Arnfinn Lund og hans minneløp

Skrevet av Birger Christensen,  09.07.2018
Arnfinn med Entangle. Foto Eirik Stenhaug

Listed-løpet Polar Mile Cup har skiftet navn. Det er mer enn fortjent at løpet nå går under navnet Arnfinn Lunds Minneløp.

De som har levd et langt liv i Øvrevoll-miljøet, har kontroll på hva Arnfinn har betydd for norsk galoppsport. Trønderen kom til Øvrevoll 22 år gammel etter å ha ridd løp og trent hester på Leangen. Men da galoppen i Trondheim ble lagt ned, flyttet Arnfinn sørover. Det er om et par uker (24. juli) 60 år siden han vant sitt første løp på Øvrevoll med Jabota, for øvrig med 14 år gamle Terje Finnbråten på ryggen.

Siden trente han i mange år hester på Rotnes i Nittedal, men etter hvert ble det den gule stallen på Øvrevolls bortre langside som ble "hans andre hjem".

Arnfinn trente frem 1 686 vinnere på Øvrevoll, mer enn 600 flere enn Wido Neuroth på annenplass. Han trakk alltid frem Royal Conductor fra noen år tilbake, hesten som slo Noble Dancer i 2000 Guineas. Derbyseire på Øvrevoll med Starry Ho, Mintage, His Lordship, Sunorius, Bye Bye Loev, Negra del Oro og Without Fear er en fin septett, sistnevnte vant også Svenskt Derby. Der vant også St Remi, den første norskfødte Derbyvinneren på Jägersro.

I Polar Mile Cup, som nå altså heter Arnfinn Lunds Minneløp, tok Arnfinn tre seire på rad med superhoppa Entangle, en av de aller beste hoppene som har løpt på Øvrevoll. Det er et riktig løp som er blitt valgt for å hedre hans minne.