I dag kan Rachael bli historisk!

10.04.2021
Artikkelbilde
TOPPRYTTER: Rachael Blackmore ble den første kvinnelige rytteren som vant Champion Hurdle - og med seks seire ble hun beste Cheltenham-jockey i mars. Også det som første kvinne. Foto: racingtv.com

Rachael Blackmore ble beste jockey på Cheltenham i mars. I dag jakter hun seieren i den 173. utgaven av Grand National på Aintree. Ingen kvinne har tidligere vunnet styrkeprøven over alle styrkeprøver.  

Av: Tom W. Johannessen

* PRINS PHILIP, som døde i en alder av 99 år fredag morgen, vil bli minnet med to minutter stillhet på Aintree lørdag. Rytterne vil også bære "black armbands".

7000 METER, 30 hindre og en førstepremie på 375 000 pund. 31-årige Rachael Blackmore fra Tipperary County i Irland er start- og kampklar. Det er hun sammen med Minella Times (eier er "J.P. McManus) som nå er nede som en 8-oddser og et tredjevalg i forhåndsspillet.
Hesten debuterer i Grand National, Rachael har erfaring fra både samme løp i 2018 og 2019.
Bryony Frost, som rir Yala Enki, og Tabitha Worsley på veteranhesten Sub Lieutenant er de to andre jentene i et felt med 37 mannlige jockeyer.
Katie Walsh ble nummer tre på Seabass i 2012 - til nå den beste prestasjonen og plasseringen av en kvinnelig rytter i Grand National.

- HE JUMPS AND HE TRAVELS WELL, sier Rachael om Minella Times som trenes av Henry De Bromhead. Startnummeret er 35, det er et fullt felt som jakter samme førstepremie klokken 18.15 lørdag. Red Rum er med seire i 1973, '74 og '77 hesten som har vunnet Grand National flest ganger. George Stevens har fem jockey-seire. Den siste i 1870. De som mener å ha sett Stevens ri, er med andre ord lite troverdige... 
Becher's Brook, det mest kjente og mest kontroversielle hinderet, hoppes to ganger; som hinder nr. 6 og nr. 22. Kaptein Martin Becher trillet av her i 1839 og ga hinderet sitt navn. Han leverte samtidig, skal vi tro historien, sin udødelige replikk:
"Water tastes disgusting without the benefits of whisky"
ALLTID EN VINNER: Sir Alex Ferguson hadde sin største dag "at the races" torsdag. I dag er han igjen på plass i Liverpool, ikke på Anfield, men på Aintree. I fotballsammenheng vant han Premier League 13 ganger, FA-cupen fem ganger og Champions League to ganger. En "treble" i 1999 var ikke småtterier; Premier League, FA-cupen og Champions League med en Solskjær-scoring for evigheten "in the dying minutes".
Foto: David Davies/The Jockey Club

ALEX FERGUSON ordnet altså et hattrick i Liverpool torsdag. Protektorat, Monmiral og Clan des Obeaux, han er deleier i alle tre, vant de tre første løpene på Aintree. Sistnevnte hest var 26 lengder foran annenhesten i mål - og slo tidligere GN-vinner Tiger Roll med 92 lengder (!). "My best day", sa manager-legenden og perspektivsatte torsdagen i racing-sammenheng. I dag er Sir Alex igjen på plass på Aintree for å heie frem Give Me A Copper, en frisk 40-oddser i Grand National-feltet.

HAN HAR HATT hatt sine opplevelser etter 25 år i galoppbransjen. Ikke minst med Rock Of Gibraltar som startet i syv Gruppe 1-løp på rad. Her endte det som kjent med en høyprofilert tungvekts-feide om avlsrettigheter mellom to menn som begge har gått under navnet "The Boss": John Magnier, irsk milliardær, og Alex Ferguson, skotsk United-manager fra 1986 til 2013. Magnier og "J.P." McManus (eier av flere av dagens GN-hester) solgte sine 28,8 prosent i Manchester United til amerikaneren Malcolm Glazer i 2005 for 335 millioner pund.
Profitt etter fre års eierskap: 125 millioner pund.

TRINITRO var norsk steeple-kjendis og GN-vinner på Øvrevoll, vi er nå på slutten av 90-tallet. Med verbal backing fra topprytterne Robert Bellamy og Peter Scudamore rettet trener Rune Haugen blikket mot Liverpool og England.
Trinitro tok plass i Grand National-feltet på Aintree i år 2000, men forsvant på det første hinderet.SÅ LANGT kom aldri legenden Terje Dahl (bildet) som skulle ri Rutherfords i 1968-utgaven på Aintree. Et fall uken før satte imidlertid vår mann på sidelinje og skadeliste. Terje sa ja, men kroppen og legene sa nei. Rutherfords ble firer, Red Alligator vant, og Terje Dahl ble værende under sykehusbehandling i nesten tre måneder. Men han kom sterkt tibake og vant 12 hinderløp i England fra 22. april 1972 (Hasty Word) til og med 7. april 1980 da han satte inn en 12-oddser på Huntingdown. Terje Dahl, som døde i 2017, hadde som kjent også en lang og suksessrik trenerkarriere med Noble Dancer som flaggskipet, fjerdeplassen i Prix de l'Arc i 1976 er stadig tidenes norske galoppprestasjon. Superhoppa Ivanjica, med Freddy Head, vant det året. 

FAVORITT i dagens Grand National er Cloth Cap til fire ganger, "a short prize" i et GN-løp med 40 hester. Alt peker mot en sterk favoritt. Jonjo O'Neill trener, han har ridd løpet åtte ganger og hatt 32 starthester som trener, var vinnende trener i 2010.

RYTTER er Tom Scudamore, den mest rutinerte i feltet med 18 starter i GN; en sjetteplass er hans beste plassering. Tom er sønn av Peter Scudamore som igjen er sønn av Michael Scudamore. Sistnevnte duo er velkjent fra sine Øvrevoll-dager, Peter fikk verdifull rytttererfaring her, bl.a. på Dennis Holmberg-hester. Han har åtte engelske hinderchampionat på en strålende CV, men vant aldri Grand National før han ga seg som jockey allerede som 34-åring. 

HVA TALER MOT FAVORITTEN? Først og fremst at han aldri har vært på Aintree, men Many Clouds (2015), Rule The World (2016) og Tiger Roll (2018) var alle debutant-vinnere. Grand National er "easier to jump" nå enn i Red Rums dager. Så spørs det; hvor god er Minella Times? Kan Rachael Blackmore bryte en barriere og bli historisk i dag? Svaret foreligger nå klokken nærmer seg 18.30. Starttidspunkt er kl.18.15, ITV og Racing UK viser.
Fest setebeltene!