William foran World Cup: "Sheema Classic er kveldens beste løp"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  24.03.2023
William er klar for vinterens høydepunkt; World Cup-dagen på Meydan. Her har han dominert de siste sesongene med en seiersprosent på 30. Foto: Eirik Stenhaug

Equinox eller Rebel’s Romance? Eller kanskje Mostahdaf? 38 norske millioner venter vinneren når verdensklassehester møtes i Dubai Sheema Classic på Meydan lørdag. - Kveldens beste løp!

Dette sier William Buick til rikstoto.no foran World Cup-lørdagen. Han sitter på 5-årige Rebel’s Romance i Sheema Classic. Der sitter han godt. William er kampklar og offensiv foran finalen i The Carnival.

«Små marginer vil avgjøre lørdag»
– Rebel’s Romance er en superstjerne. Han vant Breeder’s Cup Turf i november på Keeneland i USA og har fem strake, tre Gruppe 1-seire på rad nå. Og han har aldri tapt på 2400 og gress. Små marginer vil avgjøre lørdag, jeg håper på det beste -  for å si det sånn. Men vi møter andre superstjerner, den japanske hesten Equinox vant Arima Kinen i desember og ser ut som noe spesielt, uttaler William om Japans nye galopp-ess.

* En annen japaner; Shahryar, vant løpet i fjor foran sterkt avsluttende Yibir og William Buick.
Shahryar er bare et femtevalg i forhåndsspillet i 2023-utgaven; det sier en del om kvaliteten på årets felt.

65 millioner på konto

Vi tar en presentasjon av snakkhesten fra Japan: Equinox (se bildet fra Japan Racing Association over), som har startnummer 7 og starter fra boks 6, er World Cup-dagens høyest rankede med 125 i internasjonalt formtall.

* Han toppet verdensrankingen for 3-åringer i fjor og har 65 millioner norske kroner på konto.

Equinox kommer for å vinne Sheema Classic, lur ikke på det!
Franske Christophe-Patrice Lemaire rir, Tetsuya Kimura trener.
43-årige Lemaire ble championjockey i Japan fem år på rad; fra 2017 til og med 2021.
Equinox var sist ute i Arima Kinen på Nakayama den 25. desember; han vant Japans største løp som 3-åring i suveren stil. Arima Kinen, William Buick har en sølv her fra 2014 med 30-oddseren To The World, er et spesielt løp.
Galopp-fansen stemmer frem deltagerhestene. Og spillerne fyller lukene.
I omsetning er dette verdens største løp; 4,2 milliarder norske kroner ble sluttsummen da Equinox vant i 2022.

William Buicks fem ritt lørdag:

Dubai Sheema Classic/løp 8, V4-3 skandinavisk pool/kl. 17.00: 3 Rebel’s Romance, som trenes av champion Charlie Appleby, er plassert ytterst i boks nummer 10.
– Vi var ikke heldige med startsporet, sier William uten at det demper seiersambisjonene.

* Stjernejockeyen fra Eiksmarka var ikke på parti med Fru Fortuna under sportrekningen foran World Cup-dagen.

Dubai Gold Cup/løp 2/kl. 13.40: 9 Siskany fra boks 5 var unntaket, sporet er bra, men her er distansen lange 3200 meter. Og sporet teller mindre.
William: - Dette er en god sjanse, kanskje min beste lørdag. Men han må stå, distansen er et maksimum.

Al Quoz Sprint/løp 3/kl. 14.15: 1 Al Suhail og William fikk spor 2 på «the far side», dette er intet gullspor når distansen er 1200 meter rett frem. William:- Sporet er ikke ideelt. Men så lenge det er tempo, er det viktigere enn sporet. Han har mer enn nok speed. Er god nok med klaff.

UAE Derby/løp 4/kl. 14.50: 12 Tall Boy (Doug O’Neill trener) starter fra et vrient 10. spor der distansen er 1900 meter.
William: - Amerikaner som kom hit som maiden før han vant 2000 Guineas med meg på Meydan 10. februar. Kommer til å stå distansen. Det er kanskje ikke en stjerne, men han har en sjanse. Jeg er glad for å ri ham; dette er en solid hest.

Dubai Turf/løp 7, V4-2/kl. 16.10: 9 Nations Pride har boks 16 i Dubai Turf over 1800 meter.
William: - Det er ikke veldig mye mellom ham og Master Of the Seas i samme løp. Master of The Seas skulle ha vunnet "Jebel Hatta" sist, var uheldig, avsluttet veldig bra. Nations Pride er en topphest, men spor 16 er veldig vanskelig. Du skal gjøre svært lite gær'ent herfra. Løpet er tøft med mange gode hester; flere sterke japanere og Lord North som har vunnet dette to ganger.

Fire Sheema-seire for William

William Buick (se Eirik Stenhaugs bilde over) har 11 seire så langt i The Carnival på Meydan og jakter en ny prestisjetung tittel. Carnival-løpene i Dubai startet 6. januar. William er ellers mestseirende jockey i Dubai Sheema Classic med fire triumfer:
Da Re Mi (2010, Williams gjennombrudd som toppjockey), Jack Hobbs (2017), Hawkbill (2018) og Old Persian (2019).
William, nå 34 år, har 30 i seiersprosent på Meydan de fem siste sesongene, trener Charlie Appleby har 27.
– Jeg vil si jeg har flere solide sjanser denne løpsdagen. Kanskje Siskany i Gold Cup er den beste hvis han står, oppsummerer championjockey Buick.

Dubai World Cup (V4-4, kl. 17.35) avslutter løpsdagen og årets Carnival på Meydan. William rir ikke, Godolphin er uten hest i World Ciup-løpet for første gang siden 2005. 76 norske millioner venter vinneren. Distansen er 2000 meter. De tre mest spilte hestene i forhåndsspillet står i de tre dårligste sporene. Dette er verdt å merke seg for spillerne i den skandinaviske pool’en. – Jeg tror Algiers, som James Doyle rir, har en god sjanse. Posisjonene i første sving vil avgjøre løpet, sier William Buick til ovrevoll.no

Alt er stort World Cup-dagen
Pengene er store, sporten og prestisjen det samme “in the richest day of racing». Det er lønningsdag også for jockeyene, 10 prosent av innridne penger betyr en god slump penger også til de tobeinte stjernene.
Men William har gjentatt gang etter gang at pengene aldri har vært drivkraften. Årets “comeback-kid”, Oisin Murphy, sier det på denne måten til Racing Post: “Dubai World Cup is really important for my confidence – you have to prove yourself all the time”.

* 320 millioner i premiepenger fordelt på ni løp ligger i den samlede potten lørdag. Seks av løpene har Gruppe 1-status. Fest setebeltene.