Om Carlos og andre championjockeyer

Skrevet av Tom W. Johannessen,  05.09.2022
Artikkelbilde
Carlos hadde fire vinnere på Øvrevolls Derby-dag og er på vei mot sitt niende championat på Norges eneste galoppbane. Foto: Hesteguiden.com

Carloz Lopez ble toer på lærling-statistikken i Chile i år 2000. I Norge har det etter hvert blitt hauger av førsteplasser. 40-åringen fra Santiago og Bærums Verk er på vei mot sitt 9. championat. 

Han er da Øvrevoll-ener gjennom alle tider. Nedenfor følger en oppsummering av championatkampen i en rekke galoppland per 5. september. 

NORGE: CARLOS LOPEZ
Carlos har blitt champion i årene 2007, ’14, ’15, ’16, ’17, ’18, ’20 og ’21. Legenden Janos Tandari har også toppet den eksklusive statistikken åtte ganger, men når Øvrevoll lukker årets porter, er Carlos alene på toppen. Jacob Johansen har per nå 13 Øvrevoll-seire, men tar ikke igjen en skadefri Carlos Lopez som har 21. Jacob, nå 50 år, har for øvrig en nydelig seiersprosent på Øvrevoll på 34.

* – Jeg er takknemlig, jeg liker det jeg driver med og følger meg stadig ung, har Carlos gjentatt for ovrevoll.no. Han vant for øvrig fire løp på Derby-dagen og tre på Øvrevoll forrige løpsdag. Vinnerformen er inne.

SVERIGE: PER-ANDERS GRÅBERG
I Sverige rir P-A Gråberg den korteste veien til mål. Det er en ypperlig vinnerresept. Han er på vei mot det svenske championatet for første gang siden 2016. Elione Chaves har blitt svensk champion de tre foregående årene. I 2018 toppet Carlos Lopez med rekordsummen i innridne penger: 9,9 svenske millioner. P-A Gråberg er overlegen i år med 39 førsteplasser så langt i Sverige og pene 20 i seiersprosent. Jacob Johansen er også der toer. Han har vunnet 21 løp.

* P-A topper ellers på Bro med 15; én foran regjerende Bro-champion Ulrika Holmquist. På Jägersro er Jacob Johansen snaut i front med 13 foran P-A Gråberg som har vunnet 12 løp i Malmö. Sistnevnte er helt klar på Göteborg med ti triumfer.

DANMARK: OLIVER WILSON

Oliver Wilson (se Burt Seegers bilde, hesten er Queen Rouge) er en unggutt sammenlignet med Jacob Johansen, P-A Gråberg og Carlos Lopez. Men 27-åringen, med galoppgener fra både pappa Brian og mamma Bettina, har vært med lenge. I fjor stoppet han på 42 førsteplasser i Danmark. I år har han 26 så langt, Carlos Lopez er toer med 13.
Gullkursen er staket ut igjen. Oliver har vunnet 19 løp på Klampenborg, fire i Århus og tre i Aalborg.
Lar vi blikket gå videre har den danske jockeyeneren 10 førsteplasser på Jägersro, åtte på Bro og tre i Göteborg - og helt til slutt: To førsteplasser på Øvrevoll i år.

ENGLAND: WILLIAM BUICK
Etter tre år med Oisin Murphy, er det i år klart for William Buick i England. 34-åringen fra Eiksmarka tar sitt første engelske championat, og han gjør det med konkurrentene en sving bak. Den blå Godolphin-ryggen hans forsvant fort. Jockeystjernen gikk hardt ut og har holdt farten og vel så det. 26 i seiersprosent er mektig, han hadde 22 i fjor. William har nå 126 seire, Holllie Doyle er toer med 78. Han rir igjen på Goodwood etter det stygge fallet på Longchamp søndag. Agenten Tony Hind sa dette til Racing Post mandag: “William’s fine and in great shape, and he’ll be back tomorrow at Goodwood”.

FRANKRIKE: MAXIME GUYON
I Frankrike er det fight mellom to absolutte stjerner: Maxime Guyon er i tet med 179. Christophe Soumillon, trebarns-far og opprinnelig fra Belgia, har falt litt av og er syv bak med sine 172. Guyon, som har ridd over 1000 løp i år, har 17 i seiersprosent, et lavere tall enn veldig mange andre tetmenn på rytterstatistikkene.

TYSKLAND: BAUYRZHAN MURZABAYEV
Han rir for champion Peter Schiergen i Köln og har et navn som både Thomas Gjelsås og Ola Jakobsen hadde slitt litt med. Mannen og jockeyen fra Almaty i Kazakhstan er en glimrende jockey: 28 år gammel og på god vei mot et nytt tysk championat. Han har fire fra før og tre i Tsjekkia. «The best kept secret in racing», mener noen engelske eksperter. Murzabayev har 66 seire i Tyskland så langt i 2022, veteranen Andrasch Starke er toer med 52 foran Leon Wolff som har 44.

USA: IRAD ORTIZ JR.
Han er født og oppvokst i Trujillo Alto i Puerto Rico. Amerikanske galoppbaner er hans lekegrind. Irad Ortiz jr. kommer fra en familie av jockeyer. Han har nå fylt 30 år, vært championjockey i knallhard USA-konkurranse siden 2017 – og blir det trolig igjen: 224 seire på 907 starter og 25 i seiersprosent er sterke tall. Tyler Gaffalione og Luis Saez følger med 190 og 189. Irad er en aggressiv rytter, «he takes no prisoners». Men stilen? 3 x 20. Ferdig snakka.

* Firer i USA er ellers Flavien Prat som meldte overgang fra Frankrike i 2015. Han sitter på mange topphester, nå senest hadde han gleden og æren av å styre Flightline inn til seier med 19 lengder i Gruppe 1 på Del Mar. Gå inn og se videoen som ligger på ovrevoll.no! 

HONG KONG: ZAC PURTON
Her ble sesongen avsluttet i juli, den starter opp igjen 11. september. Zac Purton tok sitt femte championat med 136 seire, rivalen Joao Moreira, «The Magic Man», stoppet på 132. Det er to ryttere det har dreid seg om i den tøffe galoppsporten i Hong Kong siden 2013: Purton fra Australia og brasilianske Moreira.

JAPAN: YUGA KAWADA
Japansk galoppsport viser stadig større muskler. Pengene er større enn alle andre steder, og hestene blir stadig bedre. Yuga Kawada satt i november i fjor på Loves Only You, den første japanske vinneren i Breeders’ Cup i USA. Han ble også treer i World Cup i Dubai og har nå et pent grep om det japanske championatet med 109 førsteplasser og hele 28 i seiersprosent. Den høye seiersprosenten har fulgt ham i hele karriereren.
Christophe Lemaire, 43 år og like fransk som navnet, har vært på toppen av de japanske statistikkene fra 2017 til og med 2021. Han har vært den internasjonale galoppens absolutte «Money-Man», men 70 seire per nå og en fjerdeplass betyr at Lemaire neppe er årets vinner.

* Australia er ikke med på vår liste. Der er James McDonald, opprinnelig fra New Zealand, mannen og jockeyen. Han hadde tre vinnere på Royal Ascot i år og topper i øyeblikket den uoffisielle verdensrankingen for jockeyer.