104 millioner til Japan og Panthalassa!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  25.02.2023
Panthalassa holder unna foran Country Grammer (startnummer 2) i The Saudi Cup. Skjermdump: Dubai Racing Channel

Det ble Japans kveld i Saudi Arabia. Til topps i The Saudi Cup gikk frontrunneren Panthalassa med Yutaka Yoshida om bord. Førstepremien: Astronomiske 104 millioner norske kroner!

Sterkt spurtende Country Grammer, med Frankie Dettori, kopierte fjorårets sølv i «The richest race in the world». Frankie vant for øvrig et av rammeløpene og duger veldig godt som 52-åring i sin siste sesong.
Ellers tok Japan fire av de fem første plassene og fem av de syv. Med andre ord en tilnærmet japansk totaldominans denne lørdagen i Riyadh.

* Panthalassa delte i fjor førsteplassen med Lord North i Dubai Turf på Meydans World Cup-dag. Også lørdag var taktikken klar: Full gass fra start. Seiersmarginen ble trekvart lengde. Distansen var 1800 meter på dirt.

Intet spørsmålstegn lenger

Dirt var i forhåndssnakket et spørsmålstegn for Panthalassa som stod i 15 ganger pengene i England.
Men det spørsmålstegnet er nå begravet. Det var ret til tet fra det meget gunstige innersporet.
Og jockey Yutaka Yoshida og hans hest lot seg aldri fange – selv om Country Grammer nærmet seg.
Yoshito Yahagi trener vinneren, han var forøvrig to ganger i vinnerpaddocken på Del Mar i USA etter Breeders’-løp i 2021. Han vant også med Bathrat Leon lørdag på en dag der tre seire gikk til japanske hester.
Panthalassas triumf var den første til Japan i Saudi Cup.

151 millioner på konto
Eier Panthalassa gjør Hiro Race Company som var godt representert på King Abdulaziz Racecourse. Denne gjengen kan i fellesskap smile hele dagen - og hele veien til banken. 6-årige Panthalassa har nå løpt inn 151 millioner kroner!
Vidunderhoppa Winx (f. 2011) er stadig nummer én på «earnings-listen» med 181 millioner på konto før sluttstrek ble satt på Randwick med seier nummer 33 i april 2019.

* Panthalassa var sist ute i The Hong Kong Cup i desember som tiendehest etter å ha ledet det 2000 meter lange løpet etter 1600 meter.

Lønningsdag
Det var lønningsdag for jockeyeliten i Riyadh. Yutaka Yoshida tok den største potten. Luis Morales vant ellers to løp, Frankie Dettori ble vinnerjockey i Riyadh Turf Sprint på ryggen av Elite Power. Og med ett gull og tre sølvmedaljer red Frankie inn 51 milllioner norske kroner til glade eiere. Rundt fem millioner av disse gikk til jockeylegenden fra Milano som klatrer ned av hesteryggen når 2023 nærmer seg slutten.
Trolig blir nå Melbourne Cup hans definitive avlsutning.

* Mostahdaf vant Neom Turf Cup med hele syv lengder. Trenere: Thady og John Gosden. Jockey var Jim Crowley.