William kan nå et nytt mål

Skrevet av Tom W. Johannessen,  29.12.2022
Artikkelbilde
Southwell i Nottinghamshire er dagens bane. William Buick jakter seier nummer 200 i England i 2022. Foto: Eirik Stenhaug

William Buick går all-in i dag. Etter en to timers kjøretur fra Newmarket til East Midlands og Southwell er championjockeyen veldig kampklar. Årets seier nummer 200 ligger i torsdagens pott.

William, med 199 seire i England så langt i 2022, har to ritt: kl. 17 og 17.30 norsk tid. Zealot (Michael Appleby trener) jager hat-trick og er favoritt på tapeta'n, Heretic (Hugo Palmer) et tredjevalg i forhåndsspillet. William vant på Zealot 19. desember; det samme gjorde Alistar Rawlinson tre dager senere. Alistar er barnebarn av Øvrevoll-kjenningen fra 70-tallet; avdøde A.C. Rawlinson.
Skulle William ri blankt, venter fire nye muligheter på Lingfield nyttårsaften.
3. januar drar han til Dubai der The Carnival har første løpsdag 6. januar.

"Kult å klare 200"
«Jeg har aldri nådd det tallet på én sesong før. Det hadde vært kult å klare 200 i år», sa William i et intervju med ovrevoll.no tidligere i desember. Torsdag kan han klare det nye målet i det som, med hans egne ord, har vært «en utrolig sesong fra start til slutt».William har 199 førsteplasser på 744 starter hvilket gir mektige 26,7 i seiersprosent. I fjor var det tilsvarende tallet 22.

Seiersprosenter
Til sammenligning: Irad Ortiz, USAs suverene championjockey har vunnet 321 løp på hjemmebane i år og har 24 i seiersprosent – som i fjor. James McDonald, verdenseneren som representerer Australia, er oppe i 27 i seiersprosent, men må nøye seg med sølv i Australia i år. Maxime Guyon blir fransk champion med en seiersprosent på 17.

Et overlegent championat
Championtittelen i England tok William Buick hjem med et oppløps margin til Hollie Doyle og Tom Marquand; 157 mot 91 på samboerparet Hollie og Tom. For å sitere statuttene fra British Horseracing Authority:
“The Flat Jockeys Championship is decided on winners of both Flat and All Weather races taking place from the Guineas Festival on Saturday 30th April 2022 to British Champions Day at Ascot on Saturday 15th October 2022”.

* William har 89 seire på 243 starter for championtrener Charlie Appleby. Det gir 36,6 i seiersprosent for superduoen. 

SISTE: William Buick vant løpsdagens første løp på Southwell Racecourse med favoritten Zealot. Dermed tok han sesongens seier nummer 200 på britiske baner.