Glemmer aldri Derbydagen 1993

Skrevet av Birger Christensen,  22.04.2021
Artikkelbilde
Tina Smith

Derbydagen 1993 er det god grunn til å minnes. Mange vil nok aller sterkest huske Lorofino, som ga Wido Neuroth den første seieren på Øvrevoll i Derby. Men jammen ble det mye oppstyr rundt 16 år gamle Tina Smith også. Hun red Popular Run i det store sprintløpet over 1000 meter (øverste mål), som ble trent av pappa Dave. I boksen ved siden av i startboksen sto storfavoritten Never So Sure, som to uker i forkant hadde vært suveren i sprintløpet på den svenske Derbydagen.

 Amatørvideo fra derbydagen 1993: https://youtu.be/lbrqIjrqo3I

På ryggen satt Lester Piggott, tidenes mest kjente jockey, vil mange hevde. Sistnevnte var storfavoritt, mens Popular Run betalte 57.07 ganger pengene. Ridevekten til Tina var 47 kilo, 17 kilo mindre enn det Never So Sure hadde. Vi lar Tina fortelle.

- Banen var søkktung, og vi sto i spor to og tre. Mens de andre gikk ut i banen, ble vi innvendig sammen med Never So Sure. Ved det ordinære målet med 100 meter igjen var vi klart bak. Men Popular Run fløy opp bakken til øverste mål, og på streken var det helt jevnt. Jeg var ikke sikker på at vi hadde vunnet, så gleden var enorm da det ble kunngjort at vi hadde gått til topps. Litt uvirkelig for en 16-åring å slå Lester Pggott med hode, til og med på Derbydagen.

Før Tina ga seg inn på trenervirksomhet, red hun flere sesonger på Øvrevoll. 109 av hennes 124 seire ble tatt på hjemmebane. Aller best gikk det i 2008 med 19 triumfer. et sterkt resultat. Men hun har også fått se seg rundt i verden.

- Jeg var den første kvinne som vant et proffløp i Emiratene. Fikk også sjansen til å ri quarter-hester i Tyskland, det var en spesiell opplevelse. Men aller mest imponert ble jeg over forholdene i Sør-Afrika. Der er det racing på skikkelig høyt nivå, og alt er veldig profesjonelt. Red fem løp der og fikk med meg en andreplass, beretter Tina.

 Plass til flere.

 - I år er ikke stallen så stor. Veldig trist var det i vinter, da vi mistet Pal O'Mine. Dermed mistet også IKC Fiction sin kompis, de gikk ofte sammen i løp og trening. Han er for øvrig en ren dirt track-hest, så tilbudet er begrenset. Men når alt passer, er han god. Slik var det på finaledagen i fjor, da både han og Jennyoje gikk til topps. Av de eldre har vi også Julien Delamare. Han er blitt ni år, men kan mye. Øvrevoll Sprint Cup er en fin oppgave i år.

Kanskje er det to nye treåringer som blir mest spennende. 

- Har fått Steely Queen på stallen, som eies av et et artig andelslag. Ble tredje i debuten i fjor og lover bra. Har også Arkangel etter Giant Sandman og Broughtons Pearl.. Det ser også fint ut. Vil passe på å nevne at det er plass til nykommere, både to- og firbente. Selv gjør jeg ikke dette for å bli så rik. Jeg elsker hestemiljøet og vil få så mye ut av det som mulig, avrunder Tina.