Historiske tilbakeblikk 1971-1973

Skrevet av Birger Christensen,  28.10.2022
Artikkelbilde
Ingen trener har vunnet så mange løp på Øvrevoll som legenden Arnfinn Lund. I 1973 vant han sitt første Derby med Starry Ho.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.  

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1971: Vi starter med en litt spesiell opplevelse. 8. juli sto Saab Steeplechase på programmet. Hillgrove ble ansett for å være en sikker vinner. Trenerne av de øvrige hestene tenkte da at de kunne stryke dem slik at løpet ble annullert. Men arrangørene bestemte at løpet skulle avholdes. Hillgrove ble tilkjent seieren etter å ha cantret fra paddocken og opp til mål. Neppe har noe løp på Øvrevoll blitt vunnet på enklere vis. Øivind Kjelstrup hadde en lett oppgave sammen med Hillgrove.

Som i 1967 kom det 23 hester til start i Norsk Derby, en rekord som nok blir stående. Wolfsbane var favoritt og tok en overlegen seier foran norskfødte Markør. Eddie Hide satt på ryggen, og Reidar "Raggen" Johansen tok den fjerde og siste trenerseier i Norsk Derby. Som i 1967 kom kun 22 hester til mål, og Toe Dancer tok den lite attraktive 22. plassen.

De første årene på 70-tallet var trener Jacob Fretheim sin glansperiode. I 1971, -72 og 73 tok han hjem Oslo Cup med Gunsmoke (to ganger)  og Grip til stallen på Skoger utenfor Drammen. Sønnen Jacob tok tre strake amatørtitler i den perioden, og han overtok som trener da faren døde i 1986. Tross alle triumfer nevnt ovenfor, var det likevel hinderstjernen Brother Tuck vi husker aller best. Han kunne ligge ti lengder bak lederen over siste hekk, men hans spurt klarte ingen å stå i mot.

Ellers var 1971 året hvor Niels Petersen ble født. Han er på vei mot den 12. strake tittelen som trener på Øvrevoll.

 

1972: Dette året er det 50 år siden vi opplevde på Øvrevoll. Et begivenhetsrikt år, hvor det samtidig var 40-års jubileum siden åpningen. Jubileumsdagen ble minnerik. I hovedløpet vant Askalan, som de fleste trodde var en ren sprinter, en sterk vinner. Hele 21 hester kom til start, og trippelen ble Askalan - Strozzi - Maple Leaf. Vinnerodds 19.97 på  Askalan, mens de to øvrige sto i 87 og 56 ganger pengene. Ikke så rart at ingen klarte den trippelen.

En annen spesiell episode skjedde samme dag. Come On Boy vant Mobil Gold Cup som den topphesten han var, men det var noe annet som vekket oppmerksomhet. Ken Stott hadde dagen før vunnet Derby på Jägersro med Moonbeam. I Gullpokalen red han Pernod, hvor han red finish en runde før mål! Han jublet for seier, mens de andre forsvant ut på den siste runden. Da fadesen ble oppdaget, var de andre over alle hauger.

Derbyvinner ble den flotte hoppa Abaris. Det var Jacob Hveding-Fretheims første Derbyseier av totalt to (vant også med Tuloch to år senere). Da Abaris gikk til topps, var det 21 år siden en hoppe forrige gang vant Norsk Derby. Det var den også svært gode hoppa Cecilie som seiret i 1951  Favoritt i Derby var Irish Eyes, som kom ubeseiret frem til den store dagen. Men en liten skade og litt lang distanse satte en stopper for seiersraden. 

I den tredje utgaven av Grand National ble det norsk trenerseier ved Hillgrove. Trener var Nils Erik Fuglseth, og jubelen var stor. Blant toåringene imponerte The Grey Monk voldsomt. Men skader året etter satte en stopper for karrieren.

Dette var også året hvor Wido Neuroth fikk sin profesjonelle trenerlisens. En stor karriere var i gang.

 

 

1973: 

Arnfinn Lund er treneren med desidert flest seire på Øvrevoll. 1686 vinnere sluttet han på, og Wido Neuroth er mer enn 500 seire bak. I 1973 tok Arnfinn sin første Derbyseier med Starry Ho. Han var en meget god toåring året før. Rependous sørget for en dobbel til stallen, og eierpsevdonymet Stall Beauty passet godt til navnet.

De første årene var det vanlig at de norskoppdrettede hestene tok seg av de klassiske løpene. Men da Over and Out vant 2000 Guineas i 1973, var det høyst uvanlig. Pål Heidangs stjerne tok med seieren i Guineas sin tredje strake, nese foran Rependous. Hans Holt trente vinneren, som ga drøyt 14 ganger pengene tilbake.

Tidlig på 70-tallet ble det også populært med polske galopphester på Øvrevoll. Særlig i lange flatløp og hinderløp var de enormt dyktige, og vi kommer til å komme innom flere av dem i de nærmeste årene. Den første stjernen var Rodan hos Terje Dahl, som vant Champion Hurdle i 1973 og -74. 

Eric L Warren er kanskje ikke så kjent for nye entusiaster. Men den trioen han trente i 1973 var unik. Samedi, Heavenly Boss og Irish Eyes var alle helt i toppen. Heavenly Boss satte banerekord både på 1200 og 1400 meter, to distanser som gjerne var i programmet hver eneste løpsdag. 

Direktør Thomas Gjelsås husker nok ikke så mye av sesongen 1973. Han kom til verden litt ut på høsten, og dermed må han vente til neste år for å feire jubileum.