"Tøft å ta ham igjen, men ikke umulig"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  02.09.2021
Artikkelbilde
William Buick er inne i en sterk sesong. Men det er også regjerende champion i England, Oisin Murphy. Onsdag vant William to av to, torsdag har han sterke ritt på Haydock Racecourse. Foto: Eirik Stenhaug

- Det blir tøft å ta ham igjen, men ikke umulig. Vi kjører på som vanlig. Så får vi se på slutten, sier William Buick. I dag på vei til Haydock og fire nye ritt på banen drøye tre mil vest for Manchester.   

BILTUREN fra Newmarket, med sjåfør, bruker han til å slappe av. Jobben er tøff, dagene er tøffe. Championatkampen får sin fasit på Ascot etter Champions Day 16. oktober. Før Haydock og Salisbury, der Oisin Murphy rir torsdag, er stillingen Murphy 119, Buick 104.
15 seire opp er mye, men det var 18 - og Williams siste ti ritt har gitt fem førsteplasser. Murphy har to på de ti siste.
Vår mann har 21 i seiersprosent i år, 25-årige Murphy har klart å jekke opp sin fra 17 i fjor til mektige 23 i år. Det prosenthoppet er imponerende, verken mer eller mindre.

AUGUST var Murphys måned. - Jeg får satse på at september blir min. Vi har blant annet gode 2-åringer som kommer ut, uttaler William til ovrevoll.no. Han har selvfølgelig  mer enn championatkampen å konsentrere seg om. 3-årige Adayar har vunnet Engelsk Derby og "King George" i 2021 - og jakter mer gull.

- PRIX DE L'ARC er planen, ja. Adayar er en veldig spennende hest, jeg har aldri hatt en så sterk Arc-kandidat tidligere! William legger ikke skjul på at en triumf i storløpet i Paris står øverst på ønskelisten.
Han hadde årgangstoeren bak Frankel; Nathaniel i 2012 - men den ble strøket og Great Heavens kom inn som etteranmeldt.
3-åringene, som har vektlettelse i Prix de l'Arc, har forøvrig vunnet løpet med 34 millioner i førstepremie åtte av de 15 siste gangene. 

WILLIAM (33), som giftet seg med sin Jane i begynnelsen av august, er som nevnt, og som kjent, en busy mann og jockey: - Jeg har ikke fulgt veldig godt med på norsk galopp nå. Mangler tid. Men jeg fikk med meg at Square de Luynes vant Sveaas. Og jeg så at Norge-Nederland ble 1-1 i går. Haaland er en fantastisk spiller. Og Virgil van Dijk er tilbake. Det var et savn for Liverpool i fjor, sier William, klar for en ny dag på hesteryggen:
- Jeg prøver å vinne så mange løp som mulig. Og hente inn så mye som mulig. Det er sånn jeg tenker. Så får vi se mot slutten, gjentar stjernejockeyen fra Eiksmarka.  

SISTE: Intervjuet i denne saken ble gjort noen timer før William inntok startboksene på Haydock Racecourse. Der tok han, som Racing Post skriver; "A fabulous four-timer": Fire av fire av fire og altså Mr. 100 Percent.
Oisin Murphy var i vinnerpaddocken to ganger på Salisbury. Dermed kortet William inn; han er 13 bak etter torsdagens løp. Seks på rad, "six wins on the spin" og ni seire på de siste 14 rittene: Dette er mer enn en formbeskjed til Murphy som ser at "a wide margin" nå krymper.

22 PÅ 77 de siste 14 dagene og 29 i seiersprosent i denne perioden er nå Williams helt ferske tall. Oisin Murphy har 17 på 61 og 28 i seiersprosent i den nevnte perioden. Det er ingen tvil om at Murphy og Buick nå dominerer i England. Her er sistnevntes fire vinnere på Haydock: Tall Order (Michael Bell), New Kingdom (2-åring, Charlie Appleby), Al Suhail (Charlie Appleby, ny banerekord 7 furlongs) og True Scarlet (Ed Walker).

FREDAG har William syv ritt på all-weather og Kempton. Det ligner en sterk dag på papiret. Oisin Murphy rir syv på Haydock. Samme sak her. Han rir ikke blankt. Så spørs det: Hvem rir minst blankt? William jager, og han jager nå for veldig full maskin.