Historiske tilbakeblikk 1974-1976

Skrevet av Birger Christensen,  04.11.2022
Artikkelbilde
Fantastiske Noble Dancer hadde en utrolig karriere. Her vinner han Oslo Cup foran Trainer´s Seat.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.  

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1974: Det skjedde mye på Øvrevoll dette året. Vi starter med et par toåringer, som viste seg frem på beste vis. Royal Conductor debuterte på Derbydagen med å vinne et godt toårsløp med ni lengder. I dette løpet debuterte også Misty, som ble sist. Royal Conductor fortsatte senere på høsten til kriteriet, hvor han slo den meget gode stallkameraten Colombian Friend med 15 lengder! Ikke lenge etterpå debuterte Noble Dancer med en sikker seier på drøyt tre lengder. Royal Conductor ble trent av Arnfinn Lund, mens Terje Dahl var mannen bak Noble Dancer. Les mer i 1975 om de to kjempene, samt Misty, som også meldte seg på.

Derby sto mellom Tuloch og Charter Day. Førstnevnte vant og tok Jacob Fretheims andre og siste Derbyseier. Irvine hos Arnfinn Lund vant Oslo Cup på ett av de tyngste underlagene Øvrevoll har tilbudt de firbente. Men det skjedde også mye annet uten at det nødvendigvis går under kategorien topp sport. 24. juni vant Quick Suit et løp foran Janbos og Eli Yale. Den kan du se i "Olsenbanden møter Kongen og Knekten", en kostelig episode med Janos Tandari involvert. Stor stemning og mye folk på tribunen var det også 8. juli. da var "halve Bjerke" på plass for å se trenermatchen mellom Bjerke og Øvrevoll. Per Henriksen (fortsatt aktiv), Brede Killingmo, Frank Martinsen og Tor Wollebæk. representerte travfolket, men kunne ikke forhindre firedobbelt til galoppen. Reidar "Raggen" Johansen vant, foran Jacob Hveding-Fretheim, Arnfinn Lund og Herluf Hansen, og vinnerhesten var den gode sprinteren Box Lunch. Det ble arrangert flere slike oppgjør, og de var alltid velig populære. 

En hest som ikke var nær ved å vinne Derby, var Fly Fast. Hun løp bare fort i 1000 meter. Så sakket hun bakover og endte sist. Men på ryggen satt Ruth Hegard, og det var den første kvinnen til start i et Derbyløp. En annen kvinnelig rytter, Wenche Buttedahl Allen, fikk også berømmelse. Hun ble den andre kvinnelige amatørrytteren som ble champion etter at Ewy Lindrup klarte det samme i1955. 

Niårige Samedi hadde vært en av banens beste milere i en rekke sesonger. Som niåring var han kanskje bedre enn noensinne, og aller best da han  vant Skandinavisk Grand Prix på Klampenborg. I et referat (ikke skrevet av undertegnede) leser vi at "Samedi fikk konkurrentene til å se ut som bryggerigamper" Tar vi med at 1974 ble åpnet for vallaker, at Sidium hadde en super sesong med syv seire og fem andreplasser og at Øvrevolls sportsjef Liv Kristiansen så dagens lys, har vi gitt et ganske omfattende bilde av dette året.

  

1975: Det er umulig å omtale dette året uten å vektlegge sesongens treåringer. Det dreide seg først om Noble Dancer, Royal Conductor og Misty. Også Colombian Friend leverte løp av klasse. Det ble snakket om disse kanonene også utenom den delen av publikum som kunne kalle seg stamgjester. 

Det første møtet fant sted mellom Colombian Friend og Noble Dancer i mai. Colombian Friend slo Noble Dancer med tre kilo mindre på ryggen, senere viste Colombian Friend form på Täby og Klampenborg med to sterke seire der.

Misty var sist i debuten som toåring, tapte alt fra start i årsdebuten. og tross et par enkle seire ble hun ikke omtalt som en topphest. Litt hjalp det at hun seiret i 1000 Guineas, men kunne hun slå hingstene? Folk tvilte.

Mange vil mene at 2000 Guineas var årets løp. Duellen mellom Royal Conductor og Noble Dancer skulle alle se. Trenerne Arnfinn Lund og Terje Dahl la ikke skjul på at de hadde knalltro på sitt håp, og det ble bekreftet at det var inngått et friskt veddemål mellom de to. Løpet ble minneverdig, og Royal Conductor klarte å vinne med en halv lengde. Så å si alle som så løpet for snart 50 år siden, mener at dette er tidenes Guineas på Øvrevoll.

Før Derby skjedde det kjedelige at Royal Conductor ble skadet. Han kom til start i Derby, men sammen med stallkameraten Colombian Friend var de ute av bildet. De endte på 12. og 14. plass i selve Derby. Misty, som opprinnelig ikke var meldt i Derby, ble strøket i Peugeot Pokalløp og etteranmeldt til Derby. Det viste seg å være et godt valg, for på den store dagen spurtet den flotte hoppa forbi Noble Dancer og de andre konkurrentene. Raymond O Durant og Ken Stott hadde sin store dag, og Misty fulgte opp med en lett seier i Oaks senere på høsten.

Noble Dancer kom også tilbake for fullt. Han tok en suveren seier i Oslo Cup og avsluttet sesongen med en åtte lengders seier i St Leger. Vi må også ta med en artig historie med Noble Dancer involvert. I Pilot Fineliner i forkant av Derby var vår stjerne storfavoritt og banker i V5. Undertegnede husker godt da banespeaker leste opp oddsene. "Og vinner var Noble Dancer, og vinneroddsen ble 16.98!" Den klart minst spilte hesten i feltet, og ingen skjønte noen verdens ting. Gunnar Schelderup, som var høyst delaktig i Noble Dancer, fikk engelske bookmakere til å spille ham til baneoddsen. Schelderup lastet inn på de øvrige hestene på banen, og en mye større sum på Noble Dancer i England. Noe av dem samme taktikken ble brukt i Derby, men da vant jo ikke Noble Dancer! 

Polske hester kom for fullt til Øvrevoll på 70-tallet. Særlig i de lange flatløpene og ikke minst over hinder var de dominerende. I Grand National var det fem hester som var født i Polen, og det endte med femdobbelt polsk. Bilard, i trening hos Dennis Holmberg, vant foran Bytow og Rodan, og de fortsatte å dominere i flere år. Holmberg ble senere omtalt som den store Grand National-kongen, og han kommer vi tilbake til. flere ganger.

Jockeystriden mellom Janos Tandari var knallhard. Før siste løpsdag ledet Tandari med en seier og flere andreplasser. Men Buick tok to kjappe seire og ledet foran årets siste løp. Der vant Black Joe med Tandari på ryggen, og han tok tittelen med flere andreplasser enn Buick. Glade var også travtrenerne, som i trenerkampen fikk revansj fra året før. Tore H Larsen vant med Le Vardon foran Frank Martinsen, en populær triumf.

 

I 1976 kan vi faktisk starte med Grand National. Av en eller grunn hadde man på Øvrevoll vedtatt at løpet skulle avholdes allerede 27. mai. Det ble ingen suksess. Fire hester kom til start, to ble borte underveis, og Bytow vant foran Rasa Ray. Ikke overraskende var løpet tilbake på høsten igjen neste år.

Årets treåring het uten tvil Trainer's Seat. Man snakket om Triple Crown også i banens yngre dager, men to av de tre løpene var til å begynne kun åpent for norskfødte. Velkjente Askepot II hadde klart det i 1948, men ingen hadde fikset trippelen etter at navnene 2000 Guineas og St Leger ble innført i 1960. Trainer's Seat vant et par løp på våren uten at det fortalte så mye, men i Guineas var han mer enn god nok. Både Derby Trial og selve Derby ble hjemført med stil, i Derby var Gun Packer og Silent Flood de nærmeste Likevel var det bare så vidt det ble en Triple Crown. Mayday March kjempet som en løve i St Leger, og i mål skilte det bare en liten nesetipp. Deretter var det 15 lengder ned til tredjehesten. Inkludert Triple Crown har fem hester sikret seg Triple Crown på Øvrevoll i noenlunde moderne tid.

Seks seire og en annenplass ble det på Trainer's Seat. Stallkameraten hos Terje Dahl, Noble Dancer, vant de tre siste startene han gikk på Øvrevoll. Etter to handicap-seire hvor han ga meget gode Tarmino syv kilo, møttes fireårige Noble Dancer og treårige Trainer's Seat i Oslo Cup. Noble Dancer vant med en sikker lengde, men honnør til begge. Så tok sistnevnte turen til Paris og Prix de l'Arc de Triomphe. Etter et uheldig løp tok han en strålende fjerdeplass, og alle skjønte at vi hadde en storstjerne. Senere gikk karrieren til USA, hvor han i 1978 ble kåret til landets beste hest på gress.

King of Troy var en utrolig sprinter, som blomstret i 1976. Særlig på rask bane var han uslåelig, og det var kun Noble Dancer som var høyere på general-handicapen. "Tidenes beste sprinter i Skandinavia" ble det skrevet, hvor han blant annet ga lynraske Spanish Prince 13 kilo. De to beste toåringene var uten tvil Greek Song og Run to Reason. Førstnevnte gikk ubeseiret gjennom sesongen inkludert kriteriet og stayerprøven, mens Run to Reason vant sine tre løp før han møtte Greek Song.

Vi tar også med at Mexico Bay nå var blitt ni år. Han var først i mål hele fire ganger, men fikk bare beholde to av seirene. En disk på Derbydagen og en nedflytting til annenplass måtte han godta, men han fikk vist at han fortsatt var i full form.