Historiske øyeblikk 1977-1979

Skrevet av Birger Christensen,  13.11.2022
Artikkelbilde
Ingen jockey har vunnet flere løp på Øvrevoll enn Walter Buick. Tre ganger vant han Norsk Derby, og hans første seier i dette løpet var i 1977 med Mintage.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.  

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1977: Brave Tudor og Mintage var to hester eid av Skogan Stutteri i sine velkjente gule og sorte farger. Arnfinn Lund trente stallens hester i en årrekke med stor fremgang. I 1977 utmerket den nevnte duoen seg med å løpe som aller best da det gjaldt som mest. Ingen av de to startet på Øvrevoll i 1976, men forventningene var høye. Brave Tudor startet flere ganger uten suksess, men tok tre seire. Det var uten tvil de to største løpene han startet i på Øvrevoll samt Stockholm Cup. Den første seieren kom i Jubileumsløpet (45 år), og deretter fulgte han opp i Oslo Cup og Stockholm Cup. Seieren i Jubileumsløpet var sterk, og blant annet var Derbyvinnerne fra 75 og -76. Misty og Trainers Seat, i det slagne felt. Derfor ga Brave Tudor etter et par litt svake løp nesten 22 ganger pengene. Trainers Seat  startet kun tre ganger på Øvrevoll i løpet av sesongen, men vant Scandinavian Open på Klampenborg mot tysk og engelsk motstand. Der var førstepremien hele 150 000 danske kroner.

Tilbake til Mintage. Han sto oppstallet på Rotnes i Nittedal, og rapportene var overbevisende. Hvem skulle bli toer etter Mintage i Derby, tenkte de fleste. Men da sesongen startet, var han ikke kurant. I stedet sto Greek Song og Hey Ride frem som de to toppene. Greek Song vant fire løp som toåring og fire løp som treåring før Derby. Han startet i Norsk Derby som ubeseiret, blant annet etter sikker seier i 2000 Guineas. Red Seed var likevel den treåringen som imponerte aller mest. - Det er kun Noble Dancer som har vært bedre på Øvrevoll gjennom tidene  ble det skrevet.. Han knuste topp eldre hester og endte opp med syv sterke seire. 

Vel, vel. Fremme ved Derbydagen var Red Seed favoritt foran Greek Song, som kunne gi Wido Neuroth hans første Derbyseier. Men Arnfinn Lund hadde fått orden på Mintage, og han vant foran stallkameraten Lone Chance. Walter Buick tok den første av tre Derbyseire. Odds på 1. og 2. hest (senere kalt duo) ble drøyt 88. Greek Song brøt dessverre ned i siste sving og startet ikke mer. 

Gunnar Nordling tok sitt første championat som jockey. Janos Tandari truet med en trippel på finaledagen, men Nordling holdt unna 44-43. Arnfinn Lund var best blant trenerne, men fra 1978 var det Terje Dahl-show med syv strake. 

De to høyest rangerte toåringene var Near the Mark og Really Rosie. Sistnevnte vant alle de fire løpene hun startet i, inkludert kriteriet. Men Near the Mark ble rangert en kilo høyere etter en suveren seier i toåringenes stayerprøve.

Over hinder var Demonio den beste foran en rekke polakker. Men i Grand National ble svenskfødte James Gibbons sterkest. Vi tar også med Osago, som var helt avhengig av søkktung bane. På rask sommerbane fungerte han ikke, men i Doncaster Handicap sent på høsten vant han med 15 lengder.

Før vi forlater 1977 må vi ta med en spesiell løpsdag spillemessig. Lørdag 17. september vant først Green Life foran Mexico Bay hvor ingen klarte riktig 1. og 2 hest og trippelen ga kassa. I løpet etter vant Illos foran Inachos og Kivitsa. Her var det ingen med verken 1. og 2. hest eller trippel. Ikke så rart når de eventuelle oddsene var 38.97, 21.95 og 77..90!  Litt senere på dagen gikk Flying Rag til topps til odds 79.25

  

1978: His Lordship vant Derby i 1978. Han fulgte i sporene til Mintage fra året før. Startet åtte ganger, men var først i mål kun en gang. Best når det gjelder nok en gang. Trener var Arnfinn Lund og eier Skogan Stutteri, altså likt med Mintage. Men nå var det Chris Cordrey som satt på ryggen og tok sin første Derbyseier. Det var ellers andre treåringer som dominerte sesongen. Really Rosie var god som toåring, og hun fulgte opp med seier både i 1000 Guineas og 2000 Guineas. Tidligere gikk løpene med rundt en måneds mellomrom, og da kunne en god hoppe vinne begge løpene. 

De to treåringene som ble rangert høyest var Sicalu og Boobe Grand. Førstnevnte var toer i Derby, men imponerte enda mer med sterke seire mot eldre hester. Boobe Grand utviklet seg til en ren sprinter. Han var i toppen i mange sprintløp og aller best med en stor seier på den svenske Derbydagen. På den tiden var det gress som var underlaget i Malmø. Vi må også ta med Coulstry. Han avsluttet sesongen med fire strake seire, inkludert St Leger.

De to beste toåringene var begge i Wido Neuroths trening. Opatia endte opp som ubeseiret på fire starter, inkludert kriteriet og vandrepokalen. Vilio vant stayerprøven og slo alle utenom nettopp Opatia.

Andre stikkord: Den temperamentsfulle hoppa Laminia vant Peugeot Pokalløp, det beste hoppeløpet. Storsprinteren King of Troy var overlegen i Andresens Bank Pokalløp, men ble svært syk på vei til å møte de beste sprinterne i Paris. Lane Court fikk tittelen som Skandinavias beste eldre hest, og Federation. Ja, hva med Federation? Som 12-åring startet han 23 ganger og tok to seire. Som 11-åring i 1977 startet han også 23 ganger, da med en seier. 46 starter på to år i en slik alder med reise tur-retur Larvik hos Knut V Rimstad er verdt et par linjer.

Terje Dahl tok trenerchampionatet foran Arnfinn Lund. Begge vant to løp på finaledagen, og det skilte mindre enn 4000 i Terjes favør. Han ble også champion over hinder, men der dukket det opp et spennende navn. Scarlett Bather ble toer med like mange seire, men færre annenplasser enn Dahl. Dette var den første kvinnelige hinderstjernen på Øvrevoll.

  

I 1979 starter vi faktisk på Jägersro i Malmø. Der vant St Remi Derby, og det var første gang en norskfødt hest klarte å vinne et Svensk Derby. Løpet hadde blitt avholdt siden 1918, og det var altså Arnfinn Lund som fikk gleden av å se sin flotte galoppør gå til topps. Undertegnede hadde gleden av å være til stede da seieren ble feiret på restaurant Golden Days, og den festen glemmes ikke.

For siste gang i dette tiåret skal vi skrive noen linjer om Terje Dahl og Arnfinn Lund. Begge tok fem championater, og i ni av de ti årene ble den andre nummer to når han ikke vant. Arnfinn hadde 40 hester som vant ett eller flere hovedløp, Terje hadde 38. Disse hestene vant totalt over 200 hovedløp, og det er mer enn 20 i snitt per år. 

Den flotte sesongen i 78 hadde selvsagt gjort oss spente på hva Opatia kunne utrette Nå var hun blitt tre år, og gjennom våren var hun klar favoritt til å vinne Derby. Et lite skudd for baugen fikk vi da hun tapte i 1000 Guineas mot Just Married. Men i 2000 Guineas var Opatia tilbake. Både Just Married og hingstene ble satt kraftig på plass, og seiersmarginen var drøyt seks lengder. Beldale Rep ble riktignok strøket, og han var således en "dark horse" før Derby.

Før vi kommer til Derby, må vi ta med løpet som alle snakket om i 1979. I Hesteeierforeningens løp for hopper gikk treårige Opatia med toppvekten 64 kilo, og hun feide all motstand av banen. Vi siterer årsrapporten: Et løp vi ikke har sett maken til på Øvrevoll noen gang. Ved 400-metersmerket sa hun takk for følget og vant med nesten seks lengder. Selv toppene i Europa skulle fått noe å bestille denne dagen

I Norsk Derby støtte Opatia på Beldale Rep. Det var under to uker siden det ovenfor nevnte løpet, banen var tung, og Opatia hadde aldri startet på lenger distanse enn 1800 meter. Likevel var det overraskende at Beldale Rep gikk i fra til en ganske lett seier foran Opatia. Terje Dahl trente vinneren, og Derbykongen Gunnar Nordling tok sin første av totalt åtte Derbyseire på Øvrevoll. Wido Neuroth trente Opatia, som etter Derby dro over Atlanteren til USA.

Den beste toåringen var Sister Sala. Hun var etter Double-U-Jay - Rye Haven. Altså var hun en helsøster til Opatia og nesten like god. Tre starter på tre forsøk ble fasiten, inkludert kriteriet.

Litt hinder må vi også ta med oss. Polske Jenisej ble beskrevet som den beste steepleren som hadde gått på Øvrevoll. Til å begynne hoppet skimmelen litt skjødesløst, men i Grand National dette året fikk vi se en oppvisning av de sjeldne. Han dro av gårde i front, og avstanden til de øvrige ble enorm. På tung satte han en solid banerekord, med Prince Oliver 14 lengder bak Ned til tredjehesten var det rundt 40 lengder! Dette var trolig den beste av alle hinderhestene til Dennis Holmberg.

Og helt til slutt før vi går inn i et nytt tiår: Stabile Floridor hadde en spesiell statistikk. Syv ganger på rad ble han nummer tre, og dermed ble han trippelspillernes venn.