William vurderer World Cup-dagen!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  27.03.2021
Artikkelbilde
DA ALT VAR GULL: Det er seks år siden William Buick vant World Cup-løpet med Prince Bishop. Gull er gøy, og William er ikke på sølvjakt på Meydan i dag. Foto: Eirik Stenhaug

Han var der i 2015 og tar gjerne plassen på vinnerpodiet igjen. William Buick utelukker ikke at  8(12) Magny Cours (V4-4) kan vinne World Cup lørdag. – Nei, ikke i det hele tatt, sier han til ovrevoll.no og gir oss en liten guidet tur gjennom lørdagen.

Den er som kjent stor på Meydan: «The Richest Day in Racing»: 117 hester fra 11 nasjoner. Det oser av prestisje og myldrer av millioner. Førstepremien i World Cup-løpet er på 62 millioner norske kroner. Godolphin-trener Saeed bin Suroor har ni triumfer i et løp som går over 2000 meter på dirt. 10(6) Mystic Guide, Godolphin-hest og én av fire amerikanere, blir favoritt. Står høyest i formtall, dundret inn til seier i «prepløpet» på Oaklawn og var veldig snaut slått i Gruppe 1 i starten før det. Har sett monsterfin ut i treningsrundene på Meydan. Luis Saez er en toppmann i salen, men han er, som hesten, debutant på Meydan.


* Vi overlater ordet til William (bildet) som altså vant med Prince Bishop i 2015:
- Mystic Guide er en grei favoritt. Jeg har sittet på den i en jobb på Meydan. Luis Saez er jockey lørdag. Magny Cours, som jeg rir, vant jeg med på Sandown 5. juli i fjor. En fransktrent hest som er ute på Meydans dirt for første gang. Det er selvfølgelig et spørsmålstegn, men hesten har dirt-avstamning og er i utvikling. «Lightly raced». Går ellers opp i klasse. André Fabre er Frankrikes beste galopptrener. Han er «hopeful», har tro på hesten. Da har jeg det samme. Vi trakk spor 12, ikke ideelt, men dette løpet er åpent uten de største stjernene. Solide hester, men ingen stjerner. Jeg tror ikke den japanske hesten 3(3) Chuwa Wizard er god nok. Japanerne er stort sett bedre på gress. De amerikanske hestene er alltid farlige på dirt. Så er det hester med hjemmebane-fordel: Som 11(11) Salute The Soldier. Flott form. Igjen, dette kan se åpent ut.

- Hva med de andre du rir?
- Jeg har åtte solide ritt. Håper alt går bra, og at vi får fine løp. Det må selvfølgelig klaffe. 7(5) Secret Advisor i Gold Cup (3. løp, 3200 meter gress) og 8(6) Space Blues (4. løp) i Al Quoz Sprint er de beste sjansene. Jeg likestiller disse. Space Blues vant i Saudi Arabia sist og har fem strake. Vi tok en sjanse nå, han går litt ned i distanse. Men han er en bedre hest enn i fjor, og dette er ikke det sterkeste løpet. Jeg tror det kan gå.

- Japanske 3(11) Copano Kicking (V4-1)?
- Jeg visste ikke så mye om hesten før seieren i Saudi Arabia. Har fått startspor 11, men han taklet et vanskelig spor sist. Jeg har respekt for flere av motstanderne, men her blir det veldig fart. Det kan lønne seg å komme bakfra, og det kan bli riktig. Vi har nok sjansen igjen. Men løpet er åpent.

- Så er det Walton Street (V4-3) i Sheema Classic?
- Har gått bra og står distansen. Men dette er dagens beste løp. Uten tvil:  9(8) Chrono Genesis, Aidan O’Briens 8(1) Mogul og John Gosdens 7(10) Mishriff som vant Saudi Cup og er over på gress igjen. Jeg tror på bra innsats fra Walton Street, men den japanske hoppa blir veldig vanskelig å slå. En absolutt topphest, sier Bærum-Buick som VG nå har «døpt» 32-åringen fra Eiksmarka.

WILLIAM har fire seire i Dubai Sheema Classic. Den første tilbake i 2010 med Da Re Mi, selve gjennombruddshesten. John Gosden trente, musikal-komponisten Andrew Lloyd-Webber var eier. I 2017 vant William med Jack Hobbs, deretter ny Sheema-seier på ryggen av Hawkbill før Old Persian var vinnerhesten i 2019. Alle tre fra Godolphin og trent av Charlie Appleby. I år sitter William på 5(5) Walton Street (V4-3). En stayer som toger på, men motstanderne i dag kommer altså fra verdensklassen. Walton er imidlertid ikke sjanseløs, satte banerekord 21. januar på Meydan. Tid: 2.26.83.
Så klarte han selve kunststykket: Å tangere sin egen rekordtid 6. mars. Altså 2.26,83 x 2! Ærr’e mulig? 

Treer på verdensrankingen
I fjor ble han treer på jockeyenes verdensranking, en ranking basert på plasseringer i de 100 viktigste galoppløpene. Foran William på listen; legendene Frankie Dettori og Ryan Moore. Begge de to sistnevnte tar også plass i startboksene på Meydan lørdag.LANFRANCO DETTORI (Eirik Stenhaugs bilde), opprinnelig fra Milano, er en ridende legende. Han har fylt 50 år, men ligner ikke på en 50-åring i salen.
Han er far til fem, har overlevd en flyulykke, er «lover of Arsenal» og vært utestengt for kokainbruk. Men først og fremst har han vunnet galoppløp, alt som er: 500 Gruppe-løp er inne på CV-en, dette er sportens tøffeste og viktigste løp.
I september 1996 vant han alle syv løpene på Ascot til en samlet odds på over 25 000.  Frankies «Magnificent Seven» sendte mange engelske bookmakere ut i noe som lignet arbeidsledighet denne Ascot-dagen.

I DAG RIR Frankie Saudia Arabias stolthet 5(1) Great Scot (V4-4) i World Cup. Treer i Saudi Cup sist. Sitter også på favoritten 10(10) Lord North (V4-2) for John Gosden i Dubai Turf, et løp som for øvrig også ble nevnt som en mulighet for Magny Cours i forkant. Lord North møter Appleby/Buick-hesten 1(6) Al Suhail som kom ut på Meydan etter 240 dagers pause sist. Så ut som en vinner, men er «tricky», brøt ut og ble treer i løpet som 9(4) Lord Glitters vant. Al Suhail skal absolutt passes i dag.

Frankie Dettori er ellers en sentral mann og person i William Buicks karriere. Da stortrener John Gosden skulle hente inn ny førstejockey i 2010, spurte han Dettori om råd: «Pick young William», sa sistnevnte. Resten er historie.


På champion-jakt

William Buick er klar for mer historie i 2021. Han jakter stadig sitt første engelske jockeychampionat og er kampklar så det holder. Tittelen mangler på CV-en og må være der for å kunne regnes blant de største. Med et blikk inn i glasskulen; det blir også i år et race mellom Oisin Murphy og William Buick. Men før den tid; åtte storløp på Meydan i dag. William Buick er kampklar. Veldig kampklar.

DAGENS BANKER: 9(8) Chrono Genesis i V4-3/Sheema Classic. Seier i toppløpet Arima Kinen i Nakayoma i siste start. Tredje, slått trekvart lengde av verdensartisten Almond Eye i nest siste start. Fem seire av 11 og 70 millioner på konto, fem år gammel. En 29-prosenter i et tidlig V4-spill. Det er ikke for mye.

DAGENS OUTSIDER: 12(6) Wildman Jack (V4-1) i Golden Shaheen. Banerekordholder på 1200 meter gress på Meydan. 1200 dirt nå, men Wildman Jack vant på dette underlaget i USA i siste start. Fernando Jara rir. Bra startspor. Denne hesten er god nok. 12 prosent kl. 09.30 er lite.
Se ellers opp for 13(2) Yaupon med Joel Rosario i et løp der 3(11) Copano Kicking med Buick nok blir overspilt.

V4-STRUKTUR: V4-1 er et garderingsløp. Utgang på nr. 12 og nr. 13. Men her kan det komme noe.
I V4-2
skal de tre mest spilte være en lås.
Chrono Genesis i V4-3 er forslaget til banker. Mogul, Mishriff og eventuelt Walton Street i mot for dem som vil gardere.
Mystic Guide utgang i World Cup (V4-4), men her er det flere dype.

* Tallet i parentes etter hestens nummer er startsporet. Utvendig spor på dirt ingen fordel. Løpene vises på link  http://www.atgvision.com/hlsplayer/track1/ og på Dubai Racing Channel. Rikstoto Direkte vil også komme inn med løp under dagens sending. V4 starter kl. 15.40.