Historiske tilbakeblikk 1944-1946

Skrevet av Birger Christensen,  23.05.2022
Artikkelbilde
Birger Andersen (i midten) vant Norsk Derby som jockey både i 1944 og 1946. Han vant senere løpet som trener for Lord Lark.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

 

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1944  

Grensene var stengt, og kun takket være noen meget gode norske årganger fra slutten av 30-tallet, ble det løp med anstendig størrelse på feltene. Unntaket var toåringene, hvor det kun kom fem til start i løpet av sesongen. Problemene med å få gitt hestene tilstrekkelig med fôr var stor, det klart tyngste året under krigen. Et nytt navn blant de tobente dukket opp, 22 år gamle Birger Andersen. Han tok to Derbyseire som jockey, den første nettopp i 1944 med Sally. Enda mer kom han i vinden i 1969 som trener, da Lord Lark gikk til topps. Men det kommer vi tilbake til. Et løp som inneholdt det meste, var Heggeli løp 13. august. Mimi var først i mål foran Skogan. Men etter protest ble Mimi (Derbyvinner i 1942) disket for hensynsløs ridning. Deretter fant man ut at Skogan var starterklært i løp 3, hvor han ikke startet. Ny disk, og favoritten Torsten ble tildelt seieren.  

 

1945             

Norge var fritt!. Kanskje var det mye annet å tenke på, for sesongpremieren fant først sted 5. august. Derby fikk vi ikke før 23. september, det desiderte seneste det løpet er blitt avholdt. Grensene var åpne, og dermed kom det nye importer for første gang på flere år. Disse hadde hatt langt bedre betingelser enn de norske hestene, og særlig i de yngste klassene var det stor forskjell. Den flotte treårshoppa Primadonna var enormt bra. På fem starter ble det fem overlegne seire. Både Derby og St. Halvard (som senere ble St Leger) ble vunnet med mange lengder. I Farrispokalen 12. august hadde måldommer en tøff jobb. Småen ble kåret som vinner, og de fem første ble skilt med nese-nese-nese-hals. Godt gjort å skille fem hester for snart 80 år siden med det fotoutstyret de hadde da. At det var langt større avstander mellom hestene i de fleste løp, forteller vinneroddsene 2. september om. 1.45 - 1.20 -1.21 - 1.69 - 1.49 - 1.54 var vinneroddsene, og det var generelt små oddser. "Skrellen" sto Pål for, som ga 4.53 for sin seer.

 

1946

Grensene var åpne, men det var fortsatt problemer i etterkant av krigen. Her må John Hislop nevnes. Han var en sann Norges-venn. Store mengder fôr fra England ble skaffet, og han sto også i stor grad bak salget av hester fra England til Norge. Hislop vant amatørchampionatet i England hele 12 ganger og ble tredje i Engelsk Grand National. Men mest kjent er han som oppdretter av Brigadier Gerard, en av tidenes mest berømte galoppører. Birger Andersen tok sin andre og siste jockeyseier i Derby med Prince Charming. Som Primadonna året før ble begge satt utenfor toto. Det var forståelig, for begge vant med "halve oppløpet".