Historiske tilbakeblikk 1953-1955

Skrevet av Birger Christensen,  02.07.2022
Artikkelbilde
Det var ville tilstander da Peter Townsend gjestet Øvrevoll for å ri løp i 1955.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1953: Treårige Excitement var uten tvil en av de mest omtalte hestene på Øvrevoll i 1953. Året før hadde han vunne tre seire og tatt tre andreplasser som toåring. Men 1953 var skarpere. På ni starter ble det hele åtte seire. Han vant Derby Trial, men startet ikke i selve Derby. Klassisk vinner ble han likevel da han seiret i St Halvard (senere St Leger) ut på høsten. Ingen andre på Øvrevoll har klart å vinne åtte seire som treåring. Derbyvinner ble for øvrig svensktrente Stratos.

 

V3 var et spill som ble innført fra sesongstart 1948. 30. juli ble det satt en solid oddsrekord i spillet. Rekken Gay - Princess Royal - Cecilie ga 36 487 kroner for en satset femmer, veldig mye penger den gang. Seieren til Gay var i kriteriet, mens Cecilie seiret i Michelets Minneløp. V3 forsvant på slutten av 60-tallet til fordel for trippel, som ble svært populært på Øvrevoll.

 

1954: I 1950 ble Far West den første firbente som klarte å vinne de tre skandinaviske Derbyløpene i Skandinavia, I 1954 ble Sisu den andre med 3 x Derby av i alt fem hester som klarte bragden. Vi kommer selvsagt innom de tre siste når vi kommer til det rette året. Etter å ha vunnet på Klampenborg og Jägersro, ble det kun 1.34 i vinnerodds på de som satset på Sisu. En liten kuriositet var at hesten med det forpliktende navnet Allerførste ikke vant, men klarte å få med seg den siste premien.

 

Her kommer siste avsnitt om den flotte hoppa Cecilie. Etter Derbyseieren i 1951, ble hun bedre for hver sesong. Da hun i 1954  vant Michelets Minneløp, ble hun den første galoppør som passerte 100 000 kroner inntjent. Cecilie vant løp på alle distanser fra 1000 meter til Guldpokalen over 4000 meter. I dette året het det ikke Oslo Cup, men Polio Cup. Der vant Svenske Norse foran Cecilie. Førstepremien på 60 000 kroner var den høyeste på banen, men snart ble den enda høyere.

 

1955: Oslo Cup-dagen 1955 vil bli stående som en av de mest spesielle løpsdagene i Øvrevolls historie. 28. august kom nemlig Peter Townsend til Øvrevoll, og intet var heftigere det året. Hans forhold til prinsesse Margaret, søster av Dronning Elisabeth, var på alles lepper og førstesidestoff i alle aviser. Townsend var skilt fra sitt første ekteskap og fikk derfor ikke gifte seg med Margaret uten at hun mistet sin prinsessetittel.

 

Nå var altså Townsend på vei til Øvrevoll for å ri et internasjonalt amatørløp. For første og trolig eneste gang var det et stort flertall av kvinnelige besøkende på Øvrevoll. Det ble snakket om hysteri og ville tilstander. Townsend red Farial, som ble trent av Ole Svartshoel, og han vant løpet med seks lengder. Vinneroddsen ble pene 3.37, og Townsend kunne reise hjem i sitt helikopter.

Oslo Cup ble for øvrig et fantastisk oppgjør mellom Stratos og Croydon. 20-årige Lester Piggott satt på vinneren, men den dagen var det en annen engelskmann som stjal oppmerksomheten. Vi kommer tilbake i 1958 med mer om Piggott.

 

Til slutt må vi nevne at Ewy Lindrup ble tidenes første kvinnelige champion på banen, da hun ble mestseirende amatørrytter.