2000 Guineas: Williams vanskelige valg

27.04.2021
Artikkelbilde
William Buick og Master Of The Seas imponerte i Craven Stakes. Lørdag er det 2000 Guineas som gjelder. Foto: Godolphin

Den første engelske klassiker'n, 2000 Guineas, er få dager unna. Det smeller på Newmarket, lørdagens startskudd innleder også kampen om The Flat Jockeys Championship.

Av: Tom W. Johannessen

* William har valgt å ri Master Of The Seas, et "luksusvalg", men likefullt et vanskelig valg i et klassisk løp.

OPPRINNELIG en 14-oddser i forhåndsspillet; når løpet nærmer seg er den "shortened" til åtte ganger. Williams valg har selvfølgelig bidratt til interessen for Master Of The Seas. Han kunne ha ridd One Ruler (James Doyle rir lørdag) som opprinnelig var en 4-oddser, men som nå har gått den andre veien og noteres til seks ganger pengene.

WILLIAM SKRIVER i en sms til ovrevoll.no: "Ja, dette var ikke lett. Og det kan fortsatt endre seg til torsdag, men det er usannsynlig. Jeg baserte valget mitt på at Master Of The Seas har løp i kroppen, og han var god i Craven Stakes".

GODOLPHIN-hestene One Ruler og Master Of the Seas er begge trent av Charlie Appleby. Førstnevnte har to på fem, vant Autumn Stakes i fjor (Gr. 3) og ble toer i Futurity (Gr. 1). Startet siste gang 24. oktober og rapporteres i strålende form av trener Appleby. Sistnevnte mener imidlertid at Master Of The Seas har "more speed".
Forøvrig: Kieren Fallon, blant annet fem ganger 2000 Guineas-vinner, er nå treningsrytter for Appleby og fast partner for One Ruler. 

MASTER OF THE SEAS tapte som storfavoritt for stallkamerat Naval Crown i Meydan Classic i Dubai. Var veldig "keen" som han har vært flere ganger. Har tre på fem og imponerte som sterk vinner sist foran La Barossa i Craven Stakes. Da med en "hood" som definitivt gjorde ham roligere. I et på papiret jevnt Guineas-felt er Wembley (Aidan O'Brien), Thunder Moon (Joseph Patrick O'Brien) og Mutasaabeq (Charlie Hills, etteranmeldt for 30 000 pund) også blant forhåndsfavorittene.

OISIN MURPHY ble engelsk jockeychampion i fjor; han vant 142 løp på 807, William Buick noterte 134 førsteplasser
på 632 oppsitt. William red lang færre løp enn Murphy i starten, jaget og spiste seg stadig innpå.
Men Murphy holdt unna for andre året på rad. 
- Jeg lærte at det ikke nytter å komme bakfra, sier William nå.
Lur ikke på om han være med fra start i år i det som ligner "a-two-horse-race".
Tom Marquand, Hollie Doyle og Ben Curtis kommer til å vinne mange løp, men skal ikke kunne utfordre favorittduoen.
Forøvrig, sterk nier i England i fjor, foran Ryan Moore og Frankie Dettori (best på seiersprosent med 24), Kevin Stott. Sønn av Ken og lillebror til Marc og Nicolaj Stott.

ET BLIKK PÅ OPPKJØRINGEN til The Flat Jockeys Championship som går fra 1. mai til og med British Champions Day på Ascot 16. oktober: Det har vært jevnt mellom Murphy og Buick: Førstnevnte hadde før tirsdagens løp på Yarmouth 14 seire på 70 starter de siste 14 dagene og 20 i seiersprosent. Williams tall i samme periode: Ni på 41 og 22 i seiersprosent. Murphy har ridd vinnere for ni forskjellige trenere, Buick for fire.

NAT FLATMAN, flott navn (!), ble engelsk flatløpschampion som den aller første i 1840. Han red helt ned i 48 kilo og tok 13 championat på rad. Flatman døde som 50-åring i 1860, han kom seg aldri etter å ha blitt sparket av en hest året før.