Thomas Gjelsås: - Vi gleder oss stort!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  20.04.2022
Artikkelbilde
Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås er klar foran det som er galoppsesong nummer 91 på Norges eneste galoppbane. Foto: Eirik Stenhaug

Thomas Gjelsås (48) smiler bredt foran sesong-starten. – Vi gleder oss stort. Det føles godt å endelig kunne invitere publikum til løp igjen uten covid-restriksjoner, sier Øvrevoll-direktøren. 

* Og han sier det med ettertrykk. Alt er nå klart - etter et par dager med litt dramatikk i kulissene. Og galoppfansen kan glede seg til en spennende åpningsdag på Norges eneste galoppbane!

* Thomas Gjelsås har sittet i sin sjefsstol siden 1. april 2016 og samtidig vært stødig seremonimester i vinnerpaddocken. De siste to sesongene har han selvfølgelig sett hvor glissent det har vært på tråkka. For å si det litt forsiktig.

«To forskjellige verdener» – Løp med og uten publikum er to forskjellige verdener. Nå får vi den gode stemningen og den rette atmosfæren tilbake på banen. Det er sånn det skal være, sier han til rikstoto.no og innleder med det som er en nyhetsoppdatering foran Øvrevoll-sesong nummer 91:

Storskjerm til løpsdag nummer to. - Det kommer en ny storskjerm til løpsdag nummer to. Den vil gi et klart løft med hensyn til bildekvalitet og informasjon til publikum. Leveransen av ny storskjerm ble dessverre forsinket - i likhet med annen transport av varer gjennom Europa om dagen. Vi beklager dette, i mellomtiden vil publikum kunne se løpene på en mobil storskjerm. Et posisjoneringssystem er under utvikling og er testet ut under trening på Øvrevoll. Vi håper Norsk Rikstoto er klare til å etablere dette hos oss mot slutten av årets sesong. Vi jobber kontinuerlig med vedlikehold og oppgradering av anlegget: På stallsiden har vi blant annet revet sommerstallen i vinter, og en ny kaldstall med 18 bokser skal komme på plass. Og nå er det tid for mer kommersiell aktivitet og arrangementer også utenom våre løpsdager. Endelig kan vi by publikum på noe ekstra igjen. Det blir en innholdsrik sesong i så måte, sier Thomas Gjelsås.


- Satsing på flere andelslag har vært nevnt?
-
Vi tror sterkt på andelslag, og som vi sier «delt glede er dobbelt glede». Jeg synes mange trenere har blitt dyktige til å markedsføre seg gjennom sosiale medier. Øvrevoll Galopp ønsker å bidra med å legge til rette, og kan hjelpe til med eksempelvis organisering av det sosiale. Vi har gjennom prosjektet «Stall Fifty Shares» og hesten City Code (kommer ut 2. løpsdag, red. anm.) vist frem hvordan dette kan gjøres i praksis. Andelshester er en måte å komme inn i sporten på som ikke trenger å være altfor dyr. Den totale opplevelsen for hesteeieren er det viktigste, det skal være en glede å være hesteeier. Så har man selvsagt aldri noen garanti for at hesten blir en vinner i banen.

- Hva er nytt på informasjonssiden?
- Jeg håper folk legger merke til at det er et økt trykk med saker på vår hjemmeside og i sosiale medier. Vi har jobbet med å skape en god informasjonsflyt til våre kunder, da snakker vi også om mer tips til løpene. Nytt av året er en egen liten «TV-kanal» som vil produsere innhold for YouTube og Facebook. I tillegg til våre egne plattformer samarbeider vi tett med Norsk Rikstoto og produksjonsselskapet IMG. Det blir i disse dager laget en ny serie med fokus på hvordan nettopp du blir en vinner på galoppbanen. Vi lover mye god informasjon både sportslig og spillemessig i 2022!

- Hesteantallet i år sammenlignet med fjoråret?
Det er gledelig å se en økning i antall hester i trening målt mot de tre siste årene. I tillegg blåser det en positiv vind over norsk oppdrett. De totale premiene er økt med 20 prosent mot 2020-2019 nivå. Hovedandelen av dette er benyttet for å styrke hverdagsløpene. Dette er viktige grep gjennom krevende tider for å tiltrekke oss hesteeiere og skape levedyktige rammebetingelser for de aktive. Nå som det er enklere innreiseregler etter covid-19, håper vi på økning i antall gjester fra Sverige og Danmark. Jeg ser lyst på årets sesong.



FART, FARGER OG SPENNING: Norsk Derby er en stor merkevare for Øvrevoll og norsk hestesport. I år er Derby-søndagen 21. august. Foto: Roger Svalsrød/Hesteguiden.com

- Hva med den sportslige biten?
- Sportslig sett ser det bra ut. Det er fullt opp hos mange av våre trenere, og jeg synes vi har lov til å være stolte av både topp og bredde. Vi har flotte profiler både på rytter- og trenersiden. Det er gøy å se at det kommer opp nye navn også. Det er klart at det fokuset som ble rettet mot «jenterevolusjonen» i fjor skapte stor oppmerksomhet og mye positiv energi. Alt tyder på at våre yngre profiler kommer til å fortsette den positive utviklingen i år. Dette er både bra og viktig for fremtidens galoppsport.

- Og omsetningen skal opp?
Ja, selvsagt satser vi på økning i spillet. Vi må levere gode spilleløp. Så må Norsk Rikstoto sørge for god oppmerksomhet og attraktive spillvinduer. Det er et annet tempo nå med løp på flere baner samtidig. Folks vaner har endret seg, men jeg synes vi har en veldig god dialog med Norsk Rikstoto. Nylig gjennomførte vi et godt og konstruktivt møte med spillselskapet og våre trenere med fokus på hvordan vi sammen kan skape et best mulig galopp-produkt. I fellesskap skal vi klare å gi galoppen et løft i riktig retning.

- Hva med sesongåpningen torsdag?
-
Nå gleder vi oss bare til å komme i gang. Jeg må få skryte av alle ansatte, banemannskapet, aktive og involverte som nå har gjort et stort arbeid for at vi skal bli klare til en ny sesong. Kom til Øvrevoll og se løpene live. Det skal du ikke angre på!

- Det har vært litt dramatikk i kulissene de siste dagene?
Det ble en hektisk innspurt til sesongstart med en potensiell jockeystreik, men nå har jockeyene bekreftet at de vil ri og det blir løp på Øvrevoll torsdag. Det er det viktigste akkurat nå.Som mange har registrert har det gjennom påsken blåst opp en debatt i galoppmiljøet med bakgrunn i nytt skandinavisk reglement vedrørende piskebestemmelser. For Norges del er ikke disse endringene av vesentlig karakter. Tolkningen er nok noe misforstått av rytterne tross gjennomgang før årets sesong på hver enkelt bane. Det skal legges til at reglementet har vært publisert siden nyttår. Mulig kunne kommunikasjonen vært enda tydeligere og organisasjonene er nå blitt enige om å gjøre visse midlertidige endringer. Så får vi komme tilbake til prosessen videre, sier Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås.

 

Gleder seg til Øvrevoll-premieren. Per-Anders Gråberg (se Svensk Galopps bilde over), som representerte et samlet skandinavisk jockeykorps, sier dette om konflikten som ble løst tirsdag kveld.
- Jeg snakket med Dennis Madsen, sportssjef i Svensk Galopp, ca. kl. 19.30 tirsdag kveld. Da ble saken løst, nå har vi begjært å komme med i neste runde. Det var god stemning, ingen problemer og ok på Bro onsdag med de gamle norske reglene. Heller ingen bøter og avstengninger. Nå gleder vi oss til sesongpremieren på Øvrevoll torsdag! sier P-A Gråberg til ovrevoll.no onsdag ettermiddag.

Vant to på Bro. Han vant to løp med Roy Arne Kvisla-trente hester på en Bro-løpsdag med flere overraskelser.
– De vant også bakfra, men banen var helt klart raskere innvendig, sier P-A i en rask analyse i etterkant.
Han rir fire for Cathrine Erichsen på Øvrevoll torsdag. - Det er førstel løpsdagen og vanskelig å si noe sikkert. Det er alltid et spørsmål om hvem som har hestene mest klare. Men på papiret, og tidligere prestasjoner, skal jeg ha et par ok sjanser for Cathrine, sier Per-Anders som gjentar at han gleder seg til Øvrevoll-premieren torsdag. 
 
Banen åpnet i 1932:
Øvrevoll åpnet portene første gang søndag 26. juni 1932. Også i krigsårene var det løp på Norges eneste galoppbane. Åpningsdagen i 1940 var 21. juli, i 1945 den 5. august.
I fredsåret ble Norsk Derby arrangert 23. september.  I 2022 er Derby-dagen 21. august.

Merkedager Øvrevoll 2022
Tors. 21. april: Sesongåpning
Tirsd. 17. mai: Forsommerløpet, Nagell-Erichsens Hoppeløp
Lørd. 25. juni: 1000 Guineas, 2000 Guineas, Oslo Cup
Sønd. 21. august: Norsk Derby, Marit Sveaas Minneløp
Sønd. 2. oktober: Breeders’ Prize, Breeders’ Sprint, Kriteriet, Arnfinn Lunds Minneløp
Torsd. 17. november: Sesongavslutning