Takk for et fint galoppår

Skrevet av Birger Christensen,  15.11.2022

Året 2022 har vært et fint galoppår. Vi har opplevd mange flotte løp, favoritter og store overraskelser. Det undertegnede kommer til å huske best fra året, er intervjuet med Annike Bye Hansen etter seieren i Derby på Jägersro til drøyt 40 ganger pengene. Treneren hadde fått sitt livs sjokk, riktignok i positiv bemerkelse, men det tok litt tid å fordøye den opplevelsen. Herlig!

Carlos med superår

Carlos Lopez tar i år sitt championat nummer ni. I fjor var han på høyden med Janos Tandari, nå leder han alene. Sist torsdag red han syv løp, tre seire, tre annenplasser og en tredje. Han rir selvsagt veldig mange gode hester i løp, men vi er blitt veldig imponert de seneste ukene over hans ridning i de mindre løpene. Før finaledagen er han kun tre seire bak Trond Jørgensen på Adelskalenderen. Da er det ikke så langt frem til Colin Gauntlett og Gunnar Nordling.(20 og 22 seire). Vår spådom er at i september 2023 klatrer Carlos opp på tredje bak Walter Buick og Janos Tandari. Alle de øvrige har ridd  den tiden hvor det var over 70 løpsdager på Øvrevoll, de to siste årene har det vært 30 og 31.

Vi gleder oss også over Willa Synøve Marcussen Schou. Hun blir suveren lærlingchampion samt toer totalt. Det er flotte tall. Om siste plass kjemper i første rekke Jan-Erik Neuroth, Manuel Martinez og Jacob Johansen. Elione Chaves er ikke her på torsdag, og da blir det tøft å holde tredjeplassen.

Niels fikk dusinet fullt

Niels Petersen klarte som ventet å ta sitt 12. strake championat. Det er verdt en hyllest, og om ett år kan han tangere Wido Neuroth på toppen. Han vinner mange storløp, men også veldig mange løp totalt. Bak ham er Annike Bye Hansen, Cathrine Erichsen og Wido Neuroth trygt plassert på topp fire. Men i år er det mange andre trenere som har hatt et supert galoppår. Hele ni trenere har landet på 12 seire eller flere i år , og Tobias Hellgren og Are Hyldmo mangler bare noen tusenlapper på å komme på rett side av millionen innridd. Disse tallene er ny rekord for banen.

Mie rett til topps

Mie Blichfeldt red sitt første løp i år og vant direkte. Nå står hu som champion. Vi kommer tilbake onsdag med en liten sak om 20-åringens kometkarriere. Bak følger Ida Tandberg eller Frida Sandbraaten.

Ida Tandberg vinner NoArks amatørserie, og hun ligger også godt an i Høymyr Hestesport Cup, som avsluttes torsdag. Hun må passere Fernando Manzo som leder, men som ikke har ritt torsdag. Det betyr at Ida går forbi om hun er topp fem. Samtidig har hun ti poeng til gode på Emilie Finckenhagen, som kan gå til topps med et sterkt løp av Famous Riff.

Blant amatørtrenerne blir det som det pleier de siste årene. Annette Stjernstrand vinner foran Gina Mathisen. Hanne Rådstoga rykker opp på tredje med Simply Minds annenplass i Marit Sveaas' Minneløp som høydepunktet.

De mestvinnende firbente har ikke forandret listen i toppen siden Breeders-dagen 2. oktober. I Rest My Case, Hard One to Please, King David og Hear the Drums er de fire som passerer 500 000 innridd. Her noen tall litt lenger ned på listen:

22 hester har nådd 200 000 kroner innridd.

82 hester har passert 100 000 innridd.

375 hester har startet, 147 av dem har vunnet minst ett løp.

Holder Canmore unna?

Tre hester kan vinne den tøffe striden om å bli mestseirende på banen i 2022. Canmore og Rock Dancer møtes i 4. løp. Alt blir avgjort om Canmore vinner, da går tittelen til Knut O Arnesens formhest Rock Dancer overtar teten om han går til topps, men må vente til Penny Lane har gått i 6. løp. Hun vinner om hun seirer i løpet og Canmore ikke vinner sitt løp.

Status Quo

Blant eiere og oppdrettere har det ikke skjedd så mange endringer. Stall Perlen vinner foran Väsby Häst AB og Mme Fernande på eiersiden. Øien gård topper blant oppdretterne foran Gulbrand Gjestvang. Om siste plass på pallen er det jevnt, men Knut O Arnesen og Black Moon Breeding ser ut til å holde unna.

Oliver alltid veldig på høsten. For en uke siden avgjorde han Sleipner-prisen til sin fordel i kamp med Macjack. Torsdag er Oliver involvert i striden om å bli Årets tøffing. Han og Machine Gun møtes torsdag, og sistnevnte leder 99-97. Her blir det poeng for antall hester de har bak seg. Sist de møttes, vant nettopp Oliver foran Machine Gun. To formhester som vil gi alt, slik det skal være på en finaledag.