Kaia is back on track!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  12.03.2021
Artikkelbilde
Kaia Ingolfsland er tilbake på hjemmebanen. 24-åringen er på vei mot en meget spennende sesongstart. Foto: Eirik Stenhaug

Kaia Ingolfsland (24) er tilbake fra England som en bedre utgave av seg selv. Den forrige var heller ikke dårlig. Det kan bli mange Kaia-smil i Øvrevolls vinnerpaddock i år.

24-åringen fra Drengsrud er jobbende på plass hos Wido Neuroth. - Jeg valgte å dra til England fordi jeg følte jeg trengte mer erfaring. Ville se noe nytt før jeg ble profesjonell jockey. Erfaring har jeg fått, da var det på tide å dra hjem igjen. Forhåpentligvis med masse ny kunnskap, sier Kaia som var hos Sir Mark Prescott i ett år.
Hun red 16 løp, «ofte 2-åringer som bare skulle ut å løpe». 

Disket som vinner
Hun var først i mål i ett løp, men som Johannes Høstflot Klæbo ble hun disket. Det var ingen Bolsjunov i banen og ingen «obstruction». Men blypadden falt av 200 fra mål.
Kaia er ellers fra ski-bygda Asker og har 13 års skolegang parallelt med hoppkometen Halvor Egner Granerud.
Hun har aldri hoppet, men idrettsbakgrunnen er allsidig: Håndball på høyt nivå, hun var en liten og rask kantspiller. En tøff militærtjeneste i Rana Leir står også på CV-en. Blant annet.

«En sterk jockey»
- Jeg ser på meg selv som en sterk jockey. Er glad i å løpe; de siste månedene har det blitt veldig mye styrketrening også. Så har jeg fått meg hund; det blir mange turer i tillegg til at jeg liker å sove ute. Og onsdag har jeg fast dag; spiller tennis med pappa’n min, oppsummerer Kaia som mangler ti seire før det er slutt på lettelsen og livet som lærling.
Nora Hagelund Holm er for øvrig femten førsteplasser unna samme milepæl.

- Kan det bli et jente-sesong på Øvrevoll? Med Kaia og Nora høyt oppe?
- Ja, selvfølgelig kan det bli det. Kult om man klarer å hevde seg i toppen. Selv vil jeg imidlertid ikke bli satt i «jentebås», men heller bli likestilt med gutta. For meg handler det mer om hva du presterer på banen, enn om du er mann eller kvinne.

- Hollie Doyle?
Hun er et stort forbilde både på og utenfor banen. Hun har vært kjempesnill med meg når jeg har vært med henne i jockeyrommet, vist meg rundt og fortalt om de forskjellige banene. Jeg feiret til og med bursdagen min sammen med henne, Tom (Marquand, treer i England i fjor, samboer Hollie Doyle firer, red. anm.) og Josephine Gordon i England, forteller Kaia som kom inn i galoppsporten ved noe som ligner en tilfeldighet.

En katt og lunsjgalopp
Vi spoler tilbake, ikke veldig langt tilbake. Kaia Sofie, vi tar med begge fornavnene, setter egne ord på veien til Øvrevoll:
- Det er egentlig en morsom historie. Jeg har spilt håndbal;, Asker, Glassverket og Fjellhammer har vært klubbene. Og jeg gikk også på toppidrettsgymnas.
Hest hadde jeg vært borti på rideskole som liten. En dag skulle jeg passe en katt for en venninne som bodde like ved Øvrevoll.
Det var lunsjgalopp, og jeg dro over på banen. Der traff jeg en som igjen introduserte meg for trener Hallvard Soma. Han sa: «Kom bort til meg i morgen».
Da var jeg i gang. Jeg vant mitt første løp med en Soma-hest, Final Episode.   

Raske hester
Nå er ikke Kaia lenger katte-passer, hester er definitivt blitt hennes greie. Raske hester.
-  Flere storløpsritt og en plassering høyt oppe på listen blant de mestseirende jockeyene. Det er et par naturlige mål i år, sier Kaia med blikket inn en spennende sesong.
Den er nå en kort måned unna.