Sitter den der for Godolphin?

30.04.2021
Artikkelbilde
Her er han, favoritten i den 147. utgaven av Kentucky Derby: Essential Quality med jockey Luis Saez. Foto: Godolphin

Det er klart for Kentucky Derby; "The Run for the Roses". Banen er Churchills Downs, og førstepremien er solide 15,2 millioner norske kroner. Favoritten heter Essential Quality, Luis Saez rir, og Godolphin eier.

Av: Tom W. Johannessen

ESSENTIAL QUALITY
jakter en triumf som har vært "elusive" for mektige Godolphin. Nå er sjansen der, større enn før: Essential Quality har vært feilfri og ubeseiret fem ganger i sin korte karriere. Han vant to høyprofilerte Gruppe 1-løp som 2-åring; Breeders' Futurity og Breeders' Cup Juvenile. Da var tittelen som årets 2-åring i USA klar og fortjent.
I år har han fortsatt sine besøk i vinnerpaddocken som 3-åring. Men 3. april på Keeneland var han "forced to dig deep"  - for å si det på originalspråket: Han slo Highly Motivated med hals i Blue Grass Stakes (Gruppe 2).

BRAD COX trener favoritten i løpet som er "first leg" i US Triple Crown. Han er på hjemmebane, men har faktisk aldri hatt starthest i dette storløpet tidligere. Jockey Luis Saez var først i mål i 2019 utgaven med Maximum Security, men ble disket; en veldig kontroversiell avgjørelse som ble tatt til retten uten nytt resultat. 
- Det er et stort felt, 20 hester, vi trenger litt "racing luck", sier Brad Cox på vegne av Essential Quality som starter fra boks 14.

DISTANSEN er 2000 meter, Rock Your World med Joel Rosario er nestfavoritt. Som nummer fire i forhåndsspillet finner vi Known Agenda fra boks 1. Todd Pletcher trener og Irad Ortiz jr. rir. Sistnevnte er en fantastisk jockey og stabil på USA-toppen. Han jakter sin første triumf i Kentucky Derby. Irad Ortiz har 153 på 536 starter i år, en seiersprosent på mer enn mektige 29. Forøvrig ranket fire i verden i fjor basert på resultatene i verdens viktigste løp:
Frankie Dettori, Ryan Moore og William Buick var foran. Luis Saez, på Essential Quality, er i øyeblikket treer i USA med 93 førsteplasser så langt.  

* Rekorden i Kentucky Derby holdes av Secretariat. Tiden 1.59,4 noterte legenden i 1973. Løpet går kl. 00.57 natt til søndag og er V4-4 i det nordiske spillet. 

SISTE: Den satt ikke for Goodolphin i Kentucky Derby. Vant gjorde Medina Spirit, trent av Bob Baffert og ridd av John R. Velasquez. Baffert tok sin syvende seier i "The Run for The Roses", Velasquez sin fjerde. Godolphin-favoritten Essential Quality ble fjerde. Det var 50 prosent fylt opp på tilskuerplass på plass på Churchill Downs.
51.838 tilskuere er rekord etter utbruddet av pandemien. Det neste løpet i Triple Crown-serien: Preakness Stakes 15. mai.