han er kanskje enda bedre på sprint. Täby Vårspint er aktuelt.
Master Bloom ble operert i halsen i Dubai. Han er fit for fight og jævla sprek. Scandinavian Open på Klampenborg 28. mai for ham.
Match Maker er en strålende hest. To storløpsseire på Klampenborg i fjor og seier i Stockholm Stora Pris med 626 000 kroner i første. Pluss en fjerdeplass i Sveaas.
Og  Captain Chorus? Han har sett ordentlig fin ut. Hvor langt rekker han? Så har jeg mange fine norskfødte.
Og Entangle Rose, ustartet, dette er Derby-hesten. Har slitt med sore shins og kommer ut i løpet av mai. Jeg er spent.

- Og så det obligatoriske spørsmålet: Den første vinneren på Øvrevoll?
- Jeg svarer 12-årige Fredde på åpningsdagen. Han er kjempehumør. Og beina er bra. Han ser veldig fin ut. Har stått på 76, nede i 58 nå. Det kan gå!