Foreningens tips og råd april

15.04.2011
Artikkelbilde

Jeg har før skrevet om følling og vil nå ta for meg de første månedene. Når hoppe og føll skal ut sammen med andre, bør alt skje gradvis. Man slipper ikke flere hopper og føll sammen som ikke kjenner hverandre. Når mor og barn er fortrolige med hverandre og har roet seg ute, er det greit å slippe en annen hoppe med føll ved siden av i en annen paddock slik at de kan snuse på hverandre og bli kjent over og gjennom gjerdet.

Når de skal slippes sammen i paddock første gang, skal alle sammen leies av hver sin leier. Før gjerne føllene bort til de andre slik at de skjønner at ”hei, dette var ikke mutter’n, hun er jo sur”. Da skjønner de at de skal holde seg til sin egen mor. Så slippes føllene og til sist hoppene. Denne måten fungerer som oftest veldig bra.

Når de skal fores ute, legg maten i hauger langt fra hverandre ellers ender det opp med at lederhesten får all maten. Friskt, rent vann er en selvfølge!

Å slippe flere hopper og føll på beite for første gang, synes jeg er et mareritt! Hoppene blir som regel helt bananas og løper som gale. De små føllene følger med så godt de kan og selv om det av og til hender stygge uhell, går det som regel bra etter en stund. Pass på at gjerdene er trygge og godt synlige. Jeg vet om føll som har fått kuttet over halsen av strømtråd, ben som er blitt brukket, lunger som er blitt punktert og øyne som er blitt sparket ut!

Jeg synes det er en misforståelse at hopper og føll på liv og død skal være ute hele tiden. Fullblodshester hater vind og regn og unge føll kan lett bli forkjølet, få bronkitt og det som verre er. Følg alltid nøye med føllene. En lett forkjølelse behøver man ikke behandle, men det øyeblikk du ser at den blir slapp, spiser dårlig eller får feber – ring dyrlege! Friske føll hopper og spretter og er borte hos mamma’n og suger hele tiden.

Det er mange sykdommer et ungt individ er utsatt for, så hovedregelen er alltid at du skal ha dem nøye under oppsikt og synes du det er noe unormalt, be dyrlegen ta en sjekk.

Under hele oppveksten skal hopper og føll regelmessig verkes av kyndig smed. De skal også ha markkurer, unghester oftere enn eldre, så avtal med en dyktig hesteveterinær når du skal gi og hvilken type du skal gi. Ved 4 måneders alder skal føllet vaksineres for første gang. Jeg vil på det sterkeste anbefale at man bruker Resequin+ som i tillegg til å beskytte mot influensa også gir en viss dekning for herpesvirus. (kan gi abort, forkjølelse og lammelse) De skal selvfølgelig også vaksineres mot stivkrampe.(tetanus). Dyrlegen vet hvor ofte de skal ha vaksiner og NJ’s reglement må følges.

Det er mye å tenke på og passe på, men skriv opp alt og lag et system så er det ikke så ille.

Husk også å sende inn fødselsbevis til Norsk Jockeyklub. Etter hvert får du registreringspapirer fra NJ og disse må fylles ut til punkt og prikke både av deg selv og av godkjent veterinær.

En unghest kan ikke håndteres for mye. Puss dem, legg på grime og dekken, løft ben,ta på dem overalt også i munnen, lei på tur, vis dem nye ting og la dem venne seg til bråk fra biler og barn og bikkjer og hva som helst egentlig. Alt skal selvfølgelig skje i ordnede og kontrollerte former av kyndige personer. Ikke la et føll få hoppe på deg eller sparke deg. Sikkert veldig morsomt når de er små, ikke fullt så morsomt når de veier 500kg!

Å slå hester er en uting!! Man kan irettesette dem med kroppsspråk, prikking i siden, press/rykk i leietauet og stemmen. Hester er svært følsomme og reagerer meget raskt og det er som med barn, du må være rolig og konsekvent.

Paddock og beitepleie er også viktig. Paddocker bør renses for droppings daglig og kulturbeiter bør gjødsles og også slås. Hester foretrekker kort gress. Det finnes utmerkede beitepussere til dette, men de er ganske dyre. Derfor er det smart om flere går sammen om en. Når beitene er gjødslet MÅ IKKE hester ut på dem før etter minst 14 dager og det SKAL ha regnet. Gjerder må sjekkes ofte, for tråder kan ryke, spiker komme ut, planker kan brekke og gress kan vokse opp i strømtråden så den ikke virker mer.

Husk – hester gjør hva de kan for å skade seg, så det er opp til oss å legge forholdene til rette slik at de ikke gjør det.