Klare championater - men også spenning

Skrevet av Birger Christensen,  18.10.2022
Artikkelbilde
Carlos Lopez red sin 500. vinner på Øvrevoll i 2022

Årets femte siste løpsdag står på programmet torsdag. Legg merke til at det denne gang og 10. november ikke er V65-spill, men det betyr ikke at det er problemfritt å være spiller. Vi kommer tilbake til løpene litt lenger ned i artikkelen.

 

Så sent på sesongen velger vi å se litt på striden om de forskjellige championatene. Både for trenere og jockeyer er det avgjort helt i toppen, men noen betraktninger synes vi det er verdt.

For tolvte år på rad blir Niels Petersen årets champion blant trenerne. Det vitner om en flott jobb både fra trener og hans personale. Gjerne er hestene som aller best når det gjelder storløp, som på Derbydagen da storløpene er så viktige. I år ble det fem seire på vår største dag, inkludert Marit Sveaas' Minneløp. Polar Cup og Lanwades Stud Stakes. 12 titler på rad er voldsomt bra, Terje Dahl er nærmest med syv strake på 70- og 80-tallet. Nettopp Terje med 11 år på toppen er nå passert. I år tangerer Niels kjempene Ole Svartshoel og Arnfinn Lund. Da er det bare en tittel unna Wido Neuroth, som er blitt champion 13 ganger. Niels blir for øvrig også klar champion på Klampenborg, slik han ble det i fjor.

De tre som havner nærmest Niels er Annike Bye Hansen, Cathrine Erichsen og Wido Neuroth. Trolig blir rekkefølgen innbyrdes mellom dem slik den står nå. Alle tre har hatt en veldig fin sesong med fullt opp av store seire. At Annike vil huske 2022, er vi i hvert fall helt sikre på.

 

Carlos Lopez har også skrevet sitt navn inn i historiebøkene. I fjor tangerte han Janos Tandari, som toppet med å være på topp åtte ganger. Nå tar Carlos sin niende triumf. Han gikk til topps i 2007, og siden 2014 er det kun Jan-Erik Neuroths sterke år i 2019 som har stoppet Carlos. Neste år kan han passere Trond Jørgensen, Colin Gauntlett og Gunnar Nordling på Adelskalenderen. Da er han i så fall på pallen bak Walter Buick og Janos Tandari. Willa Synøve Schou blir utvilsomt beste lærling. Men i øyeblikket er hun nummer to totalt, og det er solid. 

 

Amatørene har en tett strid om tittelen. Mie Blichfeldt har fire seire på åtte ritt og leder. Men Ida Tandberg vant sist og tok da sin tredje seier for sesongen. Den tredje vi tror kan blande seg i striden, er Emilie Finckenhagen, i denne striden er det kun resultater i amatørløp som teller. Emilie må vinne et par løp for å ta igjen Mie, men hennes to andreplasser kan bli verdifulle. Denne trioen er for øvrig de samme tre som kjemper om å vinne Hesteeierforeningens klokke. Dette blir avgjort torsdag, og her er stillingen Emilie 48 - Mie 38 - Ida 34. De sitter på Oliver, Lynghonning og Tsupermand, og det er lagt til rette for en særdeles spennende avslutning.

 

Det er ikke V65 på Øvrevoll, men V5 og V4.Vi tror på to lovende debutanter i V5-1 og tror de tre amatørene som kjemper om heder og ære i V5-4/V4-2 gir litt ekstra. Kanskje er 2 Holiday en banker for de friske i V5-5/V4-3. Hun var veldig god i seiersløpet, og innsatsen sist var avgjort positiv mot skarp motstand.