Fra Santiago til Bærum. Carlos er 40!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  28.12.2021
Artikkelbilde
Foto: Eirik Stenhaug

Han har preget skandinavisk galoppsport i mer enn ett ti-år. Onsdag 29. desember fyller championjockey Carlos Lopez 40! Oppvokst i Santiago, bosatt med Line Akselsen og datter Ida på Bærums Verk.

* 40 år er ingen alder for en toppmann på hesteryggen. Carlos Lopez smaker litt på spørsmålet, men svarer egentlig  ganske kontant: - Jeg er nok en bedre jockey nå enn jeg noengang har vært. Mer "confident". Det betyr veldig mye, uttaler han. Med ettertrykk.

VI TAR EN SNARTUR i tidsmaskinen og lander på den 17. september 2002. Jan Bjørdal mangler jockey på 2-årige Playing Philigirl som startet for sjette gang og var dirt-debutant. - Jeg tror det var Hernan Nunez som anbefalte Carlos Lopez som kom fra Bent Olsen og Danmark. Hva jeg visste om ham? Ingenting. Det ble seier, og jeg var strålende fornøyd, sier Jan Bjørdal til ovrevoll.no med blikket nesten 20 år bakover i tid. 

CARLOS LOPEZ, som var nummer to på lærling-statistikken i Chile i år 2000, meldte overgang til Norge og ett års stopp hos Niels Petersen i 2003 etter to år i Danmark. Sesongen ble ingen suksess i løpsbanen, han lignet ingen stjernerytter  "in the making".
Én seier på 67 starter var magert. Verken mer eller mindre.
Men Carlos jobbet hardt, trodde på seg selv og ble etterhvert en langt hyppigere gjest i vinnerpaddocken på Øvrevoll. 12 førsteplasser i 2004 var et solid hopp opp.
Resten er skandinavisk galopphistorie - for å ta kortversjonen.

ÅTTE SKANDINAVISKE DERBY-SEIRE, fire for trener Niels Petersen er en solid fasit så langt.
Norge: Theatrical Award (Marrianne Tveter, 2008), Whispering Ocean (Niels Petersen, 2020)
Sverige: Duke Of Burden (Lennart jr. Reuterskiöld, 2016), Dorcia (Lennart jr. Reuterskiöld, 2017), Nordic Defense (Niels Petersen, 2018), Bullof Wall Street (Niels Petersen, 2020)
Danmark: Master Bloom (Cathrine Erichsen, 2018), Iron Butterfly (Niels Petersen, 2021)
* Seire i Dubai med I Kirk og Plata O Plomo, han er den første med norsk jockeylisens som har vunnet på Meydan.
* 489 førsteplasser på Øvrevoll, 451 i Sverige og 119 i Danmark.
* I 2018 var han den første som passerte ti millioner svenske kroner innridd av jockeyer i Sverige på en sesong (10,6 millioner).
* I 2015 vant Carlos, "Carlitos" for den indre kjerne, 48 løp på 185 Øvrevoll-starter. Seier i hvert fjerde løp. Seiersprosenten her er sjelden. DRØMMESEIEREN: Theatrical Award, trent av Marianne Tveter, med Carlos Lopez "in the irons" vinner Marit Sveaas Minneløp 2009 med solide 800 000 kroner i førstepremie. Vinneroddsen var 13, norskfødte Theatrical Award var den tredje hoppa som vant dette prestisjetunge løpet. Slått til sølv var Wido Neuroth-trente Appel Au Maitre, med Fredrik Johansson, stjernehesten tapte for første gang på Øvrevoll. Theatrical Award vant 12 løp. Elleve av dem med Carlos som jockey, det tolvte med nå 56-årige Manuel Santos i salen.
Carlos Lopez rir ikke i Dubai denne vinteren. I januar er han tilbake på en Santiago-ferie hos foreldre og to brødre; én av dem med jockeyfortid i hjemlandet.

Foto: Hesteguiden.com

CARLOS' minnebok er velfylt, men han glipper på veldig lite. Tar Derby-vinnerne lett. Husker også den første seieren på Øvrevoll i 2002; "I think Bjørdal had an injured jockey". Beste hesten, seieren han husker best?
- Det er mange hester, og det er flere store løp jeg husker. Men det er klart den første Derby-seieren med Theatrical Award i 2008 var spesiell. Og Sveaas året etter. Vi slo jo Appel Au Maitre, sier Carlos til ovrevoll.no.
Mannen fra Santiago i Chile liker snø, men ikke kalde morgener. Og han er klar når han blinker ut nummer én i en sport han følger; boksing: - Det er "Canelo", Saúl "Canelo" Álvarez fra Mexico! 

TRENER NIELS PETERSEN har elleve strake Øvrevoll-championat. Sammen med Carlos Lopez har han vært dynamitt i Skandinavia de siste årene. - Carlos er en veldig god jockey. Han forvalter alltid sjansene og vinner på alle baner. Han er utrolig arbeidssom, er en behagelig person - og pålest. Det siste er selvfølgelig viktig. Vi snakker engelsk sammen. Norsk'en til Carlos? Der skal du være ganske god, sier Niels uten å være veldig redd for å kaste en liten stein i det berømte glasshuset...

LINE AKSELSEN og Carlos Lopez møtte hverandre i 2003. Line kan se tilbake på 120 seire på Norges eneste galoppbane.

CARLOS OM CARLOS. Hva som er min fremste egenskap som jockey? Ikke helt lett å svare på. Men jeg kjenner hestene jeg rir mot. Og jeg vet hvor jeg ligger i løpene - og hvilke hester "to worry about". Jeg vet også hvilke feil jeg eventuelt har gjort i et løp, oppsummerer Carlos som har åtte Øvrevoll-championat (2007; '14, '15, '16, '17, '18, '20 og '21). Han topper denne eksklusive listen sammen med legenden Janos Tandari.
- Jeg prøver jo på det niende neste år. Det er klart jeg gjør det, sier onsdagens 40-åring med blikket inn i et nytt Øvrevoll-år.