Info sommeren 2011.

Skrevet av Camilla Skotvedt,  30.06.2011
Artikkelbilde

Å ha hestene på beite er deilig både for dem og for oss, men det er mange ting å huske på under beitesesongen. Gjerdene må sjekkes jevnlig – strømtråd kan ryke eller gress og buskas vokse opp i trådene slik at de ikke gir strøm. Plankegjerder kan brekke og spiker kan dra seg ut. Gå alltid over alle beiter før slipping og sjekk for hull, grøfter, brønner, etc.

 

 Næringsverdien på gresset er på topp på forsommeren og mange hester klarer seg på bare gress, men ikke fullblodshester. De skal ha kraftfor hver dag i tillegg til salt og særlig viktig er dette for unghester.

Beiter med mye blomster er veldig pent, men ikke særlig næringsrikt. Mange tror at et beite er et beite, men så er ikke tilfelle. Det finnes egne beiteblandinger som er spesielt laget for dette formål, gjerne en sammensetning med timotei, engsvingel, rødkløver og lucerne.  Førsteårseng er ikke ideelt å beite for da har ikke rotstystemet satt seg og røttene blir fort revet opp.

Beiter bør pleies. Om våren gjødsles de og det må gå minst 14 dager og da med noe regn før man slipper hester på det. De færreste har så store områder at hestene kan velge å vrake i det beste gresset gjennom hele sommeren. På mindre områder lønner det seg med stripebeiting, dvs. at man gjerder inn beitet i skifter. Først bruker man det ene og når det er nedspist, flytter man hestene til neste felt. Det nedspiste beitet bør man nå slå med en beitepusser og gjødsle.

I gresset finnes det noe som heter fruktan. Noen hester reagerer på dette stoffet og for forfangene hester er det direkte farlig. Mengden fruktan i gresset synker utover dagen pga sol og varme og som tommelfinger regel kan man si at sarte hester slippes ut etter kl.12.00 og tas inn før kvelden.

Vann er selvfølgelig helt livsviktig og ikke ta det som en selvfølge at hesten din går ned i en bekk! Har opplevd selv at så ikke er tilfellet. Gamle badekar er ideelt, men de skal vaskes hver dag. Har du ikke en kost, bruk gress eller blader. Sett karet slik at strømtråden ikke kan komme nedi. Vann og strøm!!!

Enten må karet stå helt inntil gjerdet eller langt unna slik at hestene kan gå rundt. Er det bare en liten glippe mellom gjerdet og karet, kan du banne på at en eller annen hest skal trykke seg inn der og skade seg.

Etter hvert som gresskvaliteten går ned, bør hestene få mer kraftfor og også silo/høy. Forhekker er ganske praktisk, men er også potensielle feller, både når det gjelder fysiske skader og sykdom. For eksempel kan et eneste muselik forårsake botulisme!! Hekkene  må stå helt fritt slik at hestene kan gå rundt. Når man forer med kraftfor ute til flere hester, husk å legge haugene/bøttene langt fra hverandre.  Det samme gjelder for silo/høy. Hester er veldig rangbevisste og du kan risikere at den/de nederst på denne stigen ikke får noe mat i det hele tatt. Følg med!

Husk at et finnes mange giftige blomster og planter som hester ikke tåler og hvis beitet er skikkelig dårlig, spiser de alt!

Alle hester skal gis markkur før og etter beiteslipp!

Når høsten kommer og beitet ikke skal brukes mer, bør det slås med beitepusser slik at et er klart til neste år. En beitepusser er dyrt, men om flere går sammen, er det verdt det. Den slår gresset og drar ut og sprer møkka slik at man unngår alle møkkahaugene som er ynglingsplasser for all mulig faenskap.

Blir det en regnfull og våt sommer, er et viktig at man sjekker ben og hårlag. Står hestene i mye søle, er du garantert mugg. Når hester blir våte, elsker de å rulle seg noe som resulterer i kaker med møkk og søle på kropp og ben. Særlig på ryggen har det lett for å danne seg skorper under møkka hvis den ikke fjernes regelmessig. Som med alt annet – det er bedre å forebygge enn å helbrede.

Blir det veldig varmt, er det viktig at hestene har mulighet til å få skygge. I verste fall må de tas inn og heller slippes om natten. Insektsplagen kan være enorm på glohete dager og noen hester lider virkelig under dette. Konstant tilgang på friskt vann og salt er et must! Hovene kan også tørke inn i lange tørkeperioder og må pleies deretter.

Hester liker jo å stå på støvete områder og føll som ligger rett ut der og puster inn støv, møkk og bakterier, kan lett bli syke. Følg med! Bedre med veterinær en gang for mye enn en gang for lite.

Om sommeren er et ofte mindre å gjøre og det er således en ideell tid å håndtere og stelle med unghestene. Det nærmer seg jo høst og auksjon og det vil jeg komme tilbake til.

God sommer.