Historiske tilbakeblikk 1968-1970

Skrevet av Birger Christensen,  08.10.2022
Artikkelbilde
Da kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen ble de overrakt to fullblods galopphester fra Norsk Jockeyklub. En av dem Lord Lark vant Norsk Derby i 1969.

I år fyller Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ti år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år.  

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. I november er vi fremme ved 2022. Har du lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

1968: Hester med James i navnet var sentrale i 1968. Den klart beste treåringen bar navnet St James's. Mr James var i eliten blant de eldre, og for den norske jockeyen Arne Wikstrøm ble det to minneverdige uker i slutten av august og begynnelsen av september. St James's kom fra seier i 2000 Guineas syv lengder foran gode Samedi, men både Poker og Moseprinsen så sterke ut. Dessuten kom Lester Piggott for å ri Rolling Stone. St James's var imidlertid klart best da det gjaldt som mest, en ny gevinst for "Raggen" Johansen som trener. Etter mange år med svenske og danske seire i Derby ble det nå 13 norske seire på rad i kjølvannet av St James's.

En uke senere var Mr James på topp. Han tilhørte griffinpuljen som kom i 1966 og forbedret seg stadig. I Oslo Cup vant han sikkert. Herluf Hansen, onkel til Annike Bye Hansen, fikk en stor seier, og Wikstrøm sikret en strålende dobbel.

I et rammeløp på Derbydagen ble både undertegnede og de fleste andre stumme av beundring. Spica Boy hadde tatt to femteplasser uten å imponere. Da satte Piggott seg opp, og uten å røre en finger vant Spica Boy svært lett. Imponerte gjorde også Gallic, sprinteren som var Øvrevolls høyest rangerte hest. Prior og Parole Board var nærmest, men klart slått.

Arnfinn Lund tok sitt første av 12 championater (det siste i 1998), mens Sam Dudley ble mestseirende jockey for første av totalt tre ganger.

 

1969: Det mest omskrevne Derbyløpet i Øvrevollshistorie kom utvilsomt i 1969. 29. august året før giftet kronprins Harald seg med sin Sonja Haraldsen, og gaven fra Norsk Jockeyklub var to fullblods galopphester. Klipdas var bare middels god, men Lord Lark viste tidlig fine takter. På den store dagen i august 1969 hadde Birger Andersen satt i stand Lord Lark på beste vis, og etter en strid med Polar Sea ble det en bejublet seier med Brian Taylor som jockey. Dessverre kunne ikke kronprinsparet være til stede, men de møtte opp to uker senere. Da ble Lord Lark nummer fem i Oslo Cup.

Apropos Oslo Cup, det løpet ble en meget fortjent seier til Patient. Boy. På en drøy måned tok han en seier i et handicap over 1600 meter, fulgte opp med en gevinst i et hekkeløp, før det til slutt ble seier i Oslo Cup. Året før hadde Annike Bye Hansens onkel Herluf vunnet Oslo Cup, nå var det pappa Ingvard som sto for bragden. Kalahari ble toer, og duo-oddsen ble pene 702.80.

To toåringer dominerte debutsesongen totalt. Mexico Bay og Flying Elope ble de to første ved en rekke anledninger. Kriteriet vant Mexico Bay med hode, mens Flying Elope fikk revansj i stayerprøven med en differanse på en snau lengde. Tredjehestene kunne være nærmere ti lengder slått av den flotte duoen.

Et nytt klassiskløp så også dagens lys. Tidenes første 1000 Guineas for de treårige hoppene ble avholdt. Vinner ble Carnaby Street, Arnfinn Lunds første klassiske vinner.

 

1970: 

Vi starter med det første Grand National. Man måtte ikke lengre reise til Aintree for å få stemningen, selv om det ikke helt var på nivå med originalen fra England. Men det var faktisk stor interesse rundt løpet, også ute i Europa. Overraskende vinner ble Sorrento til drøyt 22 ganger pengene. David Nicholson red, mens Åge Paus var trener.

Et løp som undertegnede aldri kommer til å glemme, var Oslo Cup. Treårige Flying Elope kom fra andreplass i Derby: ut på oppløpet kom han sammen med Drumrunie. Brian Taylor og Willie Carson red hode-hode hele oppløpet ned, mens avstanden til de øvrige bare økte. Stor var jubelen da Brian Taylor og Flying Elope holdt unna med et kort hode. Til tredjehesten var det syv lengder, og vi var blitt vitne til jockeykunst av høyeste klasse

Derby ble spennende med seier til Happy Hunter. Trener var Herluf Hansen med tilhold ved Hokksund. Niesen Annike Bye Hansen ble i sommer familiens andre Derbyvinner, da Hard One to Please skrelte i Derby på Jägersro. Happy Hunter vant senere på høsten også St leger.

Cathrine Erichsen og Yvonne Durant er med bred margin de mestseirende kvinnelige trenerne og jockeyene på Øvrevoll. De kom begge til verden i 1970.

 

For første gang ble det notert over 100 i vinnerodds på Øvrevoll. 19. september betalte han 111.16 tilbake til de få spillerne som satset på ham.