Hovedløpene til Japan på Meydan

Skrevet av Tom W. Johannessen,  25.03.2023
Jockey Yuga Kawada og Ushba Tesoro er på vei inn til triumf og 75 millioner i World Cup-løpet i Dubai. Foto: Dubai Racing

Den japanske dominansen i internasjonal galopp vokser. Begge hovedløpene på World Cup-dagen i Dubai ble vunnet, og vunnet lett, av japanske hester.

Equinox var et monster i Sheema Classic, og Ushba Tesoro virvlet hjem seieren i World Cup-løpet.
Tar vi med at frontrunner Derma Sotogake var først av fire japanere i UAE Derby, er bildet ganske komplett. Dette ble ikke uventet Japans dag.

Én sølv og to Buick-bronse
William Buick noterte rekken 2-3-9-3-7 på fem ritt, altså én sølv og to bronse. En pen rekke som ga 9,7 norske millioner i klingende mynt, 10 prosent av dette går til jockeyen.
Men Williams ambisjonsnivå er langt over middels.
Og seieren på World Cup-dagen kom aldri.
* Siskany ledet Gold Cup-løpet, men ble tatt ned av Aidan O’Brien-trente Broome og Ryan Moore på ny banerekord over distansen 3200 meter.
* Al Suhail kunne ligne en vinner i Al Quoz Sprint, men her dukket to fra dypet opp. Danyah var en 34-oddser.
* Nations Pride ble tredje i Dubai Turf etter et sterkt løp. Men en nødvendig og offensiv start fra spor 16 kostet.
Lord North (John og Thady Gosden/Frankie Dettori) vant dette løpet for tredje gang på rad.

William var ikke sporvinneren på forhånd denne dagen. Og igjen viste det seg at Meydan er en bane der de innerste sporene er vinnerspor.
Broome (Gold Cup), Derma Sotogake (UAE Derby) og Sibelius (Golden Shaheen) var tre vinnere fra spor 1.
Isolate vant Godolphin Mile fra spor 2. Lord North (Dubai Turf) startet fra spor 3.

Ryan Moore vant to løp, det samme gjorde Christophe-Patrice Lemaire, franskmannen som ble champion i Japan fra 2017 til og med 2021. I flere av dissse årende red "Iceman", han alles det i Japan, over 300 millioner norske kroner. Championjockeyen i 2022; Yuga Kawada satt på vinneren av hovedløpet, Ushba Tesoro.
Ellers var det fin spredning på jockeyvinnerne; Panama, USA, Irland (x3), Italia, Frankrike (x2) og Japan.

52-årige Frankie Dettori er på sin «farewell-tour» og satte inn Lord North i Dubai Turf. Da ble det en flying dismount for siste gang i Dubai; "my home for so many winters".
«He’s a star», sa Frankie om hesten.
Det er han selv også. En superstar. De fleste kan erstattes, men Frankie kan det egentlig ikke når han en gang klatrer ned av hesteryggen for godt i desember i 2023.
Se skjermdump fra Dubai Racing over; Lord North og Frankie Dettori med Nations Pride og William Buick innvendig.

Equinox, nå fire år, kom til Dubai med et rykte som noe mer enn spesielt. Han skuffet ingen. Wow!!
Et suverent gull i Dubai Sheema Classic på tiden 2.25,65, ny banerekord med ett sekund på 2400 meter.
«A monster performance, send him everywhere», sa løpskommentatoren uten å overdrive.
Se ellers faksimilen fra Racing Post over.
Dette er verdens beste gresshest per nå – og hesten som kan bryte Arc-forbannelsen for Japan allerede i år.
Hvis han tar turen til Longchamp i en fransk tungbanehøst. Det er slett ikke sikkert.
Christophe-Patrice Lemaire, 43 år, var litt styrmann og litt passasjer på superhesten Equinox. Tetsuaya Kamura trener.

World Cup-løpet hadde etter hvert den lokale publikumsfavoritten, tøffingen Algiers i front. Jockey James Doyle, Williams Buicks meget sympatiske bestekompis, luktet gull.
Men jockey Yuga Kawada la inn vinnergiret på 6-årige Ushba Tesoro som avgjorde lett etter å ha ligget sist inn i siste sving.
To minutters jobb ga 75 norske millioner og en fin tur til banken for eierne i Ryotokuji Kenji Holdings Co Ltd. Noburo Takagi trener.
Dette var Japans første seier i World Cup-løpet siden Victoire Pisa vant i 2011 – den gang underlaget på Meydan var Tapeta som amerikanske trenere var lite begeistret for. I 2015 kom dirt'en til Meydan.
Sølvmedaljen til Algiers var ellers verdt velvoksne 25 millioner kroner.