Den store Derbyhelgen

Skrevet av Birger Christensen,  18.08.2020

Kommende helg står Øvrevoll i sentrum. For tredje gang blir avholdt løp på lørdagen med etterfølgende auksjon. Det var meget vellykket, og derfor blir det slik også i år. Kanskje en ide å kjøpe en norskoppdrettet? Historien er full av norskoppdrettede hester som har hatt voldsom suksess.

Det er fortsatt ledige plaser, KLIKK HER for informasjon

Søndag er det så Derbydag med stor D. Selv om det i år ikke er den festlige rammen vi er vant til, er det ti flotte galoppløp å skue. Selve Derbyløpet tiltrekker seg stor oppmerksomhet. Alle får kun den ene sjansen til å vinne. Mange favoritter har vunnet og blir husket for det. Men hester som Noble Dancer og Wildvogel tapte til tross for at "alle" trodde på seier. Søndag skal Wido Neuroth eller Niels Petersen legge til en ny seier til sin allerede lange liste, og det spørs om ikke vinneren finnes hos en av de to trenerne.

Marit Sveaas' Minneløp er blitt et storløp som det er svært gjevt å vinne. Historikken rundt løpet kan du lese om i programmet. I år finnes favoritten hos Niels Petersen, og kanskje blir fjorårsvinneren Square de Luynes aller mest betrodd.

Også Polar Cup har fjorårsvinneren til start. Duca di Como er en av Skandinavias aller beste hester, og han blir favoritt. Etter at den tyske gjesten Zerostress er blitt strøket, vill vi advare litt for Backcountry. Han er i knallform, og hestene til Stjernstrand har storform. Ellers blir det ofte overraskelser i dette løpet, og slik kan det bli i år også.

Pass på å få med deg NRK med fyldig sending fra løpene kl. 18.00. Ellers blir det full dekning på Rikstoto Direkte og gratis på Nettavisen.

1 Longines Ladies Cup sponset av Urmaker Bjerke:

Amatørytterne får i år gleden av å åpne ballet på Derbydagen. Det er dessverre ikke åpent for ryttere fra Sverige, men Thea Hildebrandt er på plass med 1 Final Experiment. Den danske ekvipasjen vant løpet i fjor, og på sitt beste er de med i striden. Men vår favoritt blir 3 Danny's Roop med Emilie Finckenhagen. Se løpet Emilie vant med Jennyoje torsdag, så snakker vi om god timing og tempobedømmelse. For deg som liker å spille trippel, bør 2 My Cup of Tea være et godt objekt. Hun vant dessuten dette løpet for to år siden.

2 Ford Røhneselmer løp:

Dette er gode hester rett under eliten, og da burde det være grunn til å tro at hestene løper nokså stabilt. Men vår erfaring er at det ikke stemmer. To seire på rad er sjelden kost, langt oftere blir en gevinst etterfulgt av en dårligere innsats. 6 Bokan er den eneste som har vunnet Derby, det skjedde i 2015 i Malmø. Men en seier på Øvrevoll er sjelden vare. 9 Talisman går gode løp på Klampenborg og er en av de jevneste i løpet. 3 I And I og 5 Wishformore kjemper ofte i fremste rekke, og hva med 7 Hampus G? Ble toer i Derby i fjor, da sto han i 74 i odds. Så mye gir han ikke denne gangen.

3 Geberit Derby Mile:

Dette løpet er for hester som har betalt de syv første terminene til Norsk Derby. Trenere og eiere har forstått at 2400 meter nok er i lengste laget, 1600 meter passer bedre. Hesten som har imponert oss mest, er 6 Reine de Vega. Denne hoppa vant kriteriet på Øvrevoll i fjor og gikk også til topps i årsdebuten på 17. mai. De tre løpene på sanden på Jägersro har derimot ikke vært så imponerende. 1 Sir Leo er den andre som har vist litt klasse, men hvordan er det egentlig med formen? Svensktrente 2 Malbec er vi spente på. Har aldri startet på andre baner enn Jägersro, men fungerer han på gresset, kan han vinne. Det er noen spørsmålstegn knyttet til favorittene, og det kan komme en luring.

5 Energima løp.

Det er alltid et løp i denne klassen på Derbydagen. Store felt og jevne hester, det har ofte kommet en overraskelse i denne type løp. Vi har litt lyst til å trekke frem en duo, som vi har sansen for. 7 Pirlo vant for første gang på fire år i siste start. Når det først løsner, kommer det ofte en seier til av bare farten. Vi synes at det har vært veldig fin utvikling på 8 Sunbreak. Nina Bakstad har gjort en flott jobb med ham, og seieren sist var sikker. Ellers har Bent Olsen tatt med seg en bra bit av hestene på stallen til Øvrevoll. 2 Prinsesse Kia kan vinne om hun håndterer Øvrevolls baneprofil. Eller finn din egen vinner, det er sikkert like bra.

7 The Heatherwold Cup:

Dette er det første av to løp for toåringene. Den yngste årgangen har så vidt innledet karrieren. Mens neste løpet er åpent kun for hester oppdrettet i Skandinavia, er disse hestene fra Irland, England, Frankrike og Tyskland. Vi ble veldig imponert over 5 Zeraphine sist. Hun var treg fra start, men avsluttet storveis, og vi tror på seier. Trener Wido Neuroth vant løpet i fjor med Couleur Cafe, og nå tror vi Zeraphine følger opp. 2 Cups And Cake vant i debuten og er nok best på gress. 3 Herewegodandy er ikke jobbet så hardt foreløpig, men toåringer kan forbedre seg raskt.

8 ALTIASkandinavisk Mesterskap for 2-åringer:

Også urutinerte toåringer, nå oppdrettet i Skandinavia. En hest er ustartet, en har startet tre ganger, mens de øvrige har vært ute i løp en eller to ganger. Lite å bygge på, men vi har lyst til å trekke frem 7 Purple Ace. Han galopperte så flott i debuten til enkel seier. at vi fikk følelsen av å ha sett en topphest. Ellers har Wido Neuroth en fin duo i 1 Ravaillac og 5 Silvana, hvor Silvana allerede har vunnet to løp. Også 9 Rocketman ser spennende ut, og vi gjentar at toåringene forbedrer seg raskt. Men vi tror altså på at Purple Ace kan være et ess.

9 Erik O Steens Memorial:

Selvsagt skal våre beste hopper ha et løp på Derbydagen. Der blir hedersmannen Erik O Steen æret. Da Steen, etter mange år i sporten endelig vant Derby i 1993 med hans egenoppdrettede Lorofino, jublet alle for seieren. I fjor vant 5 Swan Black som en overraskelse, og hun blir ikke favoritt i år heller. Dette er rett og slett et veldig åpent løp, og vi anbefaler bred gardering. 1 Smooth Escape har det høyeste formtallet, men formen har ikke vært helt på topp i det siste. Flere av hestene med best form, står nå hardt til på vekten. Veldig god form og et fint løp har danske 9 Margrethe, kanskje er hun et spennende objekt.

I de aller fleste hovedløp går hestene med lik vekt etter alder. En hest rangert/med lavere formtall bærer altså lik vekt med en bedre hest.