Historiske tilbakeblikk 2007-2009

Skrevet av Birger Christensen,  28.02.2023
Artikkelbilde
Stall Perlens Appell Au Maitre var en helt fantastisk hest, og han har fortsatt sin strålende karriere som avlshingst. Wido Neuroth vant nær sagt alt med denne hesten.

I 2022 fylte Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ni år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet.

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. Har du alle lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

Sesongen 2007 var nok en av de aller beste vi har hatt på Øvrevoll. Spillet økte med 24 prosent fra året før, og omsetning pr løpsdag var klart høyere enn i 2001, rekordåret inntil nå. Vi husker også  at banen fylte 75 år, at 17. mai var en folkefest og at publikum fikk se veldig mye fin sport

Etter tre sesonger med Rune Haugen som champion var Wido Neuroth tilbake på topp. Det ble hans tiende tittel, ikke så rart med hester som Appel au Maitre, Funny Legend og Ilo i stallen. Carlos Lopez vant blant jockeyene. Aller best husker han trolig 19. juli, da satt han på hele fem vinnere. Blant amatørene klarte 21-årige Jan-Erik Neuroth å gå til topps med åtte seire.

Det var ingen toåringer som sto frem som den store stjernen i årgangen. Unntaket kunne ha vært Lech. Han var et emne utenom det vanlige, men rakk bare to løp. Det siste var Heatherwold på Derbydagen hvor han var overlegen. Men han ble skadet, og det var så alvorlig at det hele var over. 

Latakia vant kriteriet, og det var jo en viktig seier. Det var det klart beste løpet i sesongen hvor Distant Star ble tredje. I Eckbo Legats Vandrepokal byttet de to om på plassene, mens Simian dukket opp med et par fine løp på høsten i Sverige. Der var også Bucksmoke god.

Toåringen med størst fart relativt tidlig var nok Livigno.. Han tok to tidlige seire i Sverige før han kom til start i Skandinavisk mesterskap. Der så konkurrentene kun bakparten til Livigno et stykke foran dem , og seieren ble på nesten seks lengder.

Litt ut på høsten kom det et par nye navn. Vista Hermosa kom ut på sandbanen og tok to kjappe seire. Var dette en storsprinter på gang, undret man på. Og stallvenninnene Maria Møy og Theatrical Award viste fine takter. På årets nest siste løpsdag vant sistnevnte med drøyt fem lengder og ga håp for treårssesongen!

Den suverene treåringen på Øvrevoll var uten tvil Appel au Maitre. Han startet kun en gang på hjemmebane, da vant han Norsk Derby enkelt. Året startet i Tyskland der han fikk en fin annenplass før det ble start i Tysk Derby. Etter et litt uheldig løp ble det en sterk fjerdeplass, for øvrig uten Fredrik Johansson på ryggen. Han satt i stedet på Adlerflug, som gikk helt til topps!

Neste stopp var det svenske Derbyet på Jägersro. Der sto svenskenes håp Luca Brasi for motstanden, en veldig god galoppør. Men Appel au Maitre var suveren og vant med fem lengder. Samme avstand ble det ned til Cassini i vårt eget Derby, før det ble bestemt at han skulle gå ut mot den eldre eliten i Stockholm Cup. Det var en oppvisning vi sjelden hadde sett maken til. Åtte lengder vant han med, en enorm oppvisning.

Cassini er nevnt, og han rangeres nærmest. Arnfinn Lund hadde aldri hatt en hest til start i Derby på Klampenborg, men det ble blink på første forsøket. John Fortune hadde dermed vunnet Derby på Jägersro og Klampenborg i løpet av fire år med norsktrente hester.

Ellers på Øvrevoll ble det en god del dansk og svensk i treårsløpene. Et gledelig unntak var Strapina, som gikk litt overraskende for de fleste til topps i 1000 Guineas. Rune Haugen trener hoppa, som ga drøyt 20 i vinnerodds. Escarpada, som hadde vært så god som toåring, ble tredje i løpet, men skuffet ellers en del.

Beste norskoppdrettede ble helt klart Ilo. Han gjorde flere bra løp og vant både Lyches Minne, Breeders Prize Classic og NM. Det ga drøyt 700 000 inntjent, en flott fasit.

Francis startet sesongen på formtall 78, og det var ikke så mye som tydet på at han skulle bli kåret til årets sprinter. Men han utviklet seg gjennom hele sesongen, og det kulminerte på Täby i september. Der gikk han til topps i Täby Open Sprint, en flott trumf for Niels Petersen. Solvana sørget for dobbelt norsk, og hun kunne notere seg for en ny fin sprintsesong. På Øvrevoll var hun foran Francis da de ble andre og tredje bak Muskateer Steel på jubileumsdagen.

Steve's Champ fikk et nytt år hvor han viste stor fart, men hvor skadene satte en stopp. Han vant Vårsprinten på Täby, men så kom problemene. 

Not Secret og Ticmosic var de nærmeste bak de aller beste. Ticmosic var muligens den aller raskeste på sandbanen, mens Not Secret seiret i årets eneste supersprint over 402 meter Han var også meget god da han ble toer bak lynraske Media Hora på Derbydagen.

Et navn skinner sterkere enn de øvrige når vi ser på milerne. Funny Legend hadde en makeløs sesong, som også ble hennes siste. Seks seire og en annenplass ble bokført på åtte starter. Toppen ble selvsagt i Marit Sveaas' Minneløp, der hun var suveren. For første gang var seierssjekken på en million kroner. Før Sveaas hadde hun vunnet Stockholm Stora Pris, Fearnleyløpet og Klaveness' Minneløp. Før Semb Hovedgård Hoppeløp ble det kunngjort at dette ville være karriererens aller siste løp. Men da ble hun slått med nese av en annen stjerne, Miss the Boat. Mer om henne i avsnittet om stayere.

Vi setter Salt Track nærmest. Han hadde vært i Dubai gjennom vinteren og kom til Pramms i beste skikk. På siste bortre så han ikke ut som en vinner, men etter en enorm spurt rakk han og Espen Ski frem. Samme oppskrift ble brukt i Nickes Minnesløpning til flott seier.

Hovman må også nevnes. Han var både sprinter og miler, og aller best i Polar Cup. Der ble vi overrasket og imponert da han holdt unna til seier. 399 kroner for en satset tier ble belønningen. I Marit Sveaas' Minneløp var han i front ut på oppløpet, da Luis Santos gikk i bakken.

Angel de Madrid og The Pirate hadde begge en flott sesong. Sistnevnte var tredje i mål i Marit Sveaas' Minneløp, men ble flyttet opp til annen i ettertid. En storseier manglet, men 2007 var likevel en god sesong.

Miss the Boat var vi innom blant  milerne da hun slo Funny Legend. Men hun var først og fremst en stayer, som innledet med en flott seier på 17. mai i Walter Nilsens Minneløp foran Firello Seier ble det også i Erik O Steens Minneløp. I Stockholm Cup var hun utrolig uheldig, ellers mente mange at det burde ha blitt en annenplass bak Appel au Maitre. Men det var uansett ingen tvil om at Arnfinn Lund hadde fått frem en ny topp hoppe.

Firello hadde en litt uvanlig oppkjøring til sesongen ved to ganger å bli bitt av hoggorm! Men allerede på 17. mai var han sterk toer bak Miss the Boat. Aller best var han da han utklasset Storm Trooper og Tertullus på 2000 meter. Wera Torgersens stjerne passerte 90 i formtall med klar margin.

Carlos Paz var klart best på sandbanen og var aller best da han vant Jubileumsløpet på Jägersro. Ellers var ikke Rune Haugens stjernegalleri over distanse like dominerende dette året. Mick's Legend vant tre løp og slo Firello, men da bar han 11 kilo mindre enn konkurrenten.

Omoto Sando konverterte til hekk i løpet av sesongen. Han falt på bortre langside i hekkedebuten, og på Derbydagen gjentok han "bedriften". Men han viste gode evner, og høsten var flott. Det ble en ganske klar seier i Champion Hurdle, og han avsluttet året med å slå gode Napoleon på Täby. Vi venter spent på fortsettelsen.

Festina Lente startet fire ganger på hekk og vant tre. Det var nok litt enklere motstand, men Festina Lente rakk å vise kapasitet. Lovende var også Friends Forever og Richard Dancer. Sistnevnte var toer i Champion Hurdle. Også Derbyvinneren fra 2004, Mick Jerome, viste positive saker.

Vi tar med to linjer om Ladies Unique. På 13 starter ble det seks seire, seks andre- og en tredjeplass. Seks seire har mange klart på en sesong, men 12 ganger blant de to har ikke vært slått. 

 

Appel Au Maitre årets hest

Sesongen 2008 på Øvrevoll er historie. Den startet 17. april, og først 4. desember ble portene lukket.

Vi starter beretningen om fjoråret med å fortelle at på tidenes første felles hestegalla, ble en galopphest kåret til årets hest i Norge. Det var Appel Au Maitre som ble den æren til del, høyst fortjent i våre øyne. Gratulerer så mye til Bente og Magne Jordanger, samt til Wido Neuroth, som har stått for treningen.

Både økonomisk og sportslig har det vært et godt år. Omsetningen har vært positiv, og ikke minst ser vi en stor økning i spill mot Sverige. Ingen tvil om at lunsjgalopp-spillet på torsdager er kommet for å bli.

Årets to sportslige høydepunkter fikk vi på Derbydagen i slutten av august. Først vant Stall Perlens glimrende fireåring Appel Au Maitre banens mest pengesterke løp, Marit Sveaas' Minneløp. Samme hest vant forøvrig også det andre løpet som han startet i på Øvrevoll denne sesongen, Walter Nilsens Minneløp på vår nasjonaldag, 17. mai. Wido Neuroth og Fredrik Johansson kunne juble som så ofte før, slik de også gjorde i Stockholm Cup. Dessverre satte en skade stopp for noe som var tenkt å bli en spennende høstsesong.

Halvannen time etter Marit Sveaas' Minneløp var det klart for Norsk Derby. Swing that Cat var favoritt etter den flotte seieren i Svensk Derby. Han måtte imidlertid gi seg for hjemmehåpet Theatrical Award, trent av Marianne Tveter og med Carlos Lopez som jockey. De glade herrer bak psevdonymet Stall Bernadette hadde allerede fått med seg 1000 Guineas og seiret en måned senere også i Breeders, en saga fullt på høyde med de gamle folkeeventyrene. Vi tar med Michael Taylor i hyllesten, han var en svært viktig støttespiller for Marianne i sesongen 2008.

Blant jockeyene hadde lenge Espen Ski en klar ledelse. Så fikk han en måneds ufrivillig utelukkelse etter en episode i København. Da hadde Carlos Lopez og Fredrik Johansson en stor mulighet til å hente inn forspranget, men da gikk det også litt trått for de to. Først da Espen var tilbake, løsnet det for Carlos. Espen kontret imidlertid og tok til slutt en klar seier. Han vant også i 2005 og 2006, slik at årets championat var hans tredje. For Wido Neuroth var det hans tittel nummer 11, og han er dessuten på god vei mot seier nummer 1000 på Øvrevoll. Den milepælen er det kun Arnfinn Lund som har nådd, så Wido er på full fart til å bli den andre som når det målet.

 

Sterk yngre garde

Årets toåringer inneholder en rekke sterke navn.

Jeg har aldri sittet på en bedre toåring, sa Fredrik Johansson etter det første møtet med Handsome Hawk. At han er veldig god, er det i hvert fall ingen tvil om. Kriteriet på Øvrevoll ble vunnet med klar margin, og han var også sikker vinner på Täby. Stall Perlens nye håp har store forventninger knyttet til seg, men han kan nok være i stand til å innfri dem.

Fra Wido Neuroths sterke stall er det mye annet som lover godt. Touch of Hawk kom stadig sterkere utover i sesongen og var ikke langt bak Handsome Hawk i Vinterfavoriternas på Täby.

Knallgod var også Kilcoona, som var klart beste hoppe. Hun vant både Eckbo og Heatherwold og møter i likhet med Handsome Hawk neste sesong som ubeseiret. Spennende fra den stallen er også Sheika, som i siste opptreden vant med ni lengder.

En veldig god maiden er Buen Rumbero. Han var annen bak Handsome Hawk i et ordinært løp og annen bak den samme hesten i Kriteriet. I Heatherwold ble Kilcoona for sterk, men vi tror ikke det går langt ut i 2009 før Buen Rumbero besøker vinnerpaddocken.

Beste norskoppdrettede gir vi til Catching the Storm. Hun vant Norsk Rikstotos Oppdrettsløp, Auksjonsløpet og Skandinavisk Mesterskap. Hun var ikke først i mål, i det sistnevnte løpet, men fikk seieren etter at Voldgiften grep inn. Blant de norske rangerer vi nok Working Class Hero nærmest. Han vant Norsk Rikstoto 2-årsløp og NM og var nærmest Catching the Storm i Auksjonsløpet.

Vi kan ikke gå inn på alle de toårige prestasjonene i år, men ser med spenning frem til hva de vil få ut av treårssesongen.

McDream tok tre strake senhøstes og er ubeseiret, og The One and Only vant ett løp og var tredje i to kriterier. På ventelisten har vi satt opp Picture Perfect, Lousiana, Wood Hill, Giant Dragon og Vamos Catalina. Our Decision og Ithica gikk bra i Sverige på slutten av sesongen og er også interessante objekter. Og kanskje blir det andre som får de gjeveste omtalene om ett år.

 

Tveters fantastiske år

Blant treåringene må vi nevne den eventyrlige sesongen som Marianne Tveter har hatt. Theatrical Award årsdebuterte med å vinne lett foran Catfight, de to hoppene slo alle hingstene. Lite ante vi da at det skulle være vinneren og tredjehesten i Derby. Senere tok det helt av. Theatrical Award gikk via seier i Lyches Minneløp til triumf i 1000 Guineas. Men det var ikke slutt med det. Da Derbydagen opprant, var Theatrical Award helt på topp, og hun slo den svenske Derbyvinneren Swing that Cat lett. Ikke siden 1951 hadde en norskoppdrettet hoppe vunnet Norsk Derby (Cecilie vant da), så det var sannelig på tide.

En fantastisk dag hadde Tveter-stallen også en måned senere. Maria Møy vant sprintutgaven av Breeders, mens Theatrical Award på ny hadde full kontroll i Classic-utgaven. At hun misset i Skandinavisk Mesterskap og St Leger endrer ikke det faktum at 2008 i veldig stor grad vil bli husket for Theatrical Award og Marianne Tveters år.

Bent Olsen hadde ved et par anledninger med seg Dan Tucket til Øvrevoll. Det viste seg å være en absolutt topphest. I 2000 Guineas fikk han knalltøff motstand av Sirjoshua Reynolds, men holdt unna til seier. I St Leger måtte han strekke på seg for å slå positive Vamp, men det ble til slutt en enkel seier. To klassiske seire på Dan Tucket i 2008 er sterk kost, og han viste jo også på hjemmebane hvor god han er.

Andre som er verdt å nevne, er den gode sprinteren Hansinger. Han sprintet strålende ved flere tilfeller, og aller best var han i det nystiftede Norsk Jockeyklubs 3-årssprint, der han slo Simian. Sistnevnte hadde også en flott sesong, men var aller best i Sverige. Seire både i Sofiero-løpning, Rosengård-løpning og Svensk Mesterskap for sprintere var dog så sterkt at det fortjener å nevnes.

Latakia vant Derbymilen, var nærmest Theatrical Award i 1000 Guineas og slo gode Solvana på en 900 meter på gresset. Hun går nok først og fremst mot å bli en ren sprinter. Ellers leverte Artie Bucco et par sterke løp, med storseieren i Skandinavisk Mesterskap som høydepunktet. Han var også god tredje i Dansk Derby. Distant Star tok det siste klassiske løpet foran Grafitti, da hun vant Oaks. Her ble det noe så sjeldent dobbelt Neuroth uten at de var favorittspilt. Distant Star ble for øvrig dobbelt klassisk vinner, da hun også vant Dansk Oaks.

Tar vi med Ticmotors seier i NM og flere sterke innsatser av Archived, mener vi å ha fått med det meste. En hest som kunne ha blitt et stort navn, var nok Gillsan. Etter en fin sesonginnledning, skadet han seg imidlertid så alvorlig på Jægersro at han måtte avlives.

 

Tynt blant sprinterne

Blant de eldre hestene har vi sett enkelte gode prestasjoner. Men eliten virker tynn, og selv de beste har ikke startet så ofte. Det bør være gode muligheter til å løpe seg inn i Øvrevolls elite neste sesong.

Som klar ener blant sprinterne setter vi Steve's Champ. Han ble kastrert, noe som viste seg å slå positivt ut. Etter annenplass på Täby ble det seier i Norsk Jockeyklub Sprintløp (L), før den store seieren kom. Polar Cup er ved siden av Marit Sveaas' Minneløp de eneste gruppeløpene på Øvrevoll, og det var gjevt da Steve's Champ endelig fikk klaff i dette løpet. Nærmest var danske Emil, som vant Øvrevoll Sprint Cup. Steve's Champ var for øvrig annen bak Master Chef i VG Sprinten på Derbydagen, så nå fikk endelig Rune Haugen vist frem sin stjerne i beste skikk også på hjemmebane.

For øvrig har vi fått se en rekke gode sprintere med formtall drøyt 80. Not Secret slo stallkameraten Ticmosic i en supersprint, og ellers har vi fått se fine prestasjoner av hester som Gifted Lass, Some Night, Royal Miswaki, Royal Hill og Massenzio. Sistnevnte leverte et strålende løp da han seiret i et løp hvor han var ute med formtall 87. Bien Dicho får også pluss i margen, da han vant en gullhandicap for sprinterne på Täby sent på høsten.

 

Appel Au Maitre troner alene

Vi slår sammen kategoriene milere og stayere, mest fordi flere av hestene har gått både miler- og stayerløp. Appel Au Maitre startet bare to ganger på Øvrevoll i 2008, men det var mer enn nok. 17. mai seiret han foran gode The Pirate, som hadde levert et par sterke prestasjoner i Danmark.

Firello var meget god tredje, men verken The Pirate eller Firello fikk noen hel sesong. Derimot gikk Appel Au Maitre til Marit Sveaas' Minneløp og seiret klart. Perlen-hesten hadde tapt for Peas and Carrots på Täby, men nå ble det grundig revansj. Ja, Tertullus var så god at det var han som var nærmest vinneren. Siden gikk som de fleste vet Appel Au Maitre til suveren seier i Stockholm Cup (Gr 3), og dermed var det ingen diskusjon lengre om hvem som var ener i Skandinavia. Apropos Stockholm Cup, Niels Petersen-trente Fricoteiro gikk sitt beste løp for sesongen da han var tredje bak de to store.

Når vi har nevnt Tertullus, må vi også ta med at han vant Polar Mile Cup i stor stil, så han fikk avgjort vist sin klasse.

Miss the Boat fortjener også noen linjer. Hun vant foran Latakia i Klaveness' Minneløp og avsluttet sesongen med å vinne Semb Hovedgård Hoppeløp. I 2009 vil hun bedekkes med Deceptor, nå venter vi resultater fra avlen.

 

Plass til flere

Det er flere gode milere og stayere på Øvrevoll enn sprintere, men det er likevel plass til flere. Salt Track begynte bra, men kom ikke tilbake etter et godt løp i Malmø.

Alpacco må selvsagt nevnes etter sin flotte innsats og seier i Valley Chapel Memorial. What Budget vant anerike Michelets Minneløp, og Rapponghi satte en fabelaktig banerekord på 1600 meter på sandbanen.

Tidligere på året hadde Yorkshire Lad vunnet Fearnleyløpet, noe som mange så på som litt overraskende. Tar vi også med Ilo, Lach, Quint Essentials, Negra del Oro og Timtaya, mener vi å ha fått med det viktigste. Sistnevnte tok tre strake sent på høsten og kan ha klasse til å nå toppen.

 

Tynt på hinder

Kun syv hekkeløp er blitt avholdt på Øvrevoll i år. En som kom sent, men godt var Lavirdan. I 2007 var han knallgod på flatt, nå leverte han varene over hekk. På Øvrevoll tok han med seg Champion Hurdle og novisefinalen i stor stil. Ann Michanek har her utvilsomt en hest som kan bli en superstjerne om han får være frisk.

Ellers leverte Omoto Sando flere gode løp. Han seiret i Bærum Kommunes Hekkeløp på Derbydagen.

Vi nevner også at Henrik Engblom meget fortjent fikk sitt første hekkechampionat som jockey på Øvrevoll. Blant de nye navnene, og dem var det ikke mange av, likte vi godt Spirit du Logis. Richard Dancer holdt også stilen. For øvrig har en ekstraordinær generalforsamling nylig vedtatt at det skal bli hekkeløp på Øvrevoll også i 2009.

Vi har samlet opp noen punkter til slutt som vi ønsker å ta med fra den 33 uker lange sesongen fra 17. april til 4. desember 2008.

Jacob Hveding Fretheim passerte 300 seire som trener. Dermed er han nummer ti på listen gjennom tidene.

Wido Neuroth passerte 5. juni 900 seire på Øvrevoll. I løpet av et par år tar han igjen Terje Dahl, som er toer, og i 2012 når han milepælen 1000 seire?

Mekong ble mestseirende hest med seks seire.

I oktober gikk fire løpsdager på fredager kl 15, flere følger 2009.

  1. juni hadde vi Kvinnenes Aften på Øvrevoll, meget vellykket.

Som vanlig løp på 17. mai. Flott vær, men nokså kaldt.

Arnfinn Lund jubilerte 24. juli. Da var det nøyaktig 50 år siden han vant sitt første løp som trener. Den gang het hesten Jabota, eid av Karen Louise Valen og ridd av Terje Finnbråten. En sterk trio.

 

Stor sport og bra spill

 

Mer enn noe annet gleder den fantastiske sporten vi har fått se på Øvrevoll i år. Når det nå er satt definitiv sluttstrek for sesongen 2009, er det bare å konstatere at vi aldri har hatt så mange fenomenalt gode hester på banen. Den påstanden våger vi, selv om vi kun har vandret her oppe siden 1965. Spillet var også positivt, selv om tallene alltid kan bli enda bedre.

Vi vil i stikkordsform komme inn på de største høydepunktene. Deretter går vi nærmere inn på de største prestasjonene under de forskjellige kategoriene.

 

Dette husker vi aller best:

 

* Alyshakeys, en toåring helt utenom det vanlige

* Årets duell mellom Entangle og La Zona i 1000 Guineas

* Chicken Momo første treårige gruppevinner på Øvrevoll

* Touch of Hawk fløy inn i stjernehimmelen

* Tre storløp til Appel au Maitre, aller best i Tyskland

* Theatrical Award strålte i Marit Sveaas' Minneløp

 

Blant de tobente ble det blant trenerne veldig mye Wido Neuroth og  Arnfinn Lund. De to veteranene dominerte stort og tok med seg de aller fleste storløpene. Championjockey ble for fjerde gang Espen Ski. Dermed kom han à jour med Yvonne Durant og er bare en tittel bak Ole Svartshoel som den nordmann med flest jockey-championater på banen. Janos Tandari topper listen med åtte titler, det trenger ikke være noen umulig oppgave på litt sikt. Anna Pilroth ble beste amatør for annet år på rad.

Det har kun vært syv hekkeløp på Øvrevoll i år. Josephine Kelly vant fire av dem på Barros Jarpa. Dermed ble hun banens første kvinnelige hinderchampion. Vi tror, inntil det motsatte er bevist, at hun er den første i verden.

 Vi tar også med at Fredrik Johansson vant Tysk Derby for andre gang. I 2007 seiret Adlerflug, nå var det Wiener  Walzer som gikk til topps. Sterkt! 

 

Alyshakeys en stjerne

Alyshakeys er navnet alle vil huske blant toåringene etter sesongen 2009. Kanskje er den danskfødte hoppa den aller beste toåringen vi har sett på banen, i hvert fall må vi tilbake til Royal Conductor i 1974 for å kunne matche årets ener. Sistnevnte vant kriteriet med 15 lengder foran meget gode Colombian Friend og kan nok tåle en sammenlikning.

To ganger fikk vi oppleve Alyshakeys på Øvrevoll. Etter debuten på Klampenborg, hvor hun vant knepent fordi hun sto igjen i starten, ble det to oppvisninger vi sjelden er vitne til. Først lekte hun med topphoppa Symbol of Arch i Eivind Eckbo Legats vandrepokal, deretter slo hun Buckham med 13 lengder i Skandinavisk Mesterskap på Derbydagen! Det var Buckhams eneste tap i debutsesongen, så det sier litt om Alyshakeys kapasitet. Siden gjestet hun både Täby og Jägersro med suverene seire i Amacita-løpning og Gøtaland-løpning. Wido Neuroth snakker om Tysk 1000 Guineas neste år, så da skjønner man at ambisjonene er til stede.

Symbol of Arch er også en hoppe av god klasse. Tapte to ganger for Alyshakeys, men det er ingen skam. Da vårt største toårsløp, kriteriet, sto for døren, var Lund-hoppa best og seiret foran lovende Giant Sandman.

I tillegg til Alyshakeys hadde Wido Neuroth flere sterke kort i den yngste årsklassen. Saddle the Storm vant The Heatherwold Cup på Derbydagen som sin sterkeste prestasjon, mens meget lovende Wellness viste seg frem i Sverige ved å gå til topps i det svenske kriteriet.

 

To gode norske

De norskoppdrettede hestene var ikke så mange. Klart sterkest lyste Buckham, som vant fire av fem løp. Både Auksjonsløpet på Øvrevoll og Breeders' Trophy Juvenile på Täby hører med i den flotte kolleksjonen av seire. Dessuten bidro sistnevnte løp sterkt til at Buckham tjente nesten 650 000 kroner i løpet av den første sesongen. En fin fasit for Cathrine Erichsens talent.

På høsten fikk vi også se en del gode prestasjoner av Lady Morgana. Mot de øvrige norskfødte vant hun flere ganger, særlig når det var snakk om litt distanse. Toppen kom da hun lett hentet hjem Norsk Mesterskap.

Bak de ovennevnte gir vi pluss til Concusion, Osorios Trial (slo Wellness), Distant Beat (suveren debut, ble så borte), Ionius og Vallee de Bois. Sistnevnte sto for en av de største skrellene i Skandinavia i år, da hun seiret i Dansk Auksjonsløp. 426 kroner tilbake for en satset tier er ikke hverdagskost.

Da gjenstår det bare å se hvordan vinteren former de forskjellige hestene foran den klassiske årgangen. Hvem følger opp, og hvem faller gjennom? Kanskje dukker det også opp nye navn på stjernehimmelen. Dette er noe av det mest spennende i ventetiden før en ny sesong tar til. Vi gleder oss allerede.

 

Tidenes treåringer

Da vi gikk gjennom toåringene, hadde vi en topphest i en meget god årgang. Når vi nå ser nærmere på treåringene a la 2009, er det vår påstand at vi aldri har sett maken til det vi er blitt vist i år. De aller fleste befinner seg i Wido Neuroths eller Arnfinn Lunds trening. De to veteranene har vist frem den ene stjernen etter den andre, og de blir flotte tilskudd til en litt tynn eldre garde.

La oss starte hos championtrener Wido Neuroth, som i år tok sin tittel nummer 12. Først i køen kommer Touch of Hawk, som etter seier i årsdebuten tok en fin annenplass bak Chicken Momo i 2000 Guineas. Etter å ha blitt tredje i Svensk Derby, ble det fullklaff i Norsk Derby foran stallkamerat Handsome Hawk. Toppen av kransekaka kom likevel i Stockholm Cup, der Touch of Hawk slo engelske Munsef og Appel au Maitre. Årets siste gevinst kom i årets siste klassiker, St Leger, der han kantret hjem med ti lengder til gode.

Handsome Hawk har alt i alt vært nesten like god som Touch of Hawk. Men han har gjort sine aller beste løp i Sverige, inkludert seieren i Svensk Derby.

 

La Zona har også hatt en flott sesong. Fra Øvrevoll minnes vi best hennes dueller mot Entangle i 1000 Guineas og Oaks, selv om begge endte med knepne tap. I Derby Milen ble det imidlertid en fin seier, og i Sverige har hun tatt hjem to klassikere, Dianaløpning (1000 Guineas) og Oaks. Wido hadde for øvrig også favoritten til Dansk Derby, men Beluga måtte strykes og var senere ikke like god. Nevner vi Doctor Wango, som kanskje var aller best som fjerde i Norsk Derby, har vi vel vært innom det meste av treåringer hos Neuroth.

Vi nevnte Arnfinn Lund, som vant sin første trenerseier på Øvrevoll i 1958. Gjennom sine to topper Entangle og Chicken Momo viste han at "de gamle er eldst". Sistnevnte debuterte med lett seier, før han i 2000 Guineas slo Touch of Hawk i en tett fight. Hva var så dette godt for da han skulle møte de eldre hestene i Polar Cup? Veldig mye, skulle det vise seg. Han utklasset all motstand og ble tidenes første treårige gruppevinner på Øvrevoll. Kanskje den mest imponerende prestasjonen av alle på norsk grunn i sesongen, selv om slike synspunkter alltid vil være avhengige av øynene som ser. Noen uker senere prøvde Chicken Momo seg også i vårt andre gruppeløp, Marit Sveaas' Minneløp. En fjerdeplass der var egentlig sterke saker med tanke på at 1800 meter nok er i lengste laget.

Årets siste seier tok Chicken Momo i Øvrevoll 3-årssprint, mens formen ikke var like god lengre da han endte som tredje på Täby i årets siste start.

Entangle er også en unntakshest. Første gang vi ble sikre på det, var i den fantastiske duellen mot La Zona i 1000 Guineas. Etter en rasende kamp lyktes det Pascolina Pinto å få Entangle nesen foran i det som for oss var ett av de store høydepunktene i sesongen. Det sto mellom de samme to hestene i Oaks, men da vant Entangle vesentlig sikrere.

Litt senere på høsten viste den flotte hoppa seg frem to ganger til. Først da hun lett slo eldre topphester i Semb Hovedgårds Hoppeløp, mens hun kanskje var aller best da hun lekte med konkurrentene i Landwades Stud Stakes på Täby, begge disse er Listedløp.

Før vi gjør oss ferdig med Arnfinn Lund, må vi også nevne The One and Only. Seier både i Skandinavisk Mesterskap, samt sprintutgaven av Breeders på Øvrevoll gjorde sesongen meget vellykket. Hele 35.19 var for øvrig vinneroddsen i det førstnevnte løpet, en av årets høyeste vinneroddser på banen.

 

Det ble ikke så mye mer enn smuler igjen til de andre trenerne, men noen innsatser er likevel verdt å nevne. Working Class Hero var overlegen i Fearnleyløpet, og med en like suveren gevinst i Norsk Mesterskap, viste han med all tydelighet hvem som var beste treåring av de norskfødte. Med formtall 87 blir det spennende å se om han kan forsvare sin plass i toppen.

 

Caerus var også et friskt pust i toppen. Mot enkel motstand ble det lette seire, men det var alt annet  enn lett i mot, da han avsluttet med sikker seier på Täby 1. november i Mischa Kahns Minnesløpning. Kjell Erik Swartling, som i likhet med Are Hyldmo og Hallvard Soma, rundet 50 på sommeren, fikk dermed sin største seier som trener.

Tar vi til slutt med at Runner Runner ga danskene en flott seier i Breeders Cup Classic, mens vi kontret med Tatoosh i Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas), føler vi at det aller viktigste er nevnt for treåringene på Øvrevoll i 2009.

 

Tynt blant sprinterne

Det har vært nokså tynt blant de eldre sprinterne på Øvrevoll i 2009. Den store prestasjonen kom da Chicken Momo vant Polar Cup og ble den første treårige gruppevinneren på banen. Men det har vi omtalt under 3-åringene, så det får ligge i denne sammenheng.

Best har nok Hansinger vært. Hesten som vant den første utgaven av Øvrevoll 3-årssprint i 2008, fulgte opp med en fin sesong også i år. Best på hjemmebane var han da han seiret i Listedløpet Norsk Jockeyklubs Sprintløp foran Steve's Champ. Han har dessuten vært meget bra på Täby bak toppsprinteren Calrissian, så Cathrine Erichsen er nok ganske så fornøyd med året som snart er over. Nevnte Steve's Champ har også levert flere gode innsatser, men måtte vente helt til 16. oktober før det endelig ble en seier. For øvrig ble det ingen norsk suksess i VG sprinten på Derbydagen. Danske Lady Lily seiret, og det startet kun tre norsktrente hester! Steve's Champ var best i hjemmelaget med en fjerdeplass. Tar vi med at sistnevntes stallkamerat Miyasaki var sterk toer bak Chicken Momo i Polar Cup, bør de sterkeste innsatsene være nevnt.

Vi har lyst til å ta med to meget velykkede supersprinter over 402 meter. Først seiret Cavorting på 17. mai, mens det endelig ble seier til Light the Fire på årets nest siste løpsdag. Nettopp supersprint er noe vi gjerne ser mer av, det er 22 sekunder med mye adrenalin i årene.

Ellers har det vært mange løp på sandbanen med Ticmotor, Ticmosic, Royal Hill, Evening Rose, Rapponghi og noen til. De mangler litt på å nå helt til topps, men tjener stort sett inn til en del av havresekken.

 

Nytt storløp av Theatrical Award

Det er ingen som helst tvil om hva som var årets prestasjon blant våre milere i år. Da alle strakte hals for å se om hvem som skulle vinne Marit Sveaas' Minneløp av Appel au Maitre og Chicken Momo, gjorde Theatrical Award kort prosess. Etter et strålende ritt av Carlos Lopez vant den fantastiske hoppa til Marianne Tveter, slik hun gjorde i Norsk Derby ett år tidligere. Dette var faktisk Mariannes eneste seier på Øvrevoll i år, da er det greit at løpet hadde Gruppe 3 status og førstepremien var på 800 000 kroner. Ellers vant Theatrical Award storløp både på Täby og Jägersro, så det blir spennende å se hva hun kan prestere i 2010 da det ryktes om starter i England.

Vi holder oss til hoppene en liten stund til. I Klaveness' Minneløp var nevnte Theatrical Award klar favoritt. Men Mark Larsen og Sydney lurte alt og alle fra front og vant temmelig sikkert foran Distant Star og Theatrical Award. Dette var trolig den mest overraskende storløpsvinneren i løpet av sesongen, noe som førte til at ingen maktet rett V5 den dagen.

Tertullus startet ikke mye, men fikk i hvert fall vist sin klasse i Polar Mile Cup. Han havnet klønete til, men spurtet storveis og rakk akkurat frem til Woy Woy på målstreken. Ellers har vi lyst til å nevne en rekke sterke løp av Heureux. Debuterte på Øvrevoll over hekkene uten suksess. Så ble det fart over sakene. Jens Erik Lindstøls stjerne tok fire strake og slo blant annet Entangle, så her var det mye klasse.

Vi tar også med Half Pint Bill, som spurtet strålende i Øvrevoll Mile Cup. Fire dager tidligere hadde han møtt Appel au Maitre i Walter Nilsens Minneløp. Da motstanden var klart enklere, holdt det til en flott seier. Vi har sett flere hester som har levert gode løp i formtalls-kategorien 80 pluss. Vi lar dem få vise seg frem neste år, før de får omtale blant toppene.

 

Appel holder stilen

Stall Perlen, Wido Neuroth og Fredrik Johansson har hatt en meget flott sesong med sin stjerne Appel au Maitre i 2009. Det er ingen tvil om hvem som er den høyest rangerte av de eldre hestene på Øvrevoll. Tre seire, en annen og to tredjeplasser på seks starter er en flott fasit. Likevel er det slik at han i år kanskje huskes mest for nederlagene enn seirene. Han ble slått i de to viktigste løpene i Skandinavia, og hans siste seier kom så tidlig som 2. juli. Men for all del, det er ingen grunn til å klage på det han utførte i løpet av sesongen.

Årsdebuten ble lagt til 17. mai. På nasjonaldagen ble det en meget enkel seier i Walter Nilsens Minneløp foran Volo Cat og Fricoteiro. Etter en svipptur til Täby, hvor han slo Peas and Carrots i Stockholm Stora Pris, ble det årets tredje strake i Valley Chapel Memorial. Han måtte riktignok fighte for å slå Woy Woy, men til slutt ble det en nokså sikker halvlengde. Tertullus var nest beste norske som fjerde.

Det beste løpet i 2009 gjorde Appel au Maitre ganske sikkert i gruppe 1-løpet Deutschland Preis i Dusseldorf. En flott tredjeplass bak meget gode Getaway var sterk kost, og han var naturlig favoritt både i Marit Sveaas' Minneløp og Stockholm Cup. Disse løpene er omtalt på annet sted, her gjentar vi kun at det ble en annen og tredjeplass i løpene som Theatrical Award og Touch of Hawk vant. Det skal bli spennende å se ham neste år, og da blir det interessant å se om noen av de hestene som i 2010 blir fire år, kan ta opp kampen for fullt.

En meget god stayer er Vamp, som i fjor ble annen i St Leger. Nå fikk han vinne anerike Michelets Minneløp. Vi tror Vamp kan ha enda mer å gå på neste år.

Ellers ble årets største hoppeløp, Erik O Steens Minneløp, vunnet av Novasky foran Will Be, mens Entangle sørget for at Novasky måtte nøye seg med annen i hennes siste løp på Øvrevoll, Semb Hovedgård Hoppeløp.

 

Kelly ble historisk

For første gang i Øvrevolls historie fikk vi oppleve at en kvinne ble champion som hinderjockey. Josephine Kelly er navnet, og sammen med Barros Jarpa dominerte hun hekkeløpene på Øvrevoll totalt. Fire seire på totalt kun syv hekkeløp ga henne et fortjent championat, men Tobias Hellgren kunne før årets siste hekkeløp gå forbi. Da måtte han vinne, samtidig som Josephine ikke måtte bli bedre enn fjerde. Så skjedde ikke, og dermed ble Josephine Kelly og trener Tony Oscarsson de store hekkenavnene på Øvrevoll i år. Vi har sjekket i en del land, og vi våger inntil videre påstanden at Josephine er den første kvinnelige champion i verden over hekk. Med seier i Bærum kommunes Hekkeløp, Champion Hurdle og Novisefinalen var det ingen tvil om dominansen.

Tobias Hellgren vant to løp med Mexican Goldfish, og da må det være lov til å hevde at det meste ble svensk i årets hekkesesong. Heldigvis hadde Wido Neuroth tatt over treneransvaret på Anchors Away, og sønnen Jan-Erik ga oss i hvert fall litt å juble for.

Flere av årets hekkeløp var brukbart besatt. Beste norsktrente var Omoto Sando, som to ganger var nærmest Barros Jarpa i mål. Dessuten tok han et par sterke seire i Sverige, slik at handelsbalansen nesten ble opprettholdt.