Høsthestene jakter titler

Skrevet av Birger Christensen,  07.11.2022
Artikkelbilde
Oliver ©hesteguiden.com

Oktober og november et månedene hvor en del hester finner formen sent, men godt. Listen over mulige vinnere blir kortere i de aller fleste kategoriene. En som kan ta med seg tre titler om alt klaffer, er Oliver. Han har nesten alltid en svært god avslutning på sesongen, og Sleipner-prisen, Årets tøffing og mestseirende hest er innenfor rekkevidde. Sjansen er størst i Sleipner-klassen for de norske. 

Vi går imidlertid først innom mestvinnende hest. Å vinne mye penger er jo noe alle innen sporten er opptatt av.

Når det gjelder listen over de mestvinnende hestene, blir det nok svært få endringer i toppen. De beste hviler etter en vellykket sesong, og dessuten er ikke løpene de siste løpsdagene skrevet ut for eliten. 

I år topper en norskoppdrettet treåring, og i tillegg er fire av de fem fremste på listen treåringer. Annike Bye Hansen stiller med sine stjerner I Rest My Case og Hard One to Please, og de tar en sterk dobbel. At de norskoppdrettede fikk Drømmemilen å kjempe om på Derbydagen, synes vi er rett og rimelig, og slik ble det penger av totalt. I Rest My Case hadde en flott sesong, blant annet som toer i Breeders.. Men I Oaks var det tydelig at sesongen var på hell. 

Hard One to Please er etter vår oppfatning uten tvil årets hest. Trippelen Svensk Derby, Norsk Derby og Stockholm Cup rager høyt, og det er blitt riktig bra med penger også. Vi tar også med Hear the Drums og King David. Sistnevnte er eneste hest i topp fem som ikke er tre år. Han tok med seg Marit Sveaas' Minneløp, og det var nok til å havne på pallen. Hear the Drums gjorde det bra i tre land. På Øvrevoll var seieren i Breeders det viktigste bidraget.

 

Søndag ble det en endring i toppen blant de mestseirende. Canmore imponerte med en ny sikker seier, hans femte for året. Det bar rett til topps, og konkurrentene må opp på fem seire de også. Penny Lane, Rock Dancer og Chef La Adare trenger en seier til, og Oliver, Macjack og Perfect Illusion må vinne begge de to siste dagene. De øvrige med tre seire starter ikke torsdag, og de kan dermed ikke ta igjen Canmore.

 

Også når det gjelder "Årets tøffing" er Knut O Arnesen i front. Søndag tok Machine Gun ti viktige poeng, mens Oliver og Red Valley sikret henholdsvis 11 og 4 poeng. Man får poeng for antall hester hver deltaker har bak seg ved målpassering, og forspranget til Machine Gun er på ti poeng. Nå er det kun Oliver som kan nå igjen lederen. Det er Øvrevoll Hesteeierforening som står bak Årets Tøffing, og vinneren er sikret 10 000 kroner.

 

Sleipner-prisen administreres av NFFF (Norsk Forening For Fullblodsavl). Rimelig nok er det de norskoppdrettede som konkurrerer. En vinner får fem poeng for seier ned til ett poeng for femteplass. Oliver ledet før seieren søndag og leder nå med syv poeng på Macjack. Ingen andre kan vinne, og Oliver er klar favoritt til å ta hjem seieren for Pål J Nordbye. Men vinner Macjack tidligere på kvelden, blir det i hvert fall litt spenning.

 

Amatørene har ingen løp kommende torsdag. Vi kommer tilbake til striden mellom Mie Blichfeldt og Frida Sandbraaten i forkant av finaledagen. Det er nok mange involverte som studerer listene godt. 

 

Torsdag er det ikke V65, men V5 og V4. Oppgaven ser ikke helt umulig ut. Det er "bare" å gjøre de rette valgene, så kan dette gå bra. Vel møtt til årets nest siste løpsdag.