Wido Neuroth (73) jakter mer gull

Skrevet av Tom W. Johannessen,  22.04.2022
Artikkelbilde
Wido Neuroth er 73 og still going strong. Øvrevoll har vært hans kongerike. Og det er flere kapitler igjen av historien om Wido og hans galopphester. Foto: Eirik Stenhaug

Tiden går, Wido Neuroth består. Som The Rolling Stones begynte han karrieren på tidlig 60-tall. Han er like evigvarende. - Detaljer teller for meg, sier han som svar på vårt innledende spørsmål. 

Spørsmålet var: "Hva har vært din viktigste egenskap i alle disse årene?"

År som sammenlagt har vært en sukesshistorie uten sidestykke i skandinavisk galoppsport: 86 klassiske seire, 20 av dem i Derby-løp på Jägersro, Klampenborg og Øvrevoll. - Jeg har hatt hesteeiere som vil vinne mer enn handicapløp, sier Wido med blikket tilbake i tid. 73-åringen kan skue utover sin hjemmebane og retorisk spørre; «er det noen som har vært her like lenge?». Svaret er et rungende nei. 

WIDO NEUROTH


Det var en gang…
For Wido er stadig fremtiden viktigere enn fortiden – selv om han er et utmerket leksikon for dager som har gått.
Vi spoler tilbake til dagen i 1963 da han gikk av toget på gamle Østbanen som en tysk Espen Askeladd på vandring:
Einar Gerhardsen var statsminister, Beatles hadde nettopp gitt ut debutalbumet Please Please Me, og idretts-Norge slikket de litt for dype sårene etter Jonny Nilssons grusing av Kupper’n i Karuizawa-VM.
Og for å bruke det lokale bærumsblikket; Engervannsveien fra Blommenholm til Sandvika var fortsatt en sykkelsti.
Det er som man skjønner lenge siden. 
– Datoen da jeg kom var 27. mars. Jeg husker brøytekantene og kuldegradene, sier Wido og røper sin utmerkede hukommelse og sans for tall. Mannen er ellers uten datostempling. Her er det ingen «best før…».

Alltid hardt arbeidende. Det er en underdrivelse å si at Wido har arbeidet - og arbeider mye. Åtte-ti timer i stallen. Hver dag. Året rundt.- Det at Jan-Erik er med, gir meg litt mer fri, sier Wido og smaker litt på sine egne ord. Ønsker han litt mer fri? Svaret er kanskje et tja?

* Om fru Berit har vært en tålmodig kone? -  Ja, hun har vært tålmodig, sier Wido, pappa til Caroline og Jan-Erik som en dag skal fylle Widos kjempestore trenersko. Sammen vant Neuroth & sønn Svenskt Derby med Bokan i 2015. 

 

STOR DAG: Wido og Jan-Erik Neuroth etter Derby-seieren med Bokan på Jägersro i 2015. Foto: Svensk Galopp

* Derby-triumfene i Norge. Wido Neuroth har seks trenerseire i Norsk Derby: Den første og største med Lorofino som vant med 25 lengder i 1993. Deretter: Brown Ale ('98), Valley Chapel ('99), Kimolo ('02), Appel Au Maitre ('07), Touch of Hawk ('09). Inne på CV-en er også en sammenhengende periode med seks av syv Derby-seire på Jägersro - på en bane der han ikke var trener! I Tysk Derby ble Appel Au Maitre firer i 2007 og Sir Lando også firer (flyttet ned fra tredje) i 2010 med Jimmy Fortune i salen. Dengang 38-årige Fortune hadde i januar samme år blitt "sacked" som førstejockey av stortrener John Gosden og erstattet av dengang 21-årige William Buick som forøvrig red sine første galopper hos nettopp Wido Neuroth.
Mer historie: I august 2006 var Jan-Erik Neuroth den første som satt på Appel Au Maitre (kvalløp), Yvonne Durant var rytter da Appel Au Maitre vant den første seieren i totoløp 12. september 2006.

Minneboken. Den første trenerseieren kom våren i 1973, samme høst innledet Wido et samarbeid med Erik O. Steen og Stall EOS. - Han er den personen som har betydd mest for meg. Siden kom Einar Nagell-Erichsen – og Stall Perlen med Bente og Magne Jordanger som har vært aller viktigst, oppsummerer Wido og blar i en velfylt minnebok. 

WALL OF FAME: Wido Neuroth med karrierens høydepunkter i glass og ramme i bakgrunnen.

Intet Köln-eventyr i år.
- Jeg håper Jan-Erik kan vinne et Norsk Derby, uttaler Wido som har hatt en vinterfilial med 18 hester i Köln. Jan-Erik har hatt stall-ansvaret i byen som bare ligger syv mil fra Duisburg som han engang forlot på vei mot det  norske eventyr. Et vintereventyr i Köln ble det imidlertid ikke. Hestene blir nå tatt hjem, mange av dem en måned før tiden. Påskeløpene i Berlin-Hoppegarten søndag og Hannover mandag, med fem Neuroth-starter, ga flere spørsmål enn svar. Mye manglet.

Ikke funnet seg til rette. - Det er første gang vi har vært i Köln og satset på oppkjøring til den skandinaviske storløpssesongen. Jeg gjorde ingen undersøkelser på forhånd. Den tyske championtreneren var jo der. Treningsforholdene var rett og slett ikke gode nok til at vi kunne hevde oss på det tyske nivået. Mange av våre hester har ikke funnet seg til rette på sandbanen. Det har også vært for mange avbrekk. Blant annet på grunn av mye nedbør, oppsummerer treneren.

Jan-Erik supplerer: - Hestene har blitt sterke, men mangler fart. Sandbanen i Köln har vel vært dobbelt så dyp som dirt'en på Øvrevoll. Men Thunderey, som ble sjette, fungerte bra og gikk hele veien til mål i Listed-løpet i Berlin. Og Brian Ryan var veldig uheldig i Hannover. Det var en hest som dro meg ut i siste sving. Det ødela alt. Jeg tror faktisk han kunne ha vært med og kjempet om seieren uten det som skjedde, sier Jan-Erik med inside information fra løpene.

Fit for fight igjen. Om ikke hestene har funnet formen, har Jan-Erik gjort det. Han har jobbet mye og hardt i Tyskland. - Jeg løper igjen, den siste kneoperasjonen tok bort det siste - for å si det sånn. Er vel nede i 54 kilo og tenker ikke lenger på skaden. Jeg håper å ri mer igjen, har flere tilbud fra Klampenborg. Reiser hjem foran neste helg, jeg drar kanskje rett til løpene på Jägersro 1. mai. 

Neuroth-hester å følge er mange. Her er noen:
* 3-årige Pas de Faux, Stall Perlen, har startet to ganger. Toer etter Indy Humor på Bro i september. Meldt i Tysk Derby. - Mener jeg er begavet. Har ikke taklet den dype sandbanen i Köln. Hjem til Øvrevoll og ned for Derby Trial som med Sir Lando, sier Wido. - Dette er en sen hest. Ikke noe poeng å starte på rask bane. Må ned i mai for å kvale. Bra i første start som toer i fjor, for løs bane andre gangen, forteller Jan-Erik Neuroth.
* Zefirelli, 3 år, meldt i Svenskt Derby og Norsk Derby. Årsdebuterer på Jägersro 1. mai. - Den står, sier Wido. Med ettertrykk. 
* Downtown Leo, også 3 år. Vant Kriteriet lett, også seier i Heatherwold på Øvrevoll i fjor etter skomist før start. Årets 2-åring i fjor. Guineas-hest, men står lengre og er meldt i Svenskt Derby.
* Thunderey, 4-årig hoppe. Fire seire i fjor. Grei sesongdebut som sjette i Listed-løp i Berlin - med vinterpels. Gikk til mål. Meldt i Pramms og de store hoppeløpene. 
* Jet Action var ute i Listed i Berlin og ble fem av syv. Avsluttet bra. Sikter mot Scandinavian Open og Oslo Cup.
* Seneschal, stall EOS, har to triumfer i St- Leger-løp. Stayer som skuffet i årsdebuten i Listed-løp i Berlin- Hoppegarten. Ble hengende i løpet der og er en type som "trenger mye arbeid". Sitat Jan-Erik Neuroth. Også aktuell for Scandinavian og Oslo Cup - blant annet.
* No Short Cuts var snakkhesten tidlig i fjor. Fikk en strekk i Derby Trial, og sesongen ble aldri det den kunne ha blitt.  - Begynner å ligne seg selv nå, sier Jan-Erik til ovrevoll.no. No Short Cuts er en dirt-hest som skal ha flat bane. Meldt i Pramms.

* Widos blikk inn i 2022 som helt klart er et optimistisk blikk: - Dette blir en spennende sesong. Jeg har litt mer tro på 3-åringene i år.