Den satt! Hilsen Frida

Skrevet av Tom W. Johannessen,  11.05.2022
Artikkelbilde
Frida Valle Skar setter inn Glicourt (nr. 13) i en jevn finish på Fontainebleau. Foto: Skjermdump

Så satt den der igjen! Etter en liten seierstørke ble det ny tur i vinnerpaddocken for Frida Valle Skar (24). Frida fra Malm i Trøndelag vant Prix Du Rocher De La Tortue på Fontainebleau onsdag.

Frida og 8-årige Glicourt dundret til front fra boks 15 på 1200 meter rett frem – og fightet hele veien inn til gull i en jevn finish. Førstepremien i løpet var 125 000 norske kroner. 18 ganger pengene var ellers pen odds for Frida-fansen på Fontainebleau.

Verdensklassen ble slått. En titt på bildet og skjermdumpen over forteller hvilket selskap Frida befinner seg i: Hestene som ble nummer 4, 5 og 6 i løpet ble ridd av Mickael Barzalona, Maxim Guyon og Christophe Soumillon (i gult). Dette er verdensklassegutter; sistnevnte har vunnet 118 løp i Frankrike i år og er inne i en rekordsesong.

81 franske seire. Frida tok onsdag sesongens seier nummer ni. I fjor var seiersantallet 31. Halvparten av seirene i 2021 var for arbeidsgiveren; Carlos og Yann Lerner, i år har hun ingen førsteplasser for Lerner & sønn.
Norges eneste galoppjockey i Frankrike har nå vunnet 81 løp siden den første seieren på Danarosa 7. september 2018. Banen den gang var Maisons-Laffitte ikke veldig langt unna der hun nå har leilighet.

Snart proff. Det har alltid vært et Frida-mål å bli proffrytter, nå er hun fire seire unna. Lettelsen forsvinner, men hun beholder den franske vektlettelsen for kvinnejockeyer i vanlige løp; halvannen kilo. Hun er klar for utfordringen:
- Jeg håper og tror at jeg beholder rittene og tilliten hos trenerne, sier Frida til ovrevoll.no

Galopp hos Nora – og Steinar Holm. Vi spoler tilbake til begynnelsen: - Jeg begynte med sprang og dressur, men hjemme hadde vi en shetlandsponni som ikke ble så mye brukt. Så det ble ponnitrav. Da jeg skulle begynne på videregående , søkte jeg på Wången i Sverige med travlinje – og kjøpte travhesten Sloppy Joe. På Wången gikk jeg i samme klasse som Nora Hagelund Holm. Jeg ble med henne hjem i ferier og fikk ri på galopphestene deres. Da kom interessen, jeg ble bitt av basillen og red opp til amatørlisens mens jeg gikk på Wången og vant løp på Borzakovski på Øvrevoll i september 2016 - var det vel. I Frankrike gikk det ett år før jeg vant det første løpet, sier Frida.

Savner familien, men trives. Frida Valle Skar har skapt seg et navn og red inn like under åtte millioner norske kroner i fjor. Den summen matches bare av Carlos Lopez fra Øvrevolls hjemmelag. - Såpass må det være hvis det skal være verdt det. Jeg har kjøpt bil og egen leilighet, jeg legger imidlertid ikke skjul på at jeg savner familien hjemme: Mor, far, tre søsken og søskenbarn. Men jeg trives med jobben og livet her. Og blir så lenge ridningen går bra, uttaler Frida.
Onsdag gikk det veldig bra på Fontainebleau: Én seier, én tredje- og én sjetteplass på tre ritt var en pen fasit. 

* Frida rir 13 No Time To Wait, en frisk 23-oddser i forhåndsspillet, i torsdagens 5+løp på Longchamp.