Takk for i år

Skrevet av Birger Christensen,  28.11.2011
Bilde: Galoppspelarens Funderingar (blogg)

Torsdag kveld er det slutt på Øvrevoll for i år. Da er det 19 uker til sesongstart 2012, som skjer torsdag 12. april.

Det begynte og sluttet i moll på Øvrevoll i år. Mellom første og nest siste løpsdag har det vært utrolig mye fin sport. Men starten var ikke den beste, med en startboks som ikke åpnet seg og annullert løp. Løp på skjærtorsdag var heller ingen suksess, og episoden under lunsjen sist onsdag var selvsagt ikke heldig. Norsk Jockeyklubs styre har fått oversendt saken mot Espen Ski, og den skal opp til behandling 6. desember. Det er mange som er spente på utfallet av den saken.

Heldigvis har vi også hatt utrolig mye å glede oss over. Norsk galopp er i førersetet i Skandinavia. Vi synes en kvartett firbente har skilt seg ut. Bank of Burden vant både Walter Nilsens Minneløp og Valley Chapel Memorial i tillegg til Stockholm Cup, og i tillegg har han flere sterke meritter å vise til. Without Fear klarte noe som ingen hadde lykkes med på 24 år, nemlig å sikre seg Triple Crown. For de uinnvidde kan vi fortelle at en treåring som vinner 2000 Guineas, Derby og St Leger vinner Triple Crown. I tillegg vant han også Svensk Derby. Entangle seiret i Marit Sveaas’ Minneløp, Semb Hovedgård hoppeløp og Polar Mile Cup. Den fjerde vi fremhever, er Giant Sandman. Seier i Polar og Täby Open Sprint var sterke saker.

På side 9 i programmet er det mye statistikk. Tallene taler i mange tilfelle for seg, men vi vil gjerne knytte noen kommentarer til tallene.

Jockeychampion blir Per-Anders Gråberg. Det er første gang han går til topps på Øvrevoll. De fleste seirene er tatt for trener Niels Petersen. Per-Anders hadde et klart forsprang, men har bare vunnet tre løp de siste to månedene. Dermed nærmet Espen Ski seg, men nå er det altså avgjort.

Også årets trenerchamipon vinner tittelen for første gang. Niels Petersen avgjorde kampen i realiteten på Breeders-dagen da Golden Memory og Brat Camp løp inn nesten 600 000 kroner. Arnfinn Lund er en god nummer to, og så er det et lite hav til resten.

Med en svensk jockey og dansk trener i toppen, kan vi gledelig konstatere at årets lærling er norsk. Madeleine Haugland tok sin første seier i 2009, og nå er hun champion med 11 triumfer. Vinner hun et løp på finaledagen, dobler hun det totale seierstallet i karrieren. Kevin Parkin vinner blant amatørene med fire vinnere i amatørløp, og mestvinnende amatørtrener blir Lena Natt och Dag. Lone Bager ledet klart, men valgte å bli profftrener tidligere i høst.

Mer om de andre kategoriene i notisstolpen.