New York lørdag kveld, Paris i dag

Skrevet av Tom W. Johannessen,  14.05.2022
Artikkelbilde
William Buick er som alltid i hetluften. Han rir Gruppe 1 i USA i kveld og i Frankrike i morgen. Foto: Eirik Stenhaug

William Buick ligger aldri på latsiden hvis noen skulle ha trodd det: Newmarket (torsdag), Newbury (fredag), Belmont Park (lørdag), Longchamp (søndag), Redcar (mandag) og Nottingham (tirsdag). 

* Ta en titt på kartet. Globus kan også brukes.

Fem seire torsdag og fredag
Torsdag vant William tre på hjemmebanen Newmarket. Fredag gikk veien ganske rett vest, 21 mil på M4 og M25 til Newbury - for dem som er kjent på engelske motorveier.
To ny seire var en pen fasit.

Til New York…
Så ble landeveien byttet ut med luftigere transport: Tilbake til Heathrow og nesten rett på New York-flyet.
Lørdag kl. 22.46 norsk tid satt William opp på 4-årige Yibir på Belmont Park en drøy norsk mil øst for Manhattan.
Begivenheten var stor: Grade 1 (Gruppe 1) og Man o’War Stakes med 3,3 millioner norske i første.
Yibir, som vant på samme bane i september i fjor, var ganske klar favoritt i et felt med seks hester.

…og videre til Paris
Deretter; med en ferdigløpt Yibir, tar William fatt på en ny Atlantic crossing med landing i Paris.
Søndag er Longchamp banen og Modern Games hesten: 3-åringen starter i Gruppe 1-løpet Poule d’Essai des Poulains/Fransk 2000 Guineas kl. 15.55 norsk tid. Også her er førstepremien hyggelig; 3,4 millioner norske kroner.
Og igjen sitter William på en favoritt i et felt med 16 hester. Både Yibir og Modern Games, begge trent av Charlie Appleby, var vinnere i Breeders’ Cup på Del Mar i San Diego i november i fjor.

Hverdag igjen
William rekker en natt hjemme i Newmarket  før mandagens 35 mil på veien mot nordøst i England: Redcar er banen, og hverdagen kaller:
Kl. 14.35 sitter han opp på debutanten Grant Me Serenity for George Boughey i et maidenløp med 25 hester.
Borte er millionpremiene; her er det 45 000 norske kroner i første. Jakten på det engelske landschampionatet fortsetter.
17. mai feirer William fra Eiksmarka med seks ritt på Nottingham Racecourse som ligger like ved elven Trent, en av de lengste i England.
Når William returnerer til Newmarket og fru Jane og junior Thomas David tirsdag kveld, har han logget noen mil. Og ridd noen løp. Og besøkt noen vinnerpaddocker.

William topper foran Hollie Doyle
Per lørdag hadde William vunnet 15 løp i England (seiersprosent 25) og inntatt topplassen han sikter på å beholde hele sesongen.
Det er som han har sagt mange ganger: I år er det «all-in» i år. Gullet skal hjem.

Hollie tøffest imot?
Toer på statistikken er Hollie Doyle med 13 førsteplasser. Hun kan vise seg å bli den tøffeste utfordreren til vår mann fra Eiksmarka. Ryan Moore, engelsk championjockey i 2006, ’08 og ’09, er i øyeblikket tredje med kruttsterke 34 i seiersprosent. Men han rir nå for få løp til å ta en ny pokal. Tom Marquand rir ikke for få løp, men han vinner i øyeblikket for få.
Ektemannen til Hollie Doyle var tippet som William-konkurrent nummer én, men er så langt nede på en 14-plass på statistikken.   

SISTE: Highland Chief, minst spilt til 19 ganger, gikk overraskende til topps i Man o'War Stakes i New York én lengde foran Gufo som var hals foran favoritten Yibir med William Buick. Yibir var igjen "slow out". Og 4-åringen, som var ubeseiret i USA før løpet, hadde nok ingen fordel av baneforholdene på Belmont Park.
"If you asked me what I'd like to have had, it would be no rain", sa trener Charlie Appleby i etterkant.

* Lørdag ble det bronse på William Buick i New York. Men i Paris søndag satt den der! William og Modern Games dundret unna til klar triumf i Fransk 2000 Guineas eller på originalspråket; Poule d’Essai des Poulains.

Guineas-dobbel. Trener den 3-årige vinnerhesten gjør Charlie Appleby som dermed tok en klassisk Guineas-dobbel med seier i både den engelske og franske utgaven:
På Newmarket vant Coroebus, ridd av Williams bestekompis James Doyle. Der ble William sølvgutt på ryggen av Native Trail.