"Duca" - og spennende unghester på stallen

Skrevet av Tom W. Johannessen,  22.04.2023
Artikkelbilde
Cathrine Erichsen er klar for sin 29. sesong som galopptrener. - Vi må smile stort, sier hun på vegne av sporten hun elsker. Foto: Hesteguiden.com

Cathrine Erichsen, startet opp som galopptrener i 1995. Hun er klar for sin 29 sesong med Duca Di Como til start på Jägersro i Spring Mile søndag. Og med mange spennende unghester på stallen.



Oppkjøring til Pramms
- Han virker bra, jobber bra. Men Jägersro-hestene er lengre framme. Og vinter’n har vært utfordrende for oss. Dette er en oppkjøring til Pramms 21. mai. Jeg håper at eventyret fortsetter. Og skulle det ikke det, han er 8 år, er det tilgitt. Vi vil alltid være stolte av ham. Og vi er veldig, veldig glade i «Duca», sier Cathrine, som ble 53 i januar, og veksler mellom «jeg» og «vi». Og legger masse følelser i omtalen av hesten som har vunnet hele 20 løp i hennes regi.

Hun fortsetter til ovrevoll.no: - Fjorårets var en bra sesong, men det kunne kanskje vært sterkere på 3-årssiden. I år sitter jeg med spennende unghester. Sju fine 2-åringer og ti 3-åringer. Og det som ser ut som fine norskfødte og bra hopper. Det bilr helt klart en spennende sesong. Målet i år? Å kjøre det bedre enn i fjor, uttaler Cathrine med blikket frem i tid.

- Og drømmen om et championat?
- Den vil alltid være der. Men man må også være realist. 30 hester er ikke nok til å bli champion, fastslår Cathrine som ble treer på Øvrevoll-statistikken i fjor med 2,4 millioner i premiepenger.
Niels Petersen og Annike Bye Hansen var foran med 4,3 millioner og 2,7 millioner inn. I Sverige var Cathrine nummer åtte med 2,3 millioner på konto og 24 i seiersprosent; best i Topp-ti.
Stallhestene vant til sammen 31 løp i Skandinavia i fjor. I år teller stallen 34 hester; 17 er 2 eller 3 år og 12 er ustartede.   

Chaves: «Kan du spare, tjener du lengder til slutt»

Velkjente Elione Chaves (se Svensk Galopps bilde med Duca Di Como) er Erichsen-stallens førstejockey. Han red 13 vinnere i Australia i vinter og to på Klampenborgs åpningsdag i år. – Jeg fikk virkelig lære meg å ri smart i Australia, på gress gjaldt det å spare mark. Kan du spare, tjener du lengder til slutt, sa Chaves i et intervju  med Svensk Galopp. Elione Chaves og Cathrine har alltid en «gjennomgang» sammen etter løpsdagene.

P-A Gråberg om Spring Mile søndag
Svenskfødte Röde Baronen, trent av Vanja Sandrup, vant Guldhandicap sist søndag. Søndag møter han "Duca" og miler-eliten. Han er rød av farge og oppkalt etter det tyske flyveresset «Den røde baron» eller Manfred Albrecht von Richthofen som fløy en rødmalt Fokker.
Han noterte 80 nedskutte fiendtlige fly før han selv led samme skjebne i april 1918.
Tilbake til den firbeinte; jockey Per-Anders Gråberg melder til ovrevoll.no at «det nok blir litt tøft for ham søndag».
P-A analyserer videre: «Det kommer til å gå fort «i början» med Plantstepsdream og Duca Di Como. Jeg vil også være med, men får nok slippe de to! Siden avslutter både Pusjkin og Wolfof Vancouver bra!

* Cathrines fire Derby-vinnere: The Khamsin (2002, Danmark), Mission Possible (Danmark 2005), Master Bloom (2018), Lights Out (Norge 2003). I haugen av større løp i Cathrines minnebok: Easy Roads seier i Listed-løpet Rous Stakes på Ascot i oktober 2016. William Buick var jockey. Stjernehesten Easy Road vant også på Doncaster i oktober året før. Cathrine har 428 Øvrevoll-seire, det samme har Hallvard Soma. Cathrine Erichsen er Øvrevolls mestvinnende kvinnelige trener gjennom alle tider.

Jockeydebut som 15-åring
Hun debuterte i løpsbanen som 15-åring på Little Atom den 4. juli 1985. Et snaut år etter, i den tiende starten kom den første seieren. På ryggen av Montana Dawn, en 6-oddser, vant hun lett, slått til femte i samme løp var nåværende styreleder i Norsk Galopp; Ole-Christian Hallerud på ryggen av Kwazar.
Cathrine ble amatørchampion, som 16-åring, på Øvrevoll i 1986. 81 starter ga 11 seire og 13 andreplasser i en rytterkarriere der Betty ble den siste vinneren 17. mai 2002.
I «Veteranløp» var trippelen en absolutt klassiker:
1. Cathrine Erichsen (Betty). 2. Jenny B. Hansen (Lady Barclay). 3. Terje Finnbråten (Dance To Dawn).

Hos Arne O. Karlsen i Sørkedalen
Cathrine Erichsen er født og oppvokst på Frogner.
Der er det som kjent få hester.
- Jeg var skilsmissebarn, og fatter’n tok meg med på Tveita rideskole, forklarer hun om starten på det som i dag er både et yrke og en livsstil.
Ganske unge Cathrine hoppet ned av ponniene og klatret etter hvert opp på større hester, jobbet hos Arne O. Karlsen i Sørkedalen og ble som nevnt amatørchampion på Øvrevoll som 16-åring.

Ble bæring i  1995
I 1995 ble Cathrine trener på heltid med bosted på Hosle.
- Jeg liker meg veldig godt i Bærum, kan hun nå slå fast etter snart 30 år i kulissene rundt Norges eneste galoppbane. Der har hun jobbet seg opp og fram. I dag driver hun en liten bedrift, hjulene ruller døgnet rundt.
Hun er barsk og målrettet, kanskje overflødig å slå dette fast.
- Det er hard jobbing. Ofte døgnet rundt. Man er alltid tilgjengelig. Som kvinne må man levere bedre enn en mann på veien oppover i denne bransjen. Når jeg er der jeg er nå, er det ingen forskjell, har hun uttalt mange ganger.
Men også dette sitatet forteller veldig mye: - I love it. Jeg har den beste jobben i hele verden!

Hester å følge fra Cathrine

Duca Di Como (Stall Como), 8 år, irskfødt og et flaggskip i skandinavisk galoppsport. Vårt svar på frontrunnerkongene Knicks Go og Flightline. 96 i formtall. Har vunnet 20 av 33 løp og løpt inn 5,8 millioner. Starter i Spring Mile på Jägersro 23. april, Pramms 21. mai er sesongens hovedmål.«Duca» vant Pramms i fjor foran Stroxx Carlras, ble toer etter Jazz Explosion i 2021 og var en overlegen vinner i 2020-utgaven; Red Hot Chili var slått halvannet sekund. Vinner av Polar Cup (Gr.3) og 2000 Guineas.
Til topps i Nickes Minnesløpning i fjorårets siste start fra 95 i handicap på topptiden 1.35,3 på 1600 meter.
«Hans beste løp», ifølge Cathrine.

* Master Bloom (IKC Racing), 8 år, svenskfødt. 14 seire på 45 starter og 3,63 millioner på konto. Vant Dansk Derby i 2018 med Carlos Lopez på ryggen – og Svenskt St. Leger samme år med P-A Gråberg.
Seiret i Scandinavian Open på Klampenborg i 2019. Startet i The Saudi International Handicap i 2022, var på plass i Riyadh også i år, men ble strøket etter en skade. 92 i formtall, har vært oppe i 94. Treer i Stockholm Cup i fjor etter Hard One To Please og engelske Outbox. 
«Hans beste løp», igjen ifølge Cathrine.

* Match Maker (Stall Eineveien Gård), 8 år, har 7 på 20 og 1,99 millioner på konto. Vant Gruppe 3-løpet Stockholm Stora Pris i 2021 med 626 000 kroner i første. Jazz Explosion, King David og Kick On på de neste plassene. Nummer tre i Sveaas i fjor etter King David og Simply Minds. Vant Copenhagen Golden Mile i fjor fra 94 i formtall, står på 92 nå. Meldt på Klampenborg 29. april i Dansk Jockey Club Cup.

* Royal Biscuit (Mr. Ascot), 3 år, USA-født og ustartet. Kjøpt på Breeze Up. Matches for Norsk Derby.

* Little Crow (Stall Irish Coffee), 3 år og en hest for 2000 Guineas. Èn seiere på to starter, seier i sterkt maidenløp som 2-åring, Master Zone fra Neuroth-stallen (vinner av Svenskt Kriterium) i det slagne felt.


City Code (Stall Fifty Shares, se Hesteguidens bilde over), 5 år og en liten klatrekonge. «Märtha-hesten» har 6 førsteplasser på 22 starter, vant for P-A Gråberg den 28. april i fjor på Øvrevoll. Svant i Øvrevoll-debuten i oktober 2020 fra 78 i formtall. Starter på Øvrevolls åpningsdag og er en seierskandidat med lærling og minus tre kilo. 88 i formtall nå, har stått på 90.

* Aitrix (Team Finn Kristiansen) som kommer ut på åpningsdagen med Elione Chaves som vinnerkandidat på 2400 meter. Starter i amatørløp 11. mai over samme distanse med «Årets kjendis i 2022», nå 69-årige Finn Kristiansen – som vant med Airtrix på avslutningsdagen i fjor.

* Ellers obs’er Cathrine litt på 2-åringen Bondi Breeze (Stall Irish Coffee) og den norskfødte 3-åringen Charlie Boy (Team Finn Kristiansen). Sistnevnte ble nr. 4 og nr. 7 i fjorårets to starter.

Men først: Duca Di Como er startklar igjen søndag i Skåne. Vil han spinne avgårde - og inn til ny triumf på banen der han kjenner vinnerpaddocken veldig godt? Følg med!