Årbok 2019

31.10.2019
Artikkelbilde
Privilegiado ©hesteguiden.com

Finn statistikker og oversikter fra sesongen 2019 til høyre på siden.

Årsrapport fra Birger Christensen:

Mye å glede seg over

Sesongen 2019 på Øvrevoll er avsluttet. Vi synes det er grunn til å gi året en god karakter, selv om det alltid kan bli enda bedre. Men det er tatt mange spennende grep for å få folk til banen. De som besøker banen har kost seg veldig på en ny og spennende arena, men det virker som om det ikke er så lett å lokke folk tilbake. Vi trenger rett og slett en større skare med entusiaster som kommer på løpene, og enda bedre er det om de kjøper en andel i en hest. Flere hester og flere tilskuere må vi håpe på.

Det skjedde mye på det sportslige plan mellom Fabricios første seier i april, til den flotte sesongavslutningen søndag 17. november. Selv om Square de Luynes kun startet to ganger på Øvrevoll, har han etterlatt seg et voldsomt inntrykk. I Oslo Cup styrte han det hele fra start til mål, og i Marit Sveaas' Minneløp var han enda hvassere. Fire uker senere dro han til Stockholm og utklasset den skandinaviske eliten samt utfordrere fra det store utland i Stockholm Cup. At han fikk formtallet 98 var ikke et gram for mye, og Stall Power Girls og trener Niels Petersen kan glede seg til 2020. Vi håper på et par starter ute i den store galoppverden. Da blir han fem år og har kun åtte starter bak seg.

Den andre av de eldre hestene som stakk frem, er Duca di Como i trening hos Cathrine Erichsen. På Øvrevoll var seieren i Polar Cup høydepunktet. Men aller best er han når det er snakk om løp på sand i Sverige. Da er han like imponerende som Square de Luynes når han leker med motstanderne.

Den neste av de firbente vi vil trekke frem, er Privilegiado. Listen over Triple Crown-vinnere som Trainer's Seat startet i 1976, fikk sitt femte napp. Privilegiado tok tre enkle seire i 2000 Guineas, Derby og St Leger. I Derby var han som aller best, og det var noen sekunder å vente før resten av feltet passerte målstreken. Før vi går grundigere inn på de forskjellige kategoriene, vil vi trekke frem Jan-Erik Neuroths første championat som jockey. Det har vært et mål lenge, og etter en strålende høstsesong ble tittelen tatt med klar margin.

Dette var de inntrykkene vi ville trekke frem før vi foretar en mer inngående gjennomgang av de forskjellige kategoriene. Vi begynner med de firbente.

 Ascot Brass ©hesteguiden.com

Stor sesong av Ascot Brass

For første gang på år og dag skrev vi august før det ble avholdt toårsløp på Øvrevoll. Da ble det riktignok avholdt to løp for de yngste, med Debbie Dawn og Ascot Brass som vinnere. Sistnevnte hadde en kolossal sesong, hvor det etter debuten ble suveren i Skandinavisk mesterskap på Derbydagen. I SM på Bro ble det et knepent tap for gode Silent Night. Men senere på høsten ble det store seire på samme bane i Breeders Trophy Juvenile og Magic Million. Fire seire og en annen på fem starter er sterke tall, og fasiten i debutåret ble over 1.1 millioner innridd.

Wido Neuroth har et knippe lovende toåringer. I kriteriet ble det en strålende trippel. Reinde de Vega var best, men Couleur Cafe og Jet Action var ikke mye slått. Dette var for øvrig Widos seier nummer 15 i kriteriet, det storløpet som en trener har vunnet flest ganger på Øvrevoll. Reine de Vega avsluttet sesongen etter kriteriet, og vi ser frem til sesongen 2020. Couleur Cafe tok seg av The Heatherwold Cup på Derbydagen, og Jet Action var sterk toer bak Timo Nurmos i Vinterfavoriternas Pris på Bro.

Av andre lovende toåringer, nevner vi vinnere som Face of Energima, Shallow, Quagmire, og Nordic. Careless Whisper var toer bak Ascot Brass i Magic Million, og Sir Leo har matchet de beste. I en tynn norskoppdrettet årgang har Cardhu og Neridiana vist mest så langt. Men som vanlig er det stor sjanse for at mange i årgangen blomstrer først som treåring. Det er bare å glede seg.

Privilegiado ©hesteguiden.com

Privilegiado troner på toppen

Det er rett og slett ingen tvil. Prvilegiado er årets treåring. Fire starter på Øvrevoll endte i fire seire, og han ble den femte Triple Crown-vinner siden løpene hadde navnene 2000 Guineas, Derby og St Leger. Etter at årsdebuten på 17. mai var unnagjort, ble 2000 Guineas en ren formalitet. I Derby på Jägersro ble han toer etter Red Cactus, men på Øvrevolls store dag var han fullstendig alene på fotoet. I St Leger var kanskje formen litt på hell, men seieren ble likevel klar nok. Privilegiado rundet av sesongen med St Leger på Bro, men da var det en hest som hadde tatt ut det meste. Likevel er det liten tvil om at dette er et spennende kort mot den eldre eliten.

Nærmest vår ener gir vi Nouvelle Lune en ganske klar annenplass. Hun trives aller best på Jägersro, hvor hun har vist seg som en verdig arvtaker til Appelina. Seieren i Oaks var verdt 700 000 svenske kroner, og en god slant ble det også i Jockeyklubbens Avelsløpning. Der knuste hun eldre hopper, og neste år tror vi hun kan være den beste hoppen i Skandinavia, kanskje med kamp av Queen Rouge. På Øvrevoll fikk hun med seg en tredjepremie i Derby. Veldig god på hjemmebane har også Wishformore vært. På 17.mai ble det lett seier i Skandinavisk mesterskap, og enda bedre var han da han hentet hjem 524 000 kroner i Breeders Prize Classic. Sprintutgaven av Breeders ble for øvrig vunnet av Buckybabe, som slo Ramone i en herlig fight. Buckybabe kom sent i form, men var knallgod tidlig på høsten.

En liten overraskelse for mange sto Unwanted Beauty for, da hun vant 1000 Guineas. Hun var også god på Derbydagen og blir spennende å følge. Vi tar også med jevne Nathless, som var på trippelen i nesten alle sine starter.

Andre norskoppdrettede med suksess var Erasmus, Lovetorun, Macjack og ikke minst Hampus G. Hans andreplass i Derby var en av de store sensasjonene i 2019, hvor han i tillegg til den ordinære premien fikk med seg en klekkelig bonus. 74 ganger pengene sto Hampus G til i totoen. Ellers var Tinolo god vinner av Derby Trial og enda bedre toer i St Leger. Vi nevner også Candyflower, selv om seirene er uteblitt. Izakaya vant Derby Milen, men sesongen ellers var ikke så bra som man kunne håpe.

Sprintere

 Captain America ©hesteguiden.com

Captain America slo tilbake

 

Vi har valgt å skille de eldre i sprintere, milere og stayere. Noen havner i en gråsone, men stort sett går det greit. Uansett var det gledelig å se Captain America tilbake i den skikk han var i 2017. Han vant Bro Park Vårsprint for andre gang, og han gikk også til topps i Norsk Jockeyklubs Sprintløp. I Polar Cup ble han flott toer bak Duca di Coma, men sistnevnte er uten tvil aller best på distanser rundt 1600 meter.

To hester som har tatt et stort steg i år, er Basie og norskoppdrettede Dardenne. Begge har først og fremst imponert i Sverige, hvor formtallet er blitt kraftig høynet. Basie slo Captain America i SM, og Dardenne har vunnet både på Gøteborg, Jägersro og Bro. Ellers nevner vi sterke innsatser av Shantou og Steps' Divine, samt Brian Ryan som ble tredje i Polar Cup. Men vår ener på sprint i 2019 er altså Captain America med trener Annike Bye Hansen og velkjente Espen Ski.

Milere

Duca di Como ©hesteguiden.com

Duca di Como en stjerne

En fantastisk miler er uten tvil Duca di Como, i trening hos Cathrine Erichsen. Seieren i Polar Cup på Øvrevoll var best på hjemmebane, i grenseland mellom sprint og mile. Men de fenomenale løpene over 1600 meter er enda mer imponerende. I Swedish Open Mile og Nickes Minneløp på Bro samt Peas and Carrots Mile på Jägersro, har det vært så sterkt at vi nesten har mistet pusten. Bak vinneren har de kjempet knallhardt, mens Duca di Como har cantret inn til overlegne seire.

Appelina skal selvsagt få sine linjer. Hennes aller sterkeste prestasjoner er gjort i Sverige. Tredjeplassen i Pramms ble fulgt opp av sterke seire foran Seaside Song samt engelske Maamora på Stockholm Cup-dagen. Tredjeplassen i Marit Sveaas' Minneløp var heller ikke noe å skamme seg over. Nå er løpskarrieren over, men Appelina blir ikke glemt.

Av de øvrige får absolutt Swedish Dream og Buddy Bob plass. Begge er i toppen blant våre milere. I Arnfinn Lunds Minneløp ble det Swedish Dream foran Buddy Bob, mens Buddy Bob var flott toer i Marit Sveaas' Minneløp. Vi tar også med Seaside Song, som var meget god på 17. mai og også sterk i Sverige. Delacroix vant i et sterkt felt og tok også seieren i Fearnleyløpet.

Stayere 

Square de Luynes ©hesteguiden.com

Square de Luynes et unikum

Undertegnede har gått på Øvrevoll siden 1965, så noen løp er det jo blitt. Å sammenlikne forskjellige perioder er krevende, men at Square de Luynes kommer høyt på listen, er det ingen tvil om. I 2019 startet han kun tre ganger. Det var ikke hvilke som helst løp, men Oslo Cup, Marit Sveaas' Minneløp og Stockholm Cup. Nærmest den suveren vinner i Oslo Cup var Baltic Eagle og Cockney Cracker, mens Buddy Bob og Appelina var toer og treer i Sveaas-løpet. Mot den skandinaviske eliten i Stockholm kjempet Freestyler og Master Bloom en hard kamp om sølvet. Jockey Robert Havlin fortalte at Square var god nok til å vinne et Gruppe 2-løp, og vi har et håp om å se vår stjerne utenfor Skandinavia. Niels Petersen og Stall Power Girls kan ha mye å glede seg til.

Nærmest blant stayerne setter vi Master Bloom. Han var helt på topp da han seiret i SOC, Danmarks klart største løp og det eneste Gr 3-løpet på Klampenborg. Han vant også Kapps Stora på Bro, og han har fulgt opp den gode treårssesongen på en flott måte. Wido Neuroths trio Bokan, Pas de Secrets og Baltic Eagle gikk sterke løp i Sverige med seier over lange distanser. Vi nevner også at Swan Black vant Erik O Steens Minneløp på Derbydagen. En annen hoppe som slet i sesongen var High as a Kite. Men i siste forsøk ble det en flott seier på Bro i Stockholm Fillies and Mares.

 

Tynt i hekkeløpene

Kun tre hekkeløp ble avholdt på Øvrevoll i 2019. 13 hester kom til start, hvor av to norsktrente, Oui Je Veux var den eneste norsktrente som fullførte et hekkeløp, men var utenfor trippelen. Den klart beste prestasjonen sto Ajas for, da han vant Champion Hurdle suverent. Tobias Hellgren ble champion trener, mens Elliot Øhgren vant blant rytterne.

Black Million ©hesteguiden.com

Noen kategorier som ofte domineres av hester med lavere formtall enn de foran nevnte er Årets tøffing og årets mestseirende hest. Tre hester skilte seg litt ut som tøffing, men på finaledagen skjøv Black Million all tvil til siden. Asaks Ambition måtte vinne og Black Million bli sist, men i årets nest siste løp ble det stikk motsatt. Mongolian Navy ble treer, og dermed ble trippelen Gina Mathisen - Jan Tønnessen - Pål J Nordbye. Disse tre har vist at de har holdbare hester år etter år, som igjen betyr at hestene har det bra.

Både Pål og Gina var også sterkt involvert i den tette striden om å bli årets mestseirende. Igjen var Mongolian Navy involvert, mens Gina ville gå til topps med seier til Smooth Escape i årets siste løp. Også Prince Field hos Kjell Erik Swartling meldte seg sent på med fire strake. De tre i trioen startet på finaledagen, men ingen var i nærheten av å vinne. Dermed holdt Mongolian Navy unna som den eneste med fem seire på Øvrevoll i 2019.

Trippelen i pengevei ble Square de Luynes - Privilegiado - Wishformore. De befinner seg alle i Niels Petersens trening, og selvsagt en viktig trio i hans klare championat. Trioen startet åtte ganger på Øvrevoll i 2019, noe som ga åtte seire! Norske hester har kanskje ikke vært like suverene i Sverige og Danmark som i alle de senere år. Men Master Bloom vant SOC på Klampenborg, og Square de Luynes lekte med motstanden i Stockholm Cup. På Øvrevoll var Queen Rouge nummer 12 på pengelisten som mestvinnende ikke norsktrente hest. Så når fasit skal gjøres opp, er det ingen tvil om at de norske hestene holder stilen. At motstanden fra Sverige og Danmark er blitt sterkere, er bare positivt.

Jan-Erik Neuroth ©hesteguiden.com

Jan-Eriks første tittel

Å bli champion på Øvrevoll er noe Jan-Erik Neuroth har drømt om og hatt som mål. I år lyktes det. Oktober ble hans måned, og championatet ble til slutt sikkert foran Carlos Lopez og Elione Chaves. De tre var klart i front blant proffene, og Carlos og Jan-Erik nærmer seg hvert sitt jubileum. Førstnevnte har vunnet 399 løp på Øvrevoll, mens Jan-Erik nå er oppe i 197 gevinster. Det går neppe lang tid før de passerer runde tall, og for Jan-Erik satser han nok på å vinne sitt første Derby på Øvrevoll. Toåringene har vist at de kan være gode nok til neste år.

Alan Wallace på IKC Fiction ©hesteguiden.com

Alan foran Nora og Kaia

Tre unge jockeyer med et godt 2019 er Alan Wallace, Nora Hagelund Holm og Kaia Sofie Ingolfsland. Alan stanset på 17 seire som lærling før han gikk over til å bli profesjonell uten lettelse. Det holdt til et championat foran de to øvrige. Men vi tror alle i trioen kommer til å fortsette utviklingen, og det er spennende å ha to så lovende og sterke kvinnelige jockeyer for fremtiden. Også Silja Støren har gjort det bra.

Willa Schou på Punktum Finale

Amatørenes kamp

Det ble nokså tidlig klart at Willa Synøve M Schou og Mina Haug skilte seg ut. Willa ble champion i 2018, og hun holdt også unna til en ny tittel. Men begge to leverte mange fine ritt, ikke minst var de taktisk sterke. Også Emilie Finckenhagen red flere smarte løp og ble treer på listen.

På topp, Niels Petersen og Wido Neuroth

Niende strake for Petersen

Niels Petersen har en meget solid stall. Selv om han ikke var fornøyd med alle de firbente på stallen, var det mer enn godt nok. Ni championater på rad er han alene om. Fortsatt er det fire trenere foran ham på listen. Årets toer ble Wido Neuroth, og han topper listen med 13 championater. De kvinnelige naboene Cathrine Erichsen og Annike Bye Hansen leverte også varene, og nykommere på stallen gjør det ekstra spennende. Nummer fem ble Are Hyldmo, og han tok som vanlig mange seire. På finaledagen sa Yvonne Durant at hun ga seg som trener. Det var en beskjed vi syntes det var trist å høre.

Strid blant amatørene

Som i fjor ble striden blant amatørtrenerne en kamp mellom Annette Stjernstrand og Gina Mathisen. Før årets siste løp måtte Smooth Escape vinne for at tittelen skulle gå til Gina. Da ville samtidig Smooth Escape bli årets mestseirende. Det gikk ikke, og dermed ble det tittel til Annette. Treer med gode Macjack på stallen ble Arne O Karlsen. Arne fylte 75 kort tid etter sesongslutt, så trenerkorpset teller mange som har holdt på en stund.

Knallhardt blant eierne

Stall Power Girls var nær ved å bli mestvinnende eier med de to startene til Square de Luynes. Under 10 000 manglet på å gå til topps. Mellom Bright Side of Life og Stall Perlen skilte det 864 kroner! Det var spenning til siste løpsdag. Vi nevner også at Nathalie Mortensen tok hele seks seire som eier. Hun opplevde sin store kveld da For the Roses vant over millionen i Breeders på Bro. Hennes hester er sammen med Henrik Engblom og Tobias Hellgren blant de viktigste bidragsyterne til at feltene tross alt er av ok størrelse.

Jevnt blant oppdretterne

Tittelen forteller om en kamp mellom oppdretterne av norskoppdrettede hester. For øverst raget Stutteri Hjortebo klart. Men mellom de norske ble det jevnt. Fredensborg Stutteri hadde Erasmus og Lovetorun som sine sterkeste bidrag, mens Buck Racing fikk mye ut av Buckybabe og Buckyboy. Den jevne striden ble vunnet av førstnevnte.

Da takker vi for i år. Vi tror det blir mye galoppmoro også i 2020. God jul og godt nyttår.