Satser på tosifret i år

Skrevet av Birger Christensen,  04.05.2021
Artikkelbilde
Hallvard Soma

I fjor stoppet Hallvard Soma på ni seire på Øvrevoll. Det var han ikke fornøyd med.

- Det skal vi helt klart slå i år. Synes det er noen spennende unghester på gang, og det er jo litt ekstra artig å se hvordan de vil utvikle seg. Noen av hestene har ikke fått navn, men det kommer etter hvert.

Har et avkom etter Senora Thatcher, og det pleier å bety fart. Tror han er en tidlig type, som det kan bli interessant å følge.

 Lynghonning er en treårs hoppe, som Hallvard har tro på.

- Hun er ikke riktig klar ennå, vi må blant annet trene henne i startboks. Men på sikt er det en hest jeg har tro på. Også Mount Aventine er interessant. I fjor var han redd for alt mulig. Det går bedre nå, og et maidenløp 27. mai blir nok årsdebuten.

Hallvard har et par eldre hester på stallen, som vi mener bør være gode spillobjekter når de kommer ut. Ciccarelli har falt fra 74 til 60 i formtall, og Rock Dancer har et bestetall på 80. I fjor var formtallet 59, men etter en seier på høsten er det nå på 61. 

- Ut fra kapasitet, er det mye å gå på. Ciccarelli har slitt en del med neseblod, så der har jeg lagt om treningen. Det håper jeg vil slå positivt ut, forteller treneren, som nå må regnes som veteran i faget. Ellers er Lille My og Hope and Glory to hopper, som burde kunne ha en del å hente. 

Jockeykarriere

Når vi har snakket med Hallvard tidligere, er hans løpskarriere på hesteryggen ikke vært så mye i fokus. Men det var der det startet, en god stund før han ble trener.

- Red tre amatørløp for Hans Holt på Gallant Gusher, Knockmealdown og Mexico Bay, forteller han uten å blunke. Sist var den beste med seier i kriteriet i 1969, før han ble veldig bra både på flatt og hinder. Men det var rittet på Knockmealdown det gikk best. Da var han 18 år.

- Da ble jeg nummer to, kun slått av Scarlet Bather på Nordic Beauty. Det var fornøyd med, minnes Hallvard. Og for den del av publikum som ikke minnes Scarlet Bather så godt, nevner vi at hun var en enormt dyktig hinderjockey. I 1978 red hun 17 løp over hinder på Øvrevoll, noe som ga seks seire. Det er seiersprosent på over 35, imponerende. Terje Dahl ble champion, men det var kun på flere annenplasser.

Det aller siste løpet vår mann red, var en trenermatch i 1987. Der satt han på egentrente Positive Approach. Det gikk sånn passe (7.plass), men han trente også Mutinous, som hadde Raymond O Durant som makker. Han ble toer, ytterst knepent slått av fortsatt aktive Pål J Nordbye. Det gikk i hvert fall bedre med Hallvard enn med undertegnede. I Tom Schankes fjordingsprint ble jeg kastet av i volten før start  banens korteste "jockeykarriere". Ble sykmeldt en uke og har verken før eller siden sittet på en hest igjen.