Niels: "Jeg tror ikke han er fit nok"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  02.09.2022
Artikkelbilde
Square De Luynes har vunnet Stockholm Cup tre ganger. Pat Cosgrave, på bildet, har ridd 7-åringen i 6 av 13 starter. Foto: Svensk Galopp

18. september går Stockholm Cup (Gr. 3) på Bro Park med én svensk million til vinneren. Det går trolig uten Square De Luynes, vinneren de tre siste år. - Ja, jeg er skeptisk, sier Niels Petersen.


* Han sa det samme til ovrevoll.no for to dager siden, men innrømmer at skepsisen har vokst: - Jeg tror ikke han er fit nok. Hvis han ikke kan vinne, starter vi ikke, understreker Niels som har hatt en særdeles trøblete sesong med stallens flaggskip.

Trøbbel i Dubai
I Dubai var Square De Luynes klar for en spennende vinterstart i Dubai Millennium (Gr. 3) da han kom løs og falt. Hudavskrapninger og en sårskade lot seg ganske greit lege, men en antibiotikakur stoppet det som skulle ha vært Meydan-debuten. Den ble altså utsatt, men det var ikke den beste utgaven av Square De Luynes som kom til start i Dubai City Of Gold (Gr. 2) den 5. mars. «Frankel of The Fjords» dalte på oppløpet til en 11. plass i løpet som ble vunnet av Hukum (Jim Crowley/Owen Burrows).
Samme hest vant årets utgave av Coronation Cup (Gr. 1) på Epsom foran stjernegaloppøren Pyledriver.

Trenerprestasjonen
I hjemlige omgivelser, på Øvrevoll, har Square De Luynes slitt med bihuleproblemer hvilket har vanskeliggjort oppkjøringen til de skandinaviske storløpene i 2022. Square De Luynes er stor og tung, men sterk og rask. En maskin av en hest, men bentøyet har alltid vært skjørt og treningsdosene i underkant. Trolig, eller ganske sikkert, er dette Niels Petersens største prestasjon i en strålende trenerkarriere: Å holde Square De Luynes kampklar.

Røverkjøp
7-åringen vant to av to i fjor; Sveaas-løpet og «Cupen»; Stockholm Cup. Nå blir det neppe Stockholms-tur for hesten som har 8 av 13 og 4,7 millioner på konto. Den franskfødte stjernehesten ble kjøpt for 250.000 kroner av Stall Power Girls; Camilla Eriksen, Hanne Øverås, Wibecke Nagell-Erichsen, Marianne Kjensli Fossum og Ann Kristin Selmer. Et røverkjøp med dagens fasit i hånd.  

* Seks 3-åringer har vunnet Stockholm Cup siden 1985. I år er den doble Derby-vinneren Hard One To Please fra Annike Bye Hansen en sterk vinnerkandidat fra 3-årslaget.

Åtte ganger Niels i Stockholm
Niels Petersen har vunnet storløpet i Stockholm hele åtte ganger siden 2011. Bank Of Burden har gått til topps fire ganger (2011, ’12, ’14 og ’15). Without Fear vant i 2013 og Square de Luynes har vært i Bros vinnerpaddock de tre foregående årene. I år er White Heart starthest for Petersen-laget som også vurderer Iron Butterfly på Bro 18. september. For øvrig har Wido Neuroth syv trenerseire i Stockholm Cup: Touch Of Hawk i 2009 var den foreløpig siste, Widos syv er altså tatt før Niels startet sin seierssanking.

Thundering Blue i 2018
Fredrik Johansson har vært seirende rytter seks ganger i Stockholm Cup, Per-Anders Gråberg følger bak Fredrik med sin fem triumfer.
I de «Niels-frie» årene 2016, 2017 og 2018 het seiershestene Quarterback (Carlos Lopez/Rune Haugen), Lennart jr. Reuterskiölds Dorcia og den skimle fighteren Thundering Blue. Sistnevnte, en engelsk globetrotter av en hest, hadde kontrollen i et løp der Our Last Summer ledet med så mye som ti lengder før han dalte til bronsehest.
Thundering Blue vant for øvrig sitt aller siste løp i Stockholm Cup; han måtte avlives som 7-åring etter en alvorlig skade på Goodwood.   

* Kjell Tønnessen (Keep Me Waiting 1987), Pål Jørgen Nordbye (Call To Honor 1988), Terje Dahl (Silvestro 1989 og 1992), Are Hyldmo (Inchrory 1998), Cathrine Erichsen (Albaran 1999) og Rune Haugen (Quarterback 2016) er andre norske trenere med triumfer i Stockholm Cup.