Årbok 2017

Skrevet av Birger Christensen,  01.11.2017
Artikkelbilde
Vinneren av Kingsland Norsk Derby 2017, High as a Kite.

Statistikker og oversikter fra sesongen 2017 finner du til høyre.

Årsrapport

En Derbydag å minnes

Galoppåret 2017 er historie. Lady on Ice var første hest i vinnerpaddocken, syv måneder senere var Al Buraq den siste til å besøke samme sted. I mellomtiden har det vært mange flotte oppgjør med flotte vinnere.

Hva sitter man så igjen med når sesongen skal sammenfattes? Vi kommer ikke utenom en Derbydag, som overskygget det meste. Vanessa Ryall fikk rittet på High as a Kite av stefar Jan Bjørdal. Det løste Vanessa på beste vis, og jubelen var enorm. Samme dag vant treårige Trouble of Course Marit Sveaas' Minneløp, også en stor bragd.

Sprintere

Tinnitus og Captain America har gitt oss et par flotte opplevelser i år. Først gikk de hode-hode i Polar Cup på Derbydagen, med Tinnitus som ytterst knepen vinner. Samme vise ble det på Bro Park fire uker senere. Tinnitus hadde den lengste nesen på ny. Langt tidligere hadde Captain America knust både Tinnitus og andre sprintere etter en utrolig finish på Bro Park. Dette har uten tvil vært den ledende duoen i år i de korte løpene.

Tinnitus og Captain America. Foto Svensk Galopp

Tertian hadde en fin sesong med fire seire på seks forsøk. I SM var han helt overlegen, men har likevel et lite stykke opp til vår duo i topp. Vi må også nevne Calcaterre. Seks seire ble det, ofte etter en herlig finish. Det er ikke langt igjen til eliten, og der er kanskje årets mestseirende hest i 2018?

Milere

Vi har vært vant til å ha de beste eldre hestene i Skandinavia. Men blant milerne og stayerne har det ikke vært slik de siste to årene. Da har vi selvsagt ikke glemt at Trouble of Course vant Marit Sveaas' Minneløp, den første treåring til topps i storløpet. Men han blir behørig nevnt blant treåringene.

I 2016 var det Brownie som herjet, og slikt startet det også i år. Pramms Memorial endte i en helt overlegen seier, mens Silver Ocean gikk et nytt godt Pramms-løp til annen.

En snau måned senere møttes de beste i Stockholm Stora Pris. På ny var Brownie stor favoritt, men denne gang var Hurricane Red den beste. Niels Petersens trio Ruler of Course, Our Last Summer og Eye in the Sky ble de beste bak Hurricane Red og Brownie.

Vortex @hesteguiden.com/rogersvalsrød

Vi måtte til Øvrevoll for å finne en norsk eldre vinner i et stort milerløp. Vortex var langt fra favoritt i Polar Mile Cup, men alt klaffet da det gjaldt som mest. Det var Solveig og Sigmund Tandbergs store dag, og Vortex var også målfotoslått av Brownie på Stockholm Cup-dagen.

Appelina er en veldig god hoppe. Fine penger tok hun med Breeders-seieren på Bro, og i Lanwades Stud Stakes slo hun både Hoku og Icecapada. Blir hun vår beste miler neste år?

Karaliene gikk til topps i årets største løp i Gøteborg, men mye av den opplevelsen ble hyllet inn i tåke.

Stayere

Mange fine prestasjoner, men færre storløpsseire enn vi er vant til. Slik er det for de norske hestene i stayerløpene i år. Eye in the Sky var riktignok først i mål i Oslo Cup, men ble flyttet ned til tredje. Vinner ble dansktrente Giuseppe Piazzi, som også vant SOC på Klampenborg. Der gikk Eye in the Sky bra til annen, men så var sesongen over. Det var den også tidlig for stjernen fra 2016, Our Last Summer. Vi venter å se ham i et helt annen slag neste år.

Dramatikk i Oslo Cup

Wido Neuroth hadde duoen Bokan og Pas de Secrets, som viste mye bra. Bokan ble toer bak Dorcia i Stockholm Cup, og nevnte duo var to og tre bak Hurricane Red på Jägersro. Men Bokan fikk bare en seier, da han vant et rammeløp på Pramms-dagen. Ut på høsten ble Bokan strøket i Songline Classic på Bro Park, det løpet vant stallkameraten Pas de Secrets.

Vi har ikke nevnt Icecapada, men det gjør vi nå. Fire seire tok hun i storløp for hoppene, to på Øvrevoll og to på Bro. Gevinstene på hjemmebane kom 17. mai og på Derbydagen, og begge var enkle. På Bro ble det også greit, og den siste seieren ble tatt foran Stockholm Cup-vinneren Dorcia.

En herlig stayer er Cockney Cracker. Imponerte med en sterk fjerdeplass i Oslo Cup og seiret på Derbydagen i en flott fight med Heavenly Spiced.

Hinder

Seks hekkeløp på Øvrevoll ble til åtte, da Gøteborg måtte avlyse sin finaledag. To hekkeløp ble overført til Øvrevoll, hvor tre av de åtte løpene ga norske seire. Først ute var Somerville, som seiret i den første utgaven av Omoto Sando Hekkeløp. Sistnevnte skadet seg i et løp i Gøteborg i mai og måtte avlives.

Varennes ©hesteguiden.com/rogersvalsrød.

Klart best mener vi Varennes har vært. Seiret i et rammeløp på Strømsholm, før han tok to Øvrevoll-gevinster på rad på høsten. Den siste kom i Champion Hurdle, der han slo Colourist i finishen. Lady Dylan er den siste vi tar med. Hun gikk et flott til annen i Grand National på Strømsholm.

Toåringene

Hvilken hest som er årets toåring på Øvrevoll er neimen ikke lett å vurdere. Veldig mange av de lovende ungdommene har startet lite, samtidig som flere har vært på Sverige-tokt en rekke ganger. Vi gir et lite pluss til Two Shots of Happy, som har imponert ved en rekke anledninger. Allerede er det blitt fire seire, og hoppa har først og fremst vist en imponerende speed.

Two Shots Of Happy ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

Den som vinner Vinterfavoriternas på Bro Park, får ofte betegnelsen Derbyfavoritt. I år var det Neuroth-hesten I and I som gikk til topps. Finishen var imponerende, og han står sikkert distansen. Sent i november vant stallkameraten Jet Pilot mot gode hester på Jägersro. Også Appelé Amour, Caesara og Appel la Legende har vist fine takter, så Wido virker godt forspent foran den klassiske årgangen i 2018. Caesara er ubeseiret inkludert Amacitaløpning på Bro.

I and I Foto Svensk Galopp

Niels Petersen står med Derbyseier i 2010, - 12, -14 og -16. Det er altså tur for en ny triumf, og sjansene er gode. Two Shots of Happy er ikke meldt i Derby, men kanskje er Square de Luynes det største håpet. Var toer bak danske Queen Estoril i kriteriet og imponerte i debuten. Fingerprints vant Heatherwold, men er sparsomt startet. Vi tar også med fine innsatser av Chivas.

Kanskje blir det som i fjor? Da hadde vi ikke hørt om High as a Kite, Spitzbergen, Silver Falcon og Swedish Dream i desember. Men i 2017 ble de dominerende.

Blant de norskoppdrettede har det ikke utkrystallisert seg noen stor stjerne. Daring Thea vant det første toårsløpet, så kom Delacour. Men seieren til New Man på høstparten var overbevisende, og vi setter ham først blant "Made in Norway". Med litt forbedring kan det være muligheter for å tjene fine penger i 2018. La Ultima var god i Auksjonsløpet, det best betalte av toårsløpene.

Treåringene

Det har vært mange gode prestasjoner blant våre treåringer denne sesongen. Men vi kan ikke gå utenom årets Derbyløp som den største opplevelsen. I strålende vær og med en ramme rundt det hele med dramatikk, nerver og spenning, manglet ikke årets Derby noen ting.

High as a Kite ©hesteguiden.com/ Anders Kongslien

La oss ta det litt tilbake: Hoppa High as a Kite hadde vunnet to klassiske løp, og trener Jan Bjørdal valgte å la stedatter Vanessa Ryall få oppsittet. Media var med, og det ble spekulert i om Vanessa skulle bli den første kvinnelige jockey med en Derbyseier i Skandinavia. Attpåtil på en hoppe, kunne det gå?

Verst i mot ble Spitzbergen og Silver Falcon regnet for å være. Førstnevnte kom ikke med i det svenske Derbyløpet, og Derbydagen startet med at han måtte strykes på grunn av en hovknusning. Kjedelig!

Selve løpet svarte til forventingene. Ved railen kjempet Silver Falcon og Jessy's Wonder, mens High as a Kite angrep lenger ut i banen. På streken var Vanessa først, og vi lurer på om ikke jubelen var større enn vi kan huske noen gang før.

Trouble Of Course ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

Samme dag gjorde Trouble of Course en prestasjon av høy klasse. Ingen treåring hadde, tross mange forsøk, klart å vinne Marit Sveaas' Minneløp. En tredjeplass var alt de yngste hadde å vise til. Men denne dagen var Trouble of Course best. Det ble ingen hel sesong for den flotte mileren, men han er uten tvil svært god når alt stemmer.

Spitzbergen er alt så vidt nevnt. Det har vært en berg-og-dalbane sesong, men på høsten viste han høy klasse. Han vant Malmø Stads Pris på den svenske Derbydagen, slo eliten på Jägersro i oktober, og vant Mischa Kahns Minneløp. Det blir spennende å se ham i 2018.

Silver Falcon er lite startet. Etter en sterk debut ble han treer i 2000 Guineas, annen i Derby og fikk så seieren i klassiske St Leger. Swedish Dream var flott som toer i Guineas. Der var det kun dansktrente Ginmann som var foran i mål.

Et lite kapitel for seg er Mikklus Makklus. Bortvist fra start i Skandinavisk mesterskap, Dansk Derby og Breeders Prize Classic på Øvrevoll. Men i Breeders på Bro Park lot han seg overtale i aller siste liten, et løp som hadde førstepremie på over 1.1 million. Han imponerte flere ganger, men hans uvennskap mot startboksene må han bli kvitt.

Delacroix, Dardenne, Silent Storm og Aconcagua har alle vist flotte prestasjoner. De to siste fikk begge premie i Derby, mens Neuroth-duoen tok løp som Norsk Mesterskap, Guineas på Bro og Skandinavisk Mesterskap. Den norske kvartetten er litt under de aller beste, men vil sikkert gjøre seg gjeldende.

Vi avrunder

Mestseirende hest ble Calcaterre med sine seks gevinster. Han sto stadig hardere til i løpene, men kjempet som en løve hver gang. Han var eneste hest som klarte å vinne tre strake seire på Øvrevoll i 2017. Annike Bye Hansen får honnør for jobben med Calcaterre.

Asaks Ambition ble Årets tøffing. Det var også vel fortjent til hesten som var den oftest startende på banen i sesongen.

Vi avrunder gjennomgangen med å minnes de som ble borte i 2017. Topptrenerne Arnfinn Lund og Terje Dahl døde begge tidlig på året, og senere mistet vi toppjockeyene Janos Tandari og Colin Gauntlett. Knut Austad, Alf Gunnar "Hjallis" Johansen, Eivind Eckbo, Ola Gaarder, Steinar Emanuelsen og Tom A Schanke er andre som på forskjellig vis har preget livet på Øvrevoll. Takk for alt dere betød for mange på Øvrevoll.