Nyhetsbrev: -Vi går spennende tider i møte

Skrevet av Thomas Gjelsås,  14.11.2022
Artikkelbilde
Annike Bye Hansen og Hard One To Please kan se tilbake på et fantastisk 2022. Foto: Eirik Stenhaug.

Årets sesong går mot slutten. Torsdag 17. november er det klart for sesongfinale på Øvrevoll, og det har vært litt av et år.

* Spesielt gledelig er det at publikum har kunnet komme tilbake for fullt, og årets Derbydag ble en stor happening som normalt med et stort og feststemt publikum til stede. Samtidig er det tid for å rette blikket mot 2023.

Gjenreisingsåret

2022 har på mange måter vært et gjenreisingsår etter år preget av Covid-19. Folks vaner har endret seg, samfunnet har vært i endring og næringslivet har måttet få brikkene på plass igjen for normal drift. Heldigvis har galoppsporten mange både tålmodige og engasjerte kunder og støttespillere. Vi opplever en liten vekst i antall hester, norsk oppdrett kan vise frem positive tall og våre sportslige profiler står fortsatt meget sterkt i Skandinavia.

 

Hard One To Please og Annike!

Annike Bye Hansen står igjen som sesongens sportslige opptur. Hun har tilhørt trenertoppen lenge, men dette året har vært et gjennombrudd for de aller største løpene. Hard One To Please vant både Svenskt- og Norsk Derby, før han avsluttet året med seier mot den eldre eliten i Skandinavia i Stockholm Cup (G3). Annike har nå stor bredde i stallen og runder av som nummer to på trenerstatistikken, kun slått av Niels Petersen som tar sitt 12. strake trenerchampionat.



Jockeychampion for niende gang

Carlos Lopez topper jockeyligaen, hans niende championat er av det overlegne slaget.  Lærlingen Willa Synøve Marcussen Schou fortjener også et stort pluss for sine resultater.
På amatørsiden kan vi nevne nykommere som Mie Blichfeldt og Frida Sandbraaten, samt Ida Tandberg og ikke minst Emilie Finckenhagen som representerer Norge i Fegentri. Sporten har en god blanding av både rutinerte toppnavn og nykommere. Vi er stolte av alle som bidrar for norsk galoppsport!

 

Rekordår for William Buick

Jeg overlater til Birger Christensen å oppsummere galoppåret 2022. Han kommer til å gå gjennom alt i detalj og hylle alle de hester og utøvere som har satt sitt preg på sesongen. Men man er nødt til å nevne William Buick som ble engelsk champion og har hatt et nytt rekordår. Vår egen verdensstjerne fra Eiksmarka setter Norge på kartet internasjonalt og gir sporten enormt med positiv reklame.

 

Miljøet har satt seg i Derbystuen

De kommersielle aktivitetene på banen er tilbake. Det skaper seg ikke selv, og det legges ned et stort arbeid for at folk skal føle seg velkommen på Øvrevoll. Miljøet har satt seg i Derbystuen med matservering på våre løpsdager, det er et yrende liv på serveringen ute, og Café Hygge har sitt faste tilbud. Vi satser på firmaarrangementer og andre type treff for større grupper, og utover dette må det tas valg og prioriteringer for annen aktivitet på anlegget. Når rammebetingelsene forverres og man p.t. ikke får utviklet eiendommen, må vi se på andre alternativer for å kunne opprettholde et godt premienivå og en sunn næring.

 

Tydeligere skille mellom sport og spill

Som dere kjenner til har det blitt innført endringer i pengespill loven, hvilket også påvirker sportens rammebetingelser. Registrert spill, tapsgrenser og styringsparametre er stikkord for en politikk som over tid har skapt en usikkerhet for fremtiden. Fra nyttår blir det et enda tydeligere skille og rolleforståelse mellom sport og spill, og det pågår fortsatt en prosess for å klargjøre både rammebetingelser og rettigheter. Vi kommer tilbake med mer informasjon om dette.

 

Mer samkjøring i Skandinavia

Vi er uansett optimistiske med tanke på fremtiden for den fantastiske sporten vår. Det arbeides for mer samkjøring i Skandinavia og vi har mange felles idéer for å optimalisere det skandinaviske tilbudet til kunder og aktive. Det handler om felles utfordringer hvor vi er helt sikre på at det fortsatt ligger et uforløst potensial på flere av sportens områder.

 

Norsk Galopp lanseres

Når sesongen nå går mot slutten, betyr ikke det at vi skal ligge på latsiden gjennom vinteren. I januar lanseres Norsk Galopp, en ny og moderne medlemsorganisasjon som vil erstatte Norsk Jockeyklub. Vår målsetting er at alle som har et hjerte som banker for galoppsporten skal bli medlem av Norsk Galopp. Her skal vi sammen skape et felleskap for store og små hvor man føler tilhørighet og trygghet i et inkluderende miljø. Det vil bli medlemstreff, medlemsfordeler og digitale nyhetsbrev m.m.  Det er viktig at alle drar i samme retning for å skape gode resultater og vekst.



Oscar-fest

Lørdag 28. januar arrangeres årets Oscar-fest. Her skal de beste fra 2022 hedres, og vi vil samtidig feire at Norsk Galopp er etablert. Sesongstarten 2023 blir for øvrig torsdag 20. april, og det legges opp til 31 løpsdager hvor Norsk Derby avholdes søndag 20. august.

* Torsdag skal vi avslutte galoppsesongen med stil. Takk til alle dere som har bidratt på en eller annen måte i 2022!

 

Thomas Gjelsås

Adm. dir.