Fighter Arnesen er klar for sesongstart!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  18.04.2022
Artikkelbilde
Pirlo sørget for Knut Arnesens seier nummer 300 på Øvrevoll i juni i fjor. Sandro De Paiva satt i salen. Foto: Roger Svalsrød/Hesteguiden.com

Knut O. Arnesen kjørte alltid Ringveien forbi Radiumhospitalet på vei til Øvrevoll. - Dit skal jeg aldri, tenkte han. Dit kom han. Men Knut har fightet seg tilbake og er klar for en ny sesongstart. 

- Fem føll så langt. Og vi er i full gang med bedekningen. Inne på Øvrevoll har vi vært tre ganger. Jeg gleder meg veldig til sesongen og tar ellers en dag av gangen.
Dette er kortversjonen fra Knut Olaf Arnesen som har mer å by på i dette intervjuet.
Han har vært tøff, arbeidssom og en viktig kontinuitetsbærer i norsk galoppsport.
Replikksterk og alltid hyggelig å møte.
Veteranen er ganske evigvarende selv om det røynet på sommeren 2020.

KNUT O. ARNESEN


Gikk ned 34 kilo. Knut, dengang 63 år, fikk konstatert kreft. - Ja, det var da faenskapet begynte. Jeg fikk vel for lenge uten at jeg tror det hadde spilt veldig stor rolle. Dette har selvfølgelig ikke vært noe stas. Og en veldig tøff periode. Jeg gikk ned i vekt fra 91 til 57 kilo. En slankekur som ikke anbefales. For å si det litt brutalt; jeg kunne fint ha tatt en statistrolle i en Holocaust-film. Det var et mareritt å gå opp en trapp. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg har vært sjuk. Kreft er jo nesten blitt en folkesykdom. Var gjennom fire-fem operasjoner; lever, tarm, urinblære. Det var vel bare lungene som slapp unna. Og jeg som røyker! Har heller ikke slutta. Hvorfor skulle jeg det? spør Knut som har hatt guts og humør som viktige følgesvenner gjennom to tøffe år:

Erklært kreftfri. - Galgenhumor. Det har jeg hatt mye av. Den ene legen var litt sjokkert over uttalelsene mine, husker jeg. Men jeg tvang meg sjøl til å kjempe, hadde også hestene og fikk et push i ræva av Inger som har vært gjennom noe av det samme. 12 ganger to behandlinger med cellegift. Hadde ikke trodd jeg skulle klare å gjennomføre det. Alt var noe dritt. Nå er jeg erklært kreftfri, de har ikke funnet noe mer. Jeg må si jeg har vært heldig som bor i Norge. Helt friskmeldt blir du imidlertid ikke av dette. Jeg får si det sånn. Men jeg fighter på, sier Knut. Med ettertrykk.

"Kan alltid ønske mer". - Ut fra hestemateriellet var syv seire i fjor et bra resultat. Man kan alltid ønske mer, men jeg har en del dirt-trackhester. De var ute i gressløp og ble stive på banen som da var steinhard. Det var først på slutten av sesongen vi begynte å vinne, sier Knut med et oppsummeringsblikk på fjorårssesongen da Arnesen-stallen altså vant syv. Nesten 600 000 på konto og en åttendeplass på statistikken ble 2021-fasiten. 

Den beste hesten. Etter et langt liv med mange galopperer blinker Knut ut én fra trenerkarrieren: - Kennerton Green. Det var Arne O. Karlsen som tok ham inn. Ble operert i en sene. Dette var absolutt topphest som hadde vært enda bedre hvis han ikke hadde gått og spart seg litt. Ble treer i Oslo Cup i 1991 med Gunnar Nordling, ikke mye slått av  toppene Silvestro og Red Hero. Min gamle onkel, også han het Knut Arnesen kom inn i sporten med eget oppdrett i 1969. Stallens første vinner var vel Athos (e. Flying Friendship, Stall Amazone og Ludvig G. Braathens svenske Derby-vinner, red. anm.) I 1983 overtok jeg stallen som amatørtrener, sier Knut med fin fortellerstemme.
Han er definitivt fra Enebakk; femte generasjon med ansvaret for samme gård.

Juryens Pris i 2020: Knut O. Arnesen har vært opptatt av - og jobbet for galoppsporten i over 50 år. I 2020, på Hestegallaen, ble han satt ekstra stor pris på. Knut ble tilelt Juryens Pris. Den første setningen i vedtektene til Norsk Jockeyklub lyder: "Klubbens formål er å fremme norsk avl av engelsk fullblodshest".  

* Knut har vært samboer med Inger Skrede de siste 17-18 årene, har en datter fra tidligere og er bestefar.

Transport og oppdrett. I årevis transporterte Knut også hester til andre baner - og til og fra auksjoner parallellt med trenerjobben. Dette hører med til historien om galoppmannen fra Enebakk. På slutten av 80-tallet og på tidlig 90-tall var trenervirksomheten på det største med over 25 hester på treningslisten og vinterstall på Täby.
- For mye reising. Og det betalte seg ikke, oppsummerer han i dag.
I 2022 er det oppdrettet som ofte og oftest forbindes med mannen som blir 65 den 1. mai.

Black Moon Breeding. Sammen med vennen Ingolf Karinen satte Knut i gang et prosjekt for noen år siden. Nå er det Mutajally og Evasive som er avlshingstene på gården. Sistnevnte med en flott løpskarriere, han var blant favorittene i engelsk 2000 Guineas på Newmarket. I både 2020 og 2021 ble Knut og hans Black Moon Breeding mestvinnende oppdretter på Øvrevoll. 2-årige Purple Ace, i trening hos Cathrine Erichsen, var største bidragsyter med fem seire på fem starter som 2-åring i 2020. - Premiene på de norskoppdrettede må opp, uttaler Knut og er helt klar på det punktet.

Tilbake til løpshestene. - Ut fra hestemateriellet var syv seire i fjor et bra resultat. Man kan alltid ønske mer, men jeg har en del dirt-trackhester. De var ute i gressløp og ble stive på banen som da var steinhard. Det var først på slutten av sesongen vi begynte å vinne, sier Knut med et oppsummeringsblikk på fjorårssesongen - da Arnesen-stallen altså vant syv. Nesten 600 000 på konto og en åttendeplass på statistikken ble 2021-fasiten. I år er ti av hestene i Enebakk løpshester.

- Målsettingen i år?
- Ingen stor målsetting for å si det sånn. Jeg håper å vinne så mange løp som mulig. Et syvsifret beløp innkjørt hadde jo vært bra. Men det er tøft når du sitter med handicaphester. Så jeg tror ikke det skjer. La meg si at det hadde vært bra å kunne forbedre resultatet fra i fjor og forfjor. 100 000 inn per hest er et tall det går an å være fornøyd med, det er billigere å holde hest her ute. 



- Hester du vil nevne før sesongen?
- Monjazaat, 4 år nå, ledet Oaks til det var 20 meter igjen. Har vunnet to av ti ( se Hesteguidens bilde fra avslutningsdagen 14. november, red. anm.). Vi satser på litt større løp, hun kommer ut 17. mai. Men der møter hun Ascot Brass og kamerater! Red Valley er nok den som er klarest av mine på åpningsdagen. Men han skulle nok hatt kortere enn 2400 første gangen ut. Oppdrettet har hatt førsteprioritet hos oss fra februar. Det er 24/7 når det er mye følling. Hestene begynner nok ikke å fly ordentlig før litt ut i sesongen. Treningsforholdene? Vi er avhengig av snø, og i år har det vært mye is. Vi får bare se.

- Så det obligatoriske: Den første vinneren?
- Der pleier jeg ikke å treffe! Pirlo i fjor, det hadde jeg aldri drømt om. Jeg sier Canmore, en nyimport og en fin sprintertype som kommer ut 2. løpsdag, sier Knut før Øvrevoll åpner portene. Nå med publikum!