Nathalie med nytt blikk mot Øvrevoll

Skrevet av Tom W. Johannessen,  17.04.2022
Artikkelbilde
Nathalie Mortensen er spent og gleder seg foran sesongstarten på Øvrevoll torsdag. Hun starter fire. Foto: Svensk Galopp

Nathalie Mortensen er mye i skandinavisk galoppsport. Ikke minst klart oftest-startende eier i Norge, 77 starter og 13 seire i fjor. Bli kjent med Nathalie i dette intervjuet foran Øvrevoll-starten!

- Mine foreldre holdt ikke på med hester, men jeg har alltid elsket hester over alt annet. Jeg red først på rideskole, så fikk jeg min egen ponni da jeg var 11, sier Nathalie med blikket bakover i tid.
På venstre overarm har hun tatovert navnene Remember Me og Moorland Boy. Den første vant hun Young Rider-SM med, den andre en galopphest som betydde mye, hun vant løp på Moorland Boy første gang på Täby 6. mars 2011.
 

NATHALIE MORTENSEN


30 hester på stallen. 
For dem som måtte tro noe annet: Nathalie, som blir 36 i mai, er en absolutt tøffing. Hun er trener, jockey, hesteeier, transportør og mamma til Dewin, "han kommer alltid først".
33 mil fra Oslo, på stallen utenfor Skara i Västergötland, har hun 30 hester. 18 av dem galoppører; de andre er "forsäljingshäster" og "fältävlanshäster". Med på laget er det hun omtaler som "to jättebra tjejer".
I løpene rir Nathalie stort sett hestene selv. Og fortsatt deltar hun i feltritt, Coldplay håper hun å starte i år i det som heter "4-stjerners fälttävlan". Det er altså fullt kjør, eight days a week.
Damen i svart med gul stjerne sover aldri.

* Annette Stjernstrand er registrert trener på stallen. Når Nathalie laster opp, klar for tur til svenske baner eller Øvrevoll, er "morsan" første barnepasser for Dewin.  



Eventyrhesten.
For The Roses har løpt inn mest penger på stallen, over to millioner svenske kroner. Backcountry har også fylt opp konytoen godt med sine 1,4 millioner. Men selve eventyrhesten er fighteren og frontrunneren som Øvrevoll-publikummet har et spesielt forhold til : 6-årige Valence (se Hesteguidens bilde over) har ti seire på 30 starter og løpt inn 663 000 svenske kroner. Kjøpt inn for 3000 pund (!). Vant tre løp på Øvrevoll i fjor og sjokket til 33 ganger pengene 17. mai 2020 med Jay Drew Kozazcek på ryggen. Dengang fra 76 i formtall, nå står han på 94. En klatrekonge.

Tall som teller. Annette Stjernstrand/Nathalie Mortensen ble best blant amatørtrenerne på Øvrevoll i fjor med drøye 850 000 i premiepenger. Det hadde holdt til en femteplass blant proffene. 13-6-11 på 80 starter viste fasisten.
Som nevnt innledningsvis; Nathaie Mortensen hadde 13 seire som eier på Øvrevoll i fjor. Hun vant ti løp som jockey i Sverige og Norge der Valence (3), History Hill og Backcountry var vinnerhestene på Øvrevoll i 2021. Samlet seiersantall på hesteryggen er nå 132.

Tilbake til start. Nathalie Mortensen startet som rytter i feltritt. Via en venn ble hun penset inn på et kurs i galopp i 2005; "Prova-på". Henrik Engblom var lærer på Strømsholm. Hun jobbet for "Henke" en periode før retur til feltritt og flytting hjem igjen. Men hun slapp ikke galoppdrømmen og tok amatørlisensen. Debuten kom på A Town Called Malice 12. juni 2007. Den første seieren: På ryggen av egeneide Jim Beam i den 23. starten. Året var 2009. 

Racer på info. Nathalie er god tå å vurdere løpene; av og til en racer på info og alltid verdt å lytte til. Med flere starthester i et løp bommer hun sjelden på innbyrdes rangering. Målsettingen for sesongen er et naturlig spørsmål å stille:

- Jeg håper å vinne så mange løp som mulig og fremfor alt ha glade og friske hester. Men flere har kommet høyt i handicap, og det kan bli et "mellanår", svarer Nathalie etter å ha smakt litt på spørsmålet. 

- Hvilke av dine hester skal vi merke oss før sesongen begynner? Astron? Valence? Noen yngre?

- Astron och Valence kjennes pigge og glade ut i trening. De står høyt, men jeg håper og tror de får en fin sesong. Valence har forøvrig vært litt "lugnare" enn vanlig, kanskje han er blitt mer moden? Min elskede gamle farbror og turbogubbe  Backcountry kommer ut også i år og kjennes fortsatt fantastisk ut. Så har jeg fått en "jättefin" norskfødt 2-åring etter Deceptor og Alight. Han er døpt Jojo Trick av min sønn. En ganske liten hest som gjør alt så bra. Han har faktisk ikke gjort noe feil.

- Hvordan klarer du å holde formen på hestene som du gjorde i fjor?

- 2021 var et veldig fint år. Først og fremst prøver vi å holde hestene glade og friske og trene variert. De skal ha et hesteliv. Så får vi være takknemlige for at vi har dem som arbeidskamerater og "tävlingskompisar" på deres vilkår.

- Ditt forhold til Norge?

- Jeg elsker Norge og Øvrevoll og hadde helst bodd i Norge, men det blir vanskelig med min andre jobb med "forsäljingsshästarna" så jeg får vel bli i Sverige. Øvrevoll er en "underbar" bane der man kjenner seg velkommen, beste personale, beste løp, beste banene. Selv om det er mye nattkjøring når man har vært der og konkurrert, er det verdt det. Både jeg og hestene mine elsker Øvrevoll! Når jeg kommer dit har jeg dessuten hjelp av Ann Margrit, Caroline og Gro. De  hjelper meg nesten hver løpsdag på Øvrevoll, og jeg kunne aldri klart meg uten dem.

- Til slutt, det oblgatoriske: Din første vinner på Øvrevoll i år?

- Kanskje Astron torsdag. Trener fint, men kan selvfølgelig trenge løpet. Vi jobbet hestene første gang lørdag og de kjentes pigge og glade ut. De har ihvertfall fått skikkelig grunntrening. Det kan mangle en jobb eller to. Vi får se hvor langt det rekker torsdag. Jeg er spent. Svaret mitt blir altså Astron.