Norsk Derby: Én hest i banen og for en hest!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  21.08.2022
Artikkelbilde
HVOR ER DE ANDRE? Jacob Johansen og Hard One to Please på vei inn til en helt overlegen seier i Norsk Derby 2022.

Annike Bye Hansen gruet seg til Norsk Derby. Det var ingenting å grue seg for. Hard One to Please knuste konkurrentene – for å bruke en klisjé. Jacob Johansen, nå 50 år, satt i salen. 

* Han koste seg i 2400 meter. Hard One to Please så ut som en vinner nesten hele veien.JOBBEN ER GJORT: Annike Bye Hansen kan slutte å grue seg. Jobben er gjort. Norsk Derby 2022 gikk til Hard One to Please, ridd av Jacob Johansen. En veterantrener, en veteranjockey og en 3-åring. En sterk gulltrio. Annike var også veldig rosende til teamet rundt. Jacob Johansen har tidligere vunnet Norsk Derby med Brown Ale (1998) og Probably (2013). Foto: Hesteguiden.com  

"Hvor langt går du egentig?"
– Jeg er utrolig stolt av ham. Og jeg undervurderte ham til Svenskt Derby. Han ser valpete ut og mangler stadig litt styrke. Nå tenker jeg; hvor langt går du egentlig? sa Annike om hesten som eies av svenske Väsby Häst AB.
Norsk trener, svensk eier og dansk jockey: Et mini-SAS i galoppsammenheng.
Seierssjekken søndag var på 692.500 kroner.
Får vi se Hard One to Please i Stockholm Cup?

Vant med over 14 lengder
Det var legenden Walter Buick, 844 Øvrevoll-seire og pappa’n til William, som plukket ut Hard One To Please. Seiermarginalen ble på voldsomme 14 lengder. Tid: 2.35,0. 
– Han er en klassehest. Når man rir en sånn, er det ganske lett å vinne Derby, uttalte Jacob Johansen, dansk jockeylegende med fartstid godt tilbake i tid.
Jacob kikket seg alle veier underveis; til venstre, høyre og etter hvert bakover.

Jan-Erik Neuroth prøvde
Jan-Erik Neuroth prøvde, men Pas de Faux "pullet" nok også for mye. Og som han selv sa i etterkant; «ut av siste sving var det ikke noe hest igjen.»
Pas de Faux, som endte som et førstevalg, ble til slutt treer. Sølvet gikk til Sea Lodge, også en hest trent av Wido Neuroth som har 20 Derby-seire på CV-en. Det ble ingen ny Derby-triumf i år, men vi har en følelse at 20 ikke blir slutt-tallet for treneren som har en evigvarende karriere på Øvrevoll. 612.450 kroner til Neuroth-stallen var ingen dårlig Derby-fortjeneste.

* Tre av de fem første i Norsk Derby var hopper; hele trippelen er født i Irland.  

"A different type of animal"
Seieren søndag gikk ikke til Neuroth, men til hesten som sjokkvant Svenskt Derby – og var enda bedre på Øvrevoll søndag. Det er fristende  å låne et uttrykk fra Racing Post; "A different type of animal".
Det, altså uttrykket og karakteristikken, ble plassert på 4-årige Baaeed, verdens beste galopphest, etter fantomløpet i Juddmonte International på York sist onsdag. Han fikk forøvrig ny Timeform; 137, høyest i Europa siden Frankel med sine 147.

Tre til Annike, fire til Jacob
- For meg er dette utrolig stort, sa ellers trener Annike Bye Hansen til intervjuer og Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås på seremoniplass. Hun er rask i replikken, men lette litt etter ordene mens publikum jublet.
Seieren var definitivt populær.
Det er lov til å lete litt etter ord når man har fått sin første norske Derby-vinner etter et langt trenerliv.
Søndag vant hun også med Admiral de Vega og I Rest My Case i Drømmemilen, Jacob Johansen var rytter på alle.
Sistnevnte gikk også til topps i dagens siste løp med Quagmire fra Caroline Malmborg.
Dermed kopierte han Carlos Lopez, også han med en "four-timer" søndag. Regjerende champion Lopez leder Øvrevolls jockeystatistikk med 18, best på seiersprosent er nevnte Jacob Johansen.Annike: "I'm a lucky girl"

Annike (se Eirik Stenhaugs bilde over) har tidligere ikke vært noen stor Derby-fan, men det er ingen skam å snu. Det der tar jeg tilbake. Jeg kan godt gjøre dette en gang til, sa treneren som passet på å rose teamet rundt. Det var flott å høre henne si: - Jeg har superfine folk i stallen. Uten de er jeg ikke noe. "So I’m a lucky girl!"