Info oktober 2011

10.10.2011
Artikkelbilde

Høsten er over oss og det er tid for å avvenne føllene fra mødrene. Noen har vel kanskje gjort det allerede, men de fleste skiller vel i oktober/november. Føllene bør være 5-6 mnd gamle, være i godt hold og spise godt.

Det er flere måter å gjøre dette på. I det store utland hvor de har mange hopper og føll sammen og hvor beitesesongen er mye lengre enn vår, er det vanlig å ta ut en og en hoppe og la de enslige føllene ble værende i flokken sammen med de andre. De tar da selvfølgelig mødrene til de eldste føllene først. Til slutt er det bare føllene (weanlings) igjen. Denne metoden kan være vanskelig å gjennomføre i Norge da vi stort sett alltid tar hestene inn om natten på denne tiden av året.

En annen metode er å skille kort og brutalt over natten. Dette kan også gå bra, men kan være mer traumatisk for føllene. Uansett er det viktig at føllene settes i trygge bokser, for noen blir helt rabiate og prøver å komme seg gjennom sprinkler eller hoppe over boksdørene. Ikke la dem stå med grime da de kan henge seg på de utroligste ting. Følg godt med og pass på at de drikker og spiser godt. Det er ganske vanlig at de sturer noen dager, men som regel går dette fort over.

Man kan også skille gradvis ved at man tar føllene fra om natten og lar dem gå sammen om dagen noen dager noe som gir en mykere overgang.

Den første uken(e) føll og hopper er skilt, bør de slippes langt fra hverandre og helst ikke se hverandre. Noen føll og hopper går gjennom alt for å komme sammen igjen. Hvis man ikke har store nok områder, kan man alternativt slippe dem i puljer, først føll, så hopper. Det er en selvfølge at man har solide og trygge gjerder.

I denne perioden er det veldig viktig å redusere kraftfôrmengden til hoppene og å følge nøye med jurene!! Det er vanlig at de blir noe melkesprengt, dette er helt normalt, men pleier å gå over i løpet av relativt kort tid. Ikke dra i spenene! Hvis hoppa virker slapp, har feber og juret blir ømt og skjevt hovent, har hun antageligvis fått jurbetennelse (mastitt). Dette er svært ubehagelig og MÅ behandles av veterinær.

Som sagt, avvenning kan være en påkjenning for føllene og det er viktig at man gir dem ekstra omsorg i denne perioden og at de har lekekamerater.

Lykke til.