P-A blinker ut Ascot Brass søndag

Skrevet av Tom W. Johannessen,  18.08.2021
Artikkelbilde
NUMBER ONE: P-A Gråberg signaliserer for seier; dette var Ascot Brass' andre start, og vi er på Øvrevolls Derby-dag i 2019. Ascot Brass har seks seire på 15 starter og 3,1 millioner på konto. Kommer fra seier på Klampenborg. Foto: Hesteguiden. comeio

P-A holder jockeyformen. Og når Gråberg gransker, er championjockeyen verdt å følge. Søndag er han klar for Derby-dagen. - 1 Ascot Brass (V64-4/V5-1) er den beste sjansen, sier han til ovrevoll.no

PER-ANDERS BERTIL GRÅBERG, elller bare P-A, fylte 47 år 19. juli. Han har vunnet alt i Skandinavia og litt også utenfor. Over 150 millioner svenske kroner innridd på hjemmebane er et solid tall. Det samme er 1410 førsteplasser (per onsdag formiddag) i Sverige og 242 utenfor hjemlandet. P-A ble champion på Øvrevoll i 2011 og 2012, sistnevnte år etter målfotostrid med Carlos Lopez. P-A gikk i bakken på Fyn i september i fjor og var tilbake i salen på Bro Park 13. april. I 2021 har han 24 seire i Sverige, tre på Øvrevoll og 15 på Klampenborg - der han topper rytterstatistikken så langt i år.

Her er P-As kommentarer til hester og sjanser på Øvrevolls Derby-dag søndag: 

- 6 No Compromise (1. løp, Cathrine Erichsen trener) gikk "jättebra" sist. Slått av to importer som er høyt oppe i The Heatherwold Cup. No Compromise har vinnersjanse i Skandinavisk. Absolutt! Nr. 4 og nr. 5. kommer fra seier. 4 Thunderboy fra Nathalie Mortensen så slått ut sist, men fant en ny veksel, kom tilbake til seier i et løp jeg ble nummer to. Det er ikke noe i veien med stallformen hos Nathalie.

- 5 Sanary (V64-3/Polar Cup, Nina Lindberg Lensvik) er en flott hest. Tre av fire i år. Ble kastrert i vinter, forbedrer seg hele tiden. 1400 meter er perfekt og en fordel, som jeg ser det, kontra 1 General De Vega og 6 Could Be King.
7 Duca Di Como er nok hardest i mot. Min hest kommer med toppform; dette er en bra sjanse.

- 1 Ascot Brass (V64-4/V5-1, Niels Petersen) var veldig bra til seier i Danmark i Fawzia Stakes 8. august. Min beste sjanse søndag. Nouvelle Lune er utfordreren og en veldig god hest. Men den skulle nok hatt tyngre bane på denne distansen. 8 Victoria Placa fra Jessica Long holder toppform, toer i Listed-løp i Tyskland. Men den har hatt tøff reisevirksomhet nå.

- 11 Alsimsaam (V64-5/V5-2, Roy Arne Kvisla)  var "jättefin" som 3-åring. Problemer med "andingen" i fjor. Men går bra igjen nå. Vant ganske lett sist og trives på Øvrevoll. Kan ta seg av dette løpet, men det er et stort felt - og det kan komme noe her. Neuroth-hesten 10 Nordic bør regnes, se også litt opp for 2 Face Of Energima som jeg har vunnet på i år. Carlos Lopez rir. Den har kapasitet til å vinne dette løpet. Nathalie Mortensens 1 Astron er tøffere ute, men så bra ut sist.

- 2 Jazz Explosion (V64-6/V5-3/Marit Sveaas Minneløp, Bodil Hallencreutz) var veldig bra på Bro. Er verdt respekt og skal strekes på fire eller fem hester i dette som er et topp Sveaas-felt. Det er mulig at 5 Square de Luynes bare er bedre, men den har vært lenge borte og trengte løpet i fjor. 4 Kick On og 3 Match Maker er også selvfølgelige vinnerkandidater. 1 King David vant på Klampenborg, men han slo ingen bra hester. Valence pleier å være to lengder bak disse. Jazz Explosion har en voldsom "turn of foot" på dirt, men det hender ikke det samme på gresset. Der er han mer sterk, og jeg kommer til å ri ham på en annen måte nå. Ligger tredje-fjerde underveis i løpet vil jeg tippe.

- 4  Chianti (V5-4/V4-1, Niels Petersen) er en debutant som jeg foreløpig vet lite eller ingenting om. Neuroth-hesten 3 Downtown Leo, som vant sist, blir vel en naturlig favoritt i Heatherwold.

- 7 Callmebymyname (V5-5/V4-2, Sandie Kjær) var bra til seier på Klampenborg nest sist. Stod ikke Derby-distansen gangen etter. En outsider og én av mange her. 4 Yellow Submarine og 8 Tambora Queen er hester som ender høyt oppe.

- 9 Noble Justice (V4-4/Norsk Derby, Niels Petersen) har fire av seks og kommer ut i et veldig åpent Derby. Formen er fin. Distansen kan selvfølgelig være et spørsmålstegn, og det er ikke lurt å gå i front - for å si det på den måten. Men det er egentlig ingen som stikker ordentlig ut. 6 White Heart viste fin speed i Derby Trial og blir min favoritt. Niels (Petersen, red. anm.) har stallform, hestene er alltid 100 prosent til storløpsdagene, og kombinasjonen Niels og Carlos Lopez er som kjent sterk. Men White Heart er urutinert og ingen sikker vinner. 1 Stroxx Carlras kommer med 88 i formtall og seier i Svenskt Derby. Er etter Footstepsinthesand og behersker nok gresset selv om han er på Øvrevoll for første gang. Men han er dum å laste og ble bortvist i Voter på Jägersro i år. To hester å se opp for: Cathrine Erichsens 7 Captain Chorus med Elione Chaves og My French Dream fra Are Hyldmo. Sistnevnte kom fort i Derby Trial og er en hest som skal stå distansen, uttaler P-A Gråberg som oppsummerer: - Jeg har tre-fire veldig bra sjanser søndag. Og Ascot Brass er den beste.

FRA DERBYGALOPPEN TIRSDAG: Niels Petersen var "veldig happy" med alle sine Derby-hester. Det er seks i tallet hvilket er ny "pers". - Jeg tror jeg vinner Norsk Derby søndag, sier Niels til ovrevoll.no og blinker ut, etter litt betenkningstid, 15 Alligate som den nest beste Derby-sjansen etter 6 White Heart som ganske sikkert blir løpets spillefavoritt. Den ris av Carlos Lopez som vant Norsk Derby på Whispering Ocean i fjor. 
5 Square de Luynes (se Eirik Stenhaugs bilde under), "Frankel Of The Fjords", var ute på Derby-galoppen og så veldig fin ut. Rapporteres bedre enn i fjor på samme tidspunkt. Årsdebuterer i Sveaas-løpet med Pat Cosgrave i salen. Duoen vant samme løp i 2019.