Historiske tilbakeblikk 1962-1964

Skrevet av Birger Christensen,  05.09.2022
Artikkelbilde
Jacob Fretheim har hatt en fantastisk karriere, og han markerte seg sterkt allerede på 60-tallet.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år. 

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1962: Et meget spesielt løp ble avholdt 13. august dette året. Kun tre hester var starterklært. Free As Air, Necessary og Chadwick's Well møttes i et steeplechase, og i selve løpet skjedde det intet dramatisk. Free As Air vant med nærmere 100 meter foran Necessary, mens Chadwick's Well kantret i mål rundt 400 meter bak vinneren. 

Så kom det over høyttaleren: Necessarys trener Reidar Johansen hadde lagt inn protest for trengning tidlig i løpet, samtidig som Chadwick's trener Paul Kuhn hadde lagt inn protest mot Necessary. Her var forklaringen at sistnevnte skulle ha løpt på utsiden av banemarkeringen. Begge protestene ble tatt til følge, og dermed sto Chadwick's Well som vinner!

Seks dager senere var det Derbydag. Der ble Tinto den fjerde på 12 år som vant alle de tre skandinaviske Derbyløpene. Danske Hans Bech-Holm var både trener og jockey, og det skulle gå 37 år før Valley Chapel gjentok bragden.

I Oslo Cup fikk vi besøk av to russiske hester. Moskva Hippodromen sto som eiere, og 3-årige Effekt viste enorm klasse. Som den eneste treåringen i løpet vant han med ni lengder!

Osiris var toåring i 1962. Han vant fire løp på fem starter inkludert kriteriet. Men han ble enda mer berømt tre-fire år senere.

Robert Bogen tok sitt siste trenerchampionat. Det første kom i 1938, 24 år tidligere. Han ble champion fem ganger.

 

1963: For annet år på rad var hippodromen i Moskva på plass til Oslo Cup. Nå var det Briansk som sørget for seier. Han var ikke like suveren som Effekt året før, men seieren ble sikker. Toppjockeyen Nikolai Nasibov satt på begge vinnerne. 

8. august ble et steeplechase vunnet av Mythical Queen og Terje Dahl. Men det var John Moore og Big Chief som stjal overskriftene. På det første hinder røk stigbøylene for John Moore. Men han fortsatte rittet og lå lenge helt fremme i tet. Ved det engelske hinderet hadde Big Chief et dårlig sprang. Moore ble kastet fremover slik at han faktisk så sin hest i øynene. Likevel red han videre som om intet hadde hendt. Helt frem til siste hinder, der Big Chief feilberegnet spranget og styrtet. Trolig har det aldri vært skrevet mer om en hest som ikke passerte mål.

For Becky Taifun var 1963 det store året på Øvrevoll. Da var hoppa, som ble trent av Herluf Hansen, rett og slett fenomenal. Oaks ble vunnet lett, til tross for at dommerrapporten forteller at hun tapte 15 lengder fra start. I St Leger sto hun ikke igjen, men likevel slo hun hingstene med mange lengder. På de 59 årene som er gått siden den gang, har kun en hoppe vunnet St Leger på Øvrevoll Det var Santa Clara i 1989.

En sen marskveld i 1963 kom det en 14-åring med tog til Østbanen. Der ble han hentet at Arthur Qvist og kjørt til Gardermoen. Navnet var Wido Neuroth, og det blir en og annen mulighet til å komme tilbake til ham.

 

1964: På mange måter det siste året på en lang stund hvor svenske og danske (særlig svenske) hester dominerte de største løpene. Frem til 1980 ble det satset en hel del på å kjøpe inn gode importer, og det bar frukter. I dette vant riktignok svenske Manoustie i Derby og Donald Duck i Oslo Cup, men så ble det mye norsk. 

Noen av våre egne som imponerte var I Do Run og Brief Melody. Sistnevnte tok seks seire på sprint i skarpt selskap, og I Do Run var nok vår beste miler. Jacob Hveding Fretheim var trener, mens sønnen med samme fornavn red til seier ved et par anledninger.

11. oktober ble Nadderud løp for amatørene avholdt. Ewy Lindrup vant lett med Cetor. Deretter fulgte Randi Askim som toer og 15-årige Hans Petter Eriksen på tredje. Bitten Askim endte på fjerde. Hun er søster med Randi, som litt senere ble gift med Hans Petter. Bitten ble gift med Raymond O Durant og er mor til ikke ukjente Yvonne Durant.