William rir Mishriff fra startspor 17 i Prix de l'Arc

Skrevet av Tom W. Johannessen,  28.09.2022
Artikkelbilde
William Buick var førstejockey for John Gosden fra 2010 til november 2014. - Fire fantastiske år, sier William som rir for far & sønn Gosden i Prix de l'Arc søndag. Foto: Eirik Stenhaug

En regnfull værmelding sendte Adayar ut av Prix de l’Arc. Men William Buick er ikke ute. – Jeg rir Mishriff for John og Thady Gosden, bekrefter William Buick til ovrevoll.no onsdag.

 * Mishriff var en 20-oddser i forhåndsspillet til Prix de l'Arc, er en 28-oddser etter trekningen. Startspor 17, sporene ble trukket etter dette intervjuet, var ikke det William og John og Thady Gosden ønsket seg. Luxembourg (Aidan O'Brien/Ryan Moore) er favoritt og fikk et helt ok spor 8. 

5-årige Mishriff har 7 på 19, men ingen i år. Var imidlertid god toer i Juddmonte International Stakes på York 17. august, slått 6,5 lengder av verdens beste gresshest, Baaeed. I fjor vant Mishriff både Saudi Cup (83 millioner i første) og Dubai Sheema Classic. På konto: 135 millioner norske kroner som gir en 7.plass på «The Earning List». Australske Winx med 37 seire på 43 starter og 210 millioner inn topper denne.

Jobbet Mishriff onsdag
- Hans form i det siste er ikke god nok, men tilbake til sin beste form er Mishriff med i toppen. Jeg red en jobb på ham onsdag morgen, forteller William som debuterer på Mishriff. Han røper både litt optimisme og en god porsjon spenning foran søndagen i Paris. – Dette er et løp jeg ikke har vunnet, sier jockeyen som sammen med Adayar lignet en vinner ut på oppløpet i fjorårets utgave. Men i mål var 80-oddseren, tyske Torquator Tasso, først.  Adayar, den engelske Derby-vinneren, dalte til fjerde. – Banen var for tung, og han manglet et «prep.løp», uttaler William med blikket ett år tilbake i tid.

«Fire fantastiske år»
Ellers ser han lite bakover. Men tiden og fortiden med John Gosden holder han veldig høyt. Han signerte, og etterfulgte Jimmy Fortune, i januar 2010. I november 2014 gikk suksessferden videre til Godolphin: - Jeg hadde fire fantastiske år med John Gosden, sier William. Med ettertrykk. Han har sittet på 309 vinnere for trenerlegenden som fylte 71 år i mars.

«Du må ha et godt startspor»
John Gosden sier dette til Racing Post om årets utgave av Prix de l’Arc:
«It doesn’t have an outstanding star in it».
William til ovrevoll.no: - Det er åpent i år. Veldig åpent. Jeg gir Alpinista, med syv strake, en god sjanse. Men det er et stort felt, og du må ha et godt startspor. 3-åringene Luxembourg, fra O’Brien, og Vadeni er også inne med sjanse. Vadeni vant Prix du Jockey Club på Chantilly i juni på «soft», jeg ble treer med Modern Games i det løpet.

Har vunnet på «heavy»
- Når det gjelder Mishriff, har han vunnet på «heavy», men jeg tror han vil ha en bedre bane nå som han er eldre, sier William som gjentar det som har med trekningen å gjør: - Et godt startspor er viktig.



Topper verdensrankingen
Oppturene har vært mange for William (se Godolphins bilde over) fra Eiksmarka i 2022. Tirsdag kom en ny: Topplass på verdensrankingen fra Thoroughbred Racing Community (TRC):
- Jeg har fått med det. Det er en ranking som går kontinuerlig, den slutter ikke. Så du må holde koken. Det er klart jeg er fornøyd, jeg har vel vært nummer to eller tre der tidligere.



BOYS IN BLUE: Charlie Appleby og William Buick, sammen har de 75 seire på 196 starter og 38 i seiersprosent i år. Foto: Eirik Stenhaug

«Mye folk involvert»
I England er 34-åringen helt overlegen i år; 147 seire så langt i championatkampen (30. april – 15. oktober) og 27 i seiersprosent. Det siste et tall han neppe hadde inne på sitt skjema før sesongen. – Det har vært veldig god flyt. Får håpe det forsetter. Det er mye folk involvert. Agenten min har gjort en stor jobb. Og selvfølgelig Charlie Appleby og hestene. Det er vel blitt ni Gruppe 1 så langt i år.

- Det er et tøft liv…?
- Der er klart det er tøft. Og hektisk. Reisingen. Du rir i mange land og må følge med. Men jeg elsker det. Og takler det. Det er ellers forskjellige stiler og selvfølgelig forskjellig type baner. Europeiske baner er stort sett litt bløtere.



WOODBINE-DOBBEL: William tok to Gruppe 1-seire på Woodbine, Toronto, med Modern Games og Mysterious Night den 17. september. - En stor, fin bane å ri på, sier han om Woodbine der han også vant sitt første Gruppe 1-løp for fotballkjendis og galopptrener Mick Channon på Lahaleeb i 2009.
Foto: Skjermdump 

Siste for Baaeed
Bløtt blir det trolig i Paris søndag. Baneunderlaget på Champions’ Day 15. oktober ligger lengre frem i tid. Trolig kan Ascot by på en fastere bane enn Longchamp. På Ascot skal William Buick krones som nummer én i England for første gang. Og superhesten Baaeed skal gå sitt sitt løp, Champion Stakes – som også var ubeseirede Frankels avslutningsløp i 2012.

«Vi skal prøve å slå ham med Adayar»
- Baaeed er en ubeseiret hest. Da må du jo sammenligne med Sea The Stars (2000 Guineas, Epsom-Derby og Prix de l’Arc i 2009, red. anm.) og Frankel.  Baaeed er «full pakke». Men han skal ut i sitt tøffeste løp i karrieren nå. Vi skal prøve å slå ham med Adayar, sier en offensiv William som først skal til Paris og «Arc».
Europas, kanskje verdens, mest prestisjefulle galoppløp.
Førstepremien er velvoksne 29 millioner kroner.
Han sitter altså på Mishriff, en 20-oddser i forhåndsspillet. Han har vunnet på 20-oddsere før.

Hardt arbeid
Foregående helg vant William Gruppe 1-løp på Newmarket og i Köln. Onsdag var han på en to timers biltur til Nottingham og to maidenløp for 2-åringer. En bronse ble fasiten. Jobben skal gjøres. Hver dag. Som han har gjentatt mange ganger: - Det dreier seg om hardt arbeid.    

Startlisten i Prix de l'Arc, Mishriff fra boks 17

Her følger startlisten i Prix de l'Arc etter torsdagens trekning. Spor i parentes. William Buick og Mishriff hadde alt annet enn flaks med startspor 17. Fjorårsvinner Torquator Tasso, med Frankie Dettori, får også en tøff start fra startboks 18. Men en formtoppet Frankie vant fra boks 15 på Golden Horn i 2015 - så det er nevnt.
Vadeni, med Christophe Soumillon fikk startspor 2 og kan seile opp som hesten å slå. 
Alpinista i boks 6 og Luxembourg i boks 8 var heller ikke tapere i torsdagens trekning.

1 Mishriff (17), William Buick
2 Torquator Tasso (18), 
Frankie Dettori
3 Mare Australis (19), 
Bauyrzhan Murzabayev
4 Sealiway (15), 
Mickael Barzalona
5 Alenquer (12), 
Tom Marquand
6 Deep Bond (5), 
Yuga Kawada
7 Broome (14), 
Wayne Lordan
8 Stay Foolish (20), 
Christophe Lemaire
9 Mostahdaf (16), 
Jim Crowley
10 Mendocino (1), 
René Piechulek
11 Titleholder (10), 
Kazuo Yokoyama
12 Bubble Gift (13), 
Olivier Peslier
13 Grand Glory (9), 
Maxime Guyon
14 Alpinista (6), 
Luke Morris
15 Vadeni (2), 
Christophe Soumillon
16 Al Hakeem (4), 
Cristian Demuro
17 Onesto (11), 
Stephane Pasquier
18 Westover (7), 
Rob Hornby
19 Do Deuce (3), 

20 Luxembourg, (8) 
Ryan Moore