Norges første Derbyrytterinne er død.

Skrevet av Else Nævdal,  26.04.2022

Det er med sorg å melde at vår kjære Ruth Persson Grov er død. Hun sovnet stille inn 22. april i år , etter noe tids sykdom - nøyaktig en måned før hun ville fylt 85 år.

Ruth tok lisens som amatørrytter på Øvrevoll i 1952. På den tiden var det ikke så mange løp der kvinner kunne delta, men Ruth red når sjansen bød seg, og fikk sin første seier i galoppløp på Leangen i 1955. Første seier på Øvrevoll tok hun med sin egen hest BISHOPSGATE i 1958. I 1962 skaffet Ruth seg amatørlisens som trener for egne hester. Samme år giftet hun seg med Per Hegard, eier av Sundby Stutteri, og de fleste på Øvrevoll kjenner henne nok best under navnet Ruth Hegard. Ruth søkte utvidet trenerlisens og overtok gradvis treningen av Sundby Stutteris hester. Det ble mye avisskriverier i Oslo-avisene og travbladene om dette. Det var nærmest uhørt at en kvinne kunne gjøre en slik jobb, men kombinasjonen Sundby Stutteri og Ruth Hegard ble en suksess. Av disse hestene er det nok hinderkongen FREE AS AIR som huskes best.

 

Ruth ble beste ryterinne i sesongene 1967, 1968,1969 og 1970. I 1969 skaffet Ruth seg utvidet rytterlisens, slik at hun også kunne ri sine egne hester i profesjonelle løp, som eneste kvinne mot mannlige jockeys. Disse ville ikke ri mot henne, men slik ble det. I 1971 deltok Ruth Hegard og Randi Askim som representanter for Norge i det første internasjonale Ladies Cup. 6. mai 1972 deltok Ruth i det første offisielle dameløp på engelsk jord. Løpet gikk på Kempton Park, ble sponset kosmetikkfirmaet Goya, og ble av engelskmennene sett på som et rent eksperiment. i 1973 ble Ruth nr. 2 i EM for rytterinner, og våren 1974 deltok hun i det første internasjonale dameløpet i England.

25. august 1974 red Ruth som første kvinne i Norsk Derby. I 1975 ble hun amatørchampion på Øvrevoll. I 1976 fikk hun profesjonell trenerlisens. I 1977 deltok Ruth i det uofisielle VM for ryterinner i Brasil. I 1979 tok hun sin 30. seier på hesteryggen og la opp som jockey. Hun fortsatte trenervirksomheten fram til 1992, og hadde stor suksess med den flotte skimmelhoppa LADY ZARAH, eid av Stall Furuholt. Totalt ble det nær innpå 100 trenerseire. Gjennom alle år har Ruth vært en flott representant for Norsk Galoppsport, og hun og hennes samtidige har banet veien for dagens unge ryterinner. Øvrevoll Galoppbane hedret henne med et Jubileumsløp da hun fylte 70 år.

 

Ruth giftet seg på nytt på sine eldre dager, med sin samboer gjennom mange år, Samuel Grov, men ble dessverre enke etter 3 års ekteskap.