Vinner P-A på direkten i dag?

13.04.2021
Artikkelbilde
COMEBACK-KID: Onsdag er han tilbake etter syv måneder nede av hesteryggen. - Jeg er klar. Egentlig føler jeg det som om jeg ikke har hatt dette oppholdet, sier en offensiv Per-Anders Gråberg. Foto: Svensk Galopp

Onsdag er det klart for et høyprofilert comeback: Per-Anders Gråberg er tilbake i salen etter styrten på Fyn i september. Han rir én hest i lunsjen på Bro, 1 Laoch Liath i V4-2. - En veldig bra sjanse, sier P-A til ovrevoll.no.

Av: Tom W. Johannessen

LAOCH LIATH
, som trenes av Anna Klasson, gjør sin fjerde start, har så langt ikke vært på trippelen. Men 3-åringen har vært ute med mye overvekt, blir jockeyforsterket og møter det som kan se ut som blillig motstand. Blir favoritt og er ikke langt unna vinnerpaddocken. P-A Gråbergs plan var å ri én eller to hester comeback-dagen, det ble ett ritt.
Syv måneder er gått etter styrt og nakkeoperasjon. Nå starter 2021-sesongen for kjendisjockeyen som vant sitt første løp i 1992 med Flower Thess fra Michael Kahns stall. 

"SPIK"? Jeg synes det er vanskelig å finne en god "spik" i denne V4-omgangen. Men går 1 Laoch Liath (V4-2, 41-prosenter onsdag kl. 10.00, red. anm.) som i de siste startene, skal det være en veldig god sjanse. Vi kommer nok bakfra i dette løpet. Det er vel 2 Scytale (V4-2) fra Nathalie Mortensen som kan se ut som en utfordrer, sier P-A Gråberg som melder seg kampklar:
- Jeg føler meg fin. Egentlig føler jeg det som jeg ikke har hatt dette oppholdet, uttaler han og er som alltid på offensiven.

VI SPOLER TILBAKE til Odense og 12. september i fjor. Her er P-As egne ord om styrten:
"Olyckan skedde på upploppet. Jag skulle gå i en lucka som från början var stor men som blev mindre och mindre. Jag provade att ställa mig upp och försöka stoppa min häst men, det var för sent. Med facit i hand skulle jag kanske ha gasat istället. Hästen gick inte omkull utan ”nickar till” och jag glider jag ner och hamnar framför min häst. Hade jag haft mer fart kanske jag hade flugit längre bort från hästen men det kan man ju bara spekulera i. I alla fall svimmade jag i fallet och landade på nacken/ryggen/huvudet".

1610 FØRSTEPLASSER, 232 av disse utenfor Sverige, har Per-Anders Gråberg samlet sammen så langt. Han er 164 centimeter og rir ned til 53,5 kilo. 46-åringen har ridd løp i Polen, Tsjekkia, Tyskland, Frankrike, England, Abu Dhabi og Dubai. Pluss i de skandinaviske landene.

EN SEIER PÅ ASCOT og triumfen på Niels Petersens Beat Baby på Meydan 22. januar 2015 er pent plassert i minneboka. Men også 52 ritt på Bank of Burden, og storløpsseire på rekke og rad, rager høyt. P-A ble Bro-champion de tre første årene fra 2016, og han ble beste Øvrevoll-jockey i 2011 og 2012.
P-A er fra Vixsjö i Järfalla utenfor Stockholm, var et idrettstalent som ung og ble jockey "på slump".
Hva mer? Jo, i et portrett-intervju for noen år siden skrev "Equilife":
He looks like a rock star. And moves like Jagger... 

PER-ANDERS GRÅBERG fyller 47 den 19. juli. Frankie Dettori, som ble 50 i desember, hadde Englands høyeste seiersprosent  med 24 i fjor. P-A har i opptreningsperioden vært oppe i 20 timer per uke på vei mot friskmelding.
Over tre timers økter daglig i helsestudio er ikke småtterier. Han er, som man skjønner, god på disiplin og som han selv sier "lojal til daglige rutiner". - Han er veldig fit. Som en 30-åring. Ellers skal jeg kanskje si 20-åring?
Det er flott å få P-A tilbake, han behøves, sier Fredrik Johansson, nå jockeycoach og tidligere toppjockey med fire Gruppe1-triumfer på CV-en. Han ble også Øvrevoll-champion i 2002 og '04. 

* GRÅBERG: "Det går fort i løpene, man sitter på en 500-kiloshest og det går i 60-70 kilometer i timen. Jeg triggas av det, og jeg tror de flesta av oss får et kick".TOPPTRIO: Faksimile fra Aftenposten 24. august 2013. På Eirik Stenhaugs bilde ser vi Per-Anders Gråberg (f.v.), Fredrik Johansson og Espen Ski. Fredrik red sitt avslutningsløp, som han vant, i februar på Täby i 2014 som 42-åring. - Kroppen hadde fått nok, sier Fredrik i dag om beslutningen. Ulykken på Øvrevoll i 2. løp 8. november 2013 (Fredrik Johansson og Ferdino vant løpet) var Espens Skis siste løp i en en flott karriere. Espen ble Øvrevoll-champion for sjette gang i 2013.

ENERGETIC var en topptraver, født i 1997 og død i 2019. Treneransvaret hadde stort sett Stefan Hultman.
Startet to ganger i Elitloppet, tre ganger i Prix d'Amerique. Ble femmer i 2003 for Örjan Kihlström. 21 seire og 7,5 millioner svenske kroner innkjørt var en strålende karrierefasit.
Mindre kjent: Per-Anders Gråberg red Energetic i åtte montéløp i 2005 og '06. Sammen vant de tre og ble to ganger annen. P-A har i alt vunnet 17 montéløp. 

* Blir Per-Anders Gråberg galopptrener når sluttstrek settes for jockeykarrieren? - Nei, det tror jeg ikke, sier han til ovrevoll.no. P-A har de siste årene jobbet som ekspert og galoppkommentator for svenske ATG ved siden av jockeyjobb og karriere.
   

RESULTAT ONSDAG: Per-Anders Gråberg, på ryggen av Laoch Liath, ble tredje i comebackløpet. Vant maidenløpet, ganske overlegent, gjorde Princefortyfour. Ulrika Holmquist red, Henrik "Henke" Engblom trener. Ulrika ble dobbeltvinner og er nå oppe i ni seire på toppen av den svenske rytterstatistikken.