Anna er klar for Øvrevoll-comeback!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  12.07.2022
Artikkelbilde
Anna Jordsjø vinner sitt første løp; på Hanne Rådstogas Denico i juni 2014. Foto: Hesteguiden.com

På Hesteguidens bilde vinner Anna Cecilie Jordsjø sitt første av to løp på Øvrevoll. Denico er hesten, vi er i juni 2014. Torsdag er 26-åringen tilbake i Norge med to ritt. På CV-en nå: 197 seire.


Førsteplassen på Denico (Hanna Rådstoga) er nevnt. Se Hesteguidens bilde under. Anna vant også på topphesten Easy Road (Cathtrine Erichsen) i november 2014. To i Norge pluss 195 i Australia gir 197 og en sterk sølvplass bak Yvonne Durant (se egen sak nederst) på rytterstatistikken for norske kvinner gjennom alle tider.



* Anna debuterte i løp i Ladies Cup på Derby-dagen i 2012 før hun fylte 17 år. Mr. Melodyclub, svensktrent, var hesten. Silja Støren vant dette løpet på Mohikan

Bosted: Adelaide
- Jeg husker godt seierne på Denico og Easy Road. Det var veldig bløtt da jeg vant på dirt’en med Denico. Og Easy Road hadde egentlig vinterferie, men han hoppet rundt i boksen og fikk strekke på beina, forteller «comebackjockeyen» med husk’en i orden. Hun er født i Drammen, vokste opp på Holmenkollen og Røa og har nå bosted i Adelaide i delstaten Sør-Australia. Der bygger hun hus med australsk  samboer.

 

"Bartat ser spennende ut"
- Jeg landet søndag. Har ikke vært her på fire år. Det er alt for lenge siden. Men det har jo også hatt med corona’n å gjøre. Det er veldig hyggelig å komme hjem. Uten å snakke med hverandre hver dag, regner jeg fortsatt Dina Heggum som min beste venninne. Og jeg kjenner jo også Emilie Finckenhagen, Silja Støren og Silje Strand. Og Willa (Synøve Marcussen Schou, red. anm.), hun gjør det jo veldig bra. Nå gleder jeg meg til å ri torsdag; 6 Moonflash (V65-4) for Tollef Langvad og 8 Bartat (V65-5) for Tina Smith. Bartat har jeg sittet på i jobb. Det er overvekt, men Bartat ser bra ut og er spennende, sier Anna til ovrevoll.no.

 


Vant fem på én løpsdag!
Anna legger ikke skjul på at hun er blitt Australia-fan. – Ja, jeg liker meg veldig godt, sier hun med ettertrykk og fortsetter: - Mamma har vel vært over syv-åtte ganger. Og familien støtter meg. Jeg får mange ritt, lærer masse, har tatt et par Listed-seire og også ridd i Gruppe-løp. «Fivetimer’n» på Port Lincoln i desember 2020? (3911 ganger pengene, red. anm.) Den dagen var egentlig litt ubeskrivelig (se tweet'en over). Så får vi se videre. Jeg nærmer meg 200 seire. Nå blir det en kort tur til England og ellers opphold i Norge til 29. juli, sier Anna Jordsjø og gjentar: - Men først Øvrevoll. Jeg gleder meg til torsdag!

* På rytterstatistikken er Willa Synøve Marcussen Schou (28) bak Carlos Lopez på færre tredjeplasser. Begge har elleve seire og seks sølv på Øvrevoll så langt i år. Carlos er utestengt torsdag. Wille rir fem og trenger ikke mer enn en andreplass for å gå opp på toppen. Det er ingen høyoddser å plassere henne på topp torsdag kveld.



ALT HAR EN ENDE: Yvonne Durant i vinnerpaddocken på Täby 17. august 2011 sammen med Ko Zin. Dette ble den siste seieren i en utrolig karriere. Peter Jardby foran til venstre. Foto: Svensk Galopp

Yvonne vant 14 som 15-åring
Foran Anna Jordsjø på Øvrevoll-jentenes adelskalender ligger altså Yvonne Durant. Hun dundret inn galoppsporten som tenåring som datter av Bitten og Raymond "Ray" Durant, jockey og galopptrener. Gener hjelper, men det kreves mer. Yvonne hadde alt og tok steget fra liten ponni til stor hest med den største selvfølgelighet.
Hun vant sitt første løp på Czarci Zleb  fire dager etter 15-årsdagen.
14 Øvrevoll-seire som 15-åring i 1985, her var det en stjerne "in the making".
Resten er galopphistorie. Hun ble Øvrevolls yndling, frontfigur og championjockey i årene ’93, ’94, ’95 og ‘97. Yvonne fylte "tråkka", det har vært vanskelig etter hennes tid.

Var hun verdens beste kvinnerytter?
I galoppsporten er det ingen kvinneklasse. Rytteren med det lange lyse håret tok sin plass i startboksene sammen med de tøffeste gutta. De fikk smake absolutt Girl Power, var hun verdens beste kvinnelige jockey i sine glansår. Mange svarer ja på dette spørsmålet. Yvonne vant 354 løp på Øvrevoll og 276 i Sverige. Pluss førsteplasser i en rekke andre land. Den siste Øvrevoll-seieren kom på Ko Zin i august 2014, samme år og måned ble den samme hesten hennes siste vinner også i Sverige.