74 år! Hvor lenge holder du på, Wido?

Skrevet av Tom W. Johannessen,  21.11.2022
Artikkelbilde
Wido og Jan-Erik Neuroth etter seieren med Bokan, eid av Stall Kalas, i Svenskt Derby i 2015. I dag fyller Wido 74. Om ett år planlegger han å overlate stafettpinnen til Jan-Erik. - Da blir det jeg som hjelper ham, sier legenden. Foto: Svensk Galopp

Hardt arbeid med hest i snart 60 år. 87 klassikere. 20 Derby-seire. Ingen over, ingen ved siden. Mandag var det gratulerer til Wido Neuroth som fylte 74 år! Vi spør: - Hvor lenge holder du på, Wido?

Hardt arbeid med hest i snart 60 år. 87 klassikere. 20 Derby-seire. Ingen over, ingen ved siden. I dag er det gratulerer til Wido Neuroth som fyller 74 år! Vi spør: - Hvor lenge holder du på, Wido?
- Jeg var forberedt på det spørsmålet! Jeg venter til den dagen Jan-Erik sier han ikke vil være jockey lenger. Du kan ikke være både jockey og trener. Det funker ikke, svarer trenerlegenden, smaker litt på egne ord og fortsetter, mer presist: 
- Om ett år fyller jeg 75 år. Da blir det Jan-Erik som overtar, og jeg som hjelper ham. Det blir nok sånn.Jeg må jo også tenke på min egen helse. Har ikke reist så mye i år, fire ganger i Sverige er det vel. Så er det dette med tid, det er tre år siden jeg hadde ferie. Jeg ser jo egentlig frem til å få mer tid, se litt av Europa igjen hadde vært fint. Og kanskje spille mer golf, i år har det bare litt rundt ti ganger på golfbanen.

Ikke både jockey og trener
Jan-Erik kommer til å være løpsrytter også neste sesong – «hvis det ikke skjer noe prekært», som han selv sier.
Han understreker ellers at han ikke kommer til å kombinere løpsridning med et hovedansvar som trener.
– Det blir ikke snakk om å gjøre den jobben halvveis, sier Jan-Erik til ovrevoll.no. Helt bestemt.
Det betyr at det blir en meget attraktiv jobb ledig - som førstejockey på Neuroth-strallen når Wido overlater stafettpinnen til Neuroth jr.

* Wido Neuroth, som startet som trener i 1972, ble i 2022 firer på den norske trenerstatistikken han tidligere har toppet 13 ganger.
I Sverige, der starthestene har vært flere; 86 i tallet så langt, er han treer og beste norske trener.
34 seire og litt over seks millioner på konto viser årets samlede fasit.
I nabolandet har hans hester tjent over 102 millioner svenske kroner i karrieren. I Norge har summen passert 132 millioner.


* Jan-Erik Neuroth ble femte på Øvrevolls jockeystatistikk og er nr. 10 i Sverige der han har høyest seiersprosent i Topp-Ti. 36-åringen fra Stabekk har 17 seire på Øvrevoll, det samme i Sverige og tre i Danmark i år.

* Neuroth-stallen har hatt fem 2-åringer til start i år. Alle er Stall Perlen-hester: Ami De Vega, Master Zone, Starlight Song, Thunder Sea og Reine Des Mers: 9 seire på 19 starter gir 47 i seiersprosent på 2-årsstartene. Master Zone og Reine Des Mers er først og fremst hestene som skal stå distanse.
Master Zone var sterk vinner av Svenskt Kriterium og er et veldig spennende kort til bl. a. Dansk Derby neste år.  
  
"Prikken over i'en"

- Jeg har hatt mange hyggelige og trofaste hesteeiere, den eldste 90 år og min kunde og gode venn i 50 år. Dyktige fagfolk på stallen og profesjonelle jockeyer er ellers et «must» for suksess, oppsummerer Wido med seire i Listed- og Gruppe-løp utenfor Skandinavia på en CV med 1137 seire på Øvrevoll og 366 førsteplasser i Sverige.
Dansk Oaks og Svenskt Kriterium er det han kaller «prikken over i’en» i år.